null Beeld

Gunnar Heinsohn - Zonen grijpen de wereldmacht

Op het einde van zijn klimaatsermoen 'An Inconvenient Truth' somt Al Gore tientallen handelingen op die we allemaal kunnen stellen om de planeet leefbaar te houden. Bidden is er één van. Minder kinderen verwekken niet. Maar wie 'Zonen grijpen de wereldmacht' (Nieuw Amsterdam) van de Duitse socioloog Gunnar Heinsohn uit heeft, zal een Kyoto-norm voor menselijke voortplanting vast geen slecht idee vinden.

Volgens Heinsohn zijn godsdienst noch ideologie, honger noch ontbering direct verantwoordelijk voor (burger)oorlogen en terreur. De ware motor achter grootschalig geweld is meestal een bevolkingsexplosie. Samenlevingen die voor twintig of meer procent uit jongeren tussen 15 en 24 jaar bestaan, hebben een probleem - en hun buren vaak ook. De 'overtollige' zonen vormen daar een reusachtig reservoir van guerrillero's, moedjahedien of hoe ze zich ook noemen. Door de bril van de demografie gaan 'politieke' problemen er ineens helemaal anders uitzien. In 1950 waren er bijvoorbeeld maar 8 miljoen Afghanen, nu 31 miljoen. Jaar in jaar uit bereiken honderdduizenden jongens daar de vechtrijpe leeftijd. Of een nog straffer voorbeeld: de Gazastrook, waar goed vijftig jaar geleden nog maar 240.000 mensen woonden en nu anderhalf miljoen. De islamitische wereld in zijn geheel is in de twintigste eeuw gegroeid met factor acht en zal minstens tot 2020 een zogenaamde youth bulge blijven vertonen. Dat belooft dus. Maar als Heinsohns hypothese klopt, moet het geweld ook afnemen wanneer het geboortecijfer daalt. Volgens hem levert Latijns-Amerika daar een voorbeeld van: na decennia van explosieve bevolkingsgroei, begeleid door dictaturen en burgeroorlogen, is de toestand daar nu relatief stabiel.

Als Europeanen onbevangen naar hun geschiedenis kijken, moeten ze toegeven dat ze vanaf het jaar 1500 hun eigen talrijke 'overtollige' zonen naar de vier hoeken van de wereld hebben gestuurd, en niet bepaald met de boodschap om daar te 'integreren' of te 'assimileren'. Vandaag krimpt het oude continent zienderogen, het heeft geen kinderen op overschot en rekent halfhartig op de militaire vitaliteit van de Verenigde Staten om de bestaande orde op de planeet te handhaven. 'Hoe denkt Europa de komende twintig jaar door te komen?' vraagt Heinsohn zich af. 'Met de deuren krampachtig gesloten, terwijl buiten die ontzaglijke mensenzee gaat koken?'

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234