null Beeld

Gustaaf Peek - Godin, held

Er wordt te weinig geneukt in onze letteren, zo klaagt Joost de Vries in ‘Vechtmemoires’. Onze romanciers knijpen al te spaarzaam katjes in het donker en kutjes in het daglicht. De Vries wijt die nieuwe preutsheid aan een teveel aan zelfbewustzijn en ironie, waardoor de verhoudingen tussen man en vrouw verstoord geraakt zijn.

Dat zal best, maar daarnaast speelt vast ook mee dat een bevredigende seksscène op papier krijgen simpelweg fucking moeilijk is. Meer dan met wat ook kampt onze literatuur met het gemis aan de onbetamelijke oerkracht van Jan Wolkers, ook al valt er deugddoende seks te beleven bij onder anderen A.F.Th. van der Heijden en Joost Zwagerman, Anne Vegter en Christiaan Weijts.

In ‘Godin, held’ (Querido) doet Gustaaf Peek een uitstekende poging het heimwee naar Wolkers te stillen. Het koosnaampje ‘godin’ uit de titel is voor Tessa, haar ‘held’ heet Marius. De twee leren elkaar kennen op de middelbare school en het daar ontvlamde verlangen blijft een leven lang gloeien. Dat komt omdat de minnaars de kans niet krijgen hun liefde uit te wonen: ze zien elkaar jarenlang niet, huwen andere partners, wonen maar kort samen. Hun passie laait bij tussenpozen op, merendeels in hotelkamers. Peek legt de focus van ‘Godin, held’ bij de onstuimige drift van het paar, open en bloot. Met meesterhand leidt hij zijn koppel van hoogtepunt naar hoogtepunt.

De zinderende erotiek etaleert een naakte waarheid over de liefde. Die is als een beroezende droom, zoals het motto van Shakespeare al aangeeft, en kan enkel ver van de illusieloze werkelijkheid bloeien. De verleidelijke kracht van de oneirische enclave heeft Peek ook in de opbouw van de roman weten te vangen: hij vertelt het verhaal van Tessa en Marius achterstevoren –dankzij Herman Brusselmans is genoegzaam bekend dat in de liefde achterwaartse bewegingen efficiënt zijn, dankzij ‘Time’s Arrow’ van Martin Amis dat ook de literatuur er baat bij heeft. In ‘Godin, held’ zorgt die averechtse beweging ervoor dat de geliefden blijven verrassen, waardoor hun tintelende verlangen voor de lezer tastbaar wordt. Gustaaf Peek heeft een vorm en toon gevonden die het mysterie, de vervoering en de valkuil van de liefde eer bewijzen.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234