Guy D'haeseleer wint weer in Ninove: 'Als er íéts is wat ik goed kan, is het campagne voeren'
In het Oost-Vlaamse Ninove, de thuisbasis van kopman Guy D’haeseleer, is het Vlaams Belang in de voorlopige uitslagen veruit de grootste partij. In oktober haalde D'haeseleer met zijn Forza Ninove al 40% van de stemmen, maar viel uiteindelijk buiten de coalitie. Na die grote overwinning sprak Humo uitgebreid met hem over zijn succes, immigratie en de N-VA.
Dit artikel verscheen eind oktober 2018 op Humo:
Guy D’haeseleer weet het zeker: zonder de bemoeienis van Bart De Wever had hij zijn burgemeesterssjerp al beet, met de steun van de Ninoofse N-VA, en dan was het cordon sanitaire doorbroken. Maar enkele aangebrande Facebookposts gooiden roet in zijn chocomousse.
'De media praten alleen in karikaturen over mij'
‘Gaat Guyken meugen?’ Die vraag beheerst de gesprekken in de Ninoofse cafés en brasserieën. Het Oost-Vlaamse stadje op 25 kilometer van Brussel werd al ‘Chicago aan de Dender’ en ‘Klein Molenbeek’ genoemd, maar overdag lijkt het vooral een vredig provincienest. Toch haalde het extreemrechtse Forza Ninove hier 40 procent van de stemmen en reed kopman Guy D’haeseleer met zijn 8.173 voorkeurstemmen de tegenstand op een hoopje. Hij heeft 15 van de 33 zetels: twee te weinig voor een meerderheid. En voorlopig wil niemand die leveren. De N-VA kan met haar twee verkozenen zowel D’haeseleer als de regenboogcoalitie van uittredend burgemeester Tania De Jonge (Open VLD) in het zadel helpen. De lokale afdeling leek aanvankelijk naar Forza Ninove te rollen, tot een Facebookpost opdook waarin D’haeseleer grapte dat hij op onbewaakte momenten al eens chocomousse maakt van zwarte kindjes. Toen stelde Bart De Wever zijn veto.
HUMO Zullen we beginnen met de meest pertinente vraag: hebt u sinds 14 oktober nog chocomousse gegeten?
GUY D’HAESELEER «Ja. Iemand heeft zelfs Forza Ninove-mousse gemaakt en vier potjes bij me thuis geleverd. (Toont foto’s van chocomousse met het partijlogo erop) Je kunt er maar beter mee lachen, hè?
»De meeste mensen vinden die heisa overdreven. Als je die foto uit z’n context haalt, vindt iedereen dat grof, maar het was gewoon een ludieke aankondiging voor ons Breughelfestijn van twee jaar geleden. Eerder hadden we al een foto gepost van een camion mest, waarbij stond: ‘We zijn de groenten aan het kuisen’, en een foto van Chinezen met de tekst: ‘De rijstpap staat klaar.’»
undefined
HUMO Noël Slangen zei in Het Laatste Nieuws dat u daarmee de ene racistische mop met de andere vergoeilijkt. ‘Die man voelt in de verste verte niet aan wat racisme is.’
D’HAESELEER «Ik ben die politieke correctheid beu. De slinger is doorgeslagen. Je mag met alles lachen, met de paus, met vrouwen, gehandicapten, dikke mensen... Philippe Geubels doet niets anders. Maar o wee als een rechtse politicus een mop maakt over allochtonen.»
HUMO Is er geen verschil tussen comedians en politici?
D’HAESELEER «Dus humor is alleen nog voorbehouden voor komieken? Waar gaan we naartoe als er niet meer gelachen mag worden? Ik gebruik Facebook meer voor grappen dan voor politiek. De helft van de tijd spot ik met mezelf. (Neemt zijn telefoon) Kijk, ik heb al foto’s gepost van een reusachtige onderbroek die hangt te drogen, met als bijschrift: ‘De droogkast van Guy D’haeseleer was stuk.’ Of eentje van een pletwals, met de tekst: ‘D’haeseleer strijkt zijn hemden.’ (hilariteit)»
HUMO U postte ook een foto van vrouwen in boerka: ‘Tijd om de vuilniszakken buiten te zetten.’ Ontmenselijkt u die vrouwen niet als u dat systematisch doet?
D’HAESELEER «Iemand zo laten rondlopen, dát is pas onmenselijk.
»Dat niet iedereen mijn humor smaakt, snap ik. In ‘De afspraak’ op Canvas heb ik me twee keer verontschuldigd voor het geval iemand zich gekwetst voelde. Ik zal zulke zaken ook niet meer posten nu ik weet wat dat teweegbrengt. Ik wil me concentreren op mijn job. Sinds de verkiezingen heb ik me voortdurend moeten verdedigen voor onnozelheden.»
HUMO Zoals de vermeende Hitlergroet van één van uw aanhangers, op uw overwinningsfeest in café De Beurs?
D’HAESELEER «Ik kende die man voordien niet, hij komt uit Denderleeuw. Maar zelfs de fotograaf, Bas Bogaerts, heeft op Facebook al toegegeven dat het een voetbalgroet was. (Bas Bogaerts zei in dat interview met Humo.be dat ‘twee mannen hun arm duidelijker strekten dan de rest. Het lijkt heel erg op een Hitlergroet, maar zulke groeten zie je ook in het voetbal. Het is sowieso een griezelige, imperiale groet die snel geassocieerd wordt met de jaren 30 in Duitsland,’ red.) De mensen zongen ‘het is stil aan de overkant’ en ‘Tania, Tania, alles is voorbij’. Dat blijkt ook uit de filmpjes die we hebben verspreid. Als je daar twintig foto’s per seconde van maakt, zal er wel eentje bij zijn waarop iemand zijn arm strekt. Maar hoe De Morgen dat heeft geframed, en mijn hele aanhang stigmatiseert als neonazi’s, is schandalig. Daarom hebben we klacht ingediend.»
HUMO Er waren Club Brugge- hooligans met een stadionverbod bij, en neonazi’s met Wehrmacht-insignes op hun kleren. Aan de toog werd lacherig opgemerkt dat er ‘geen bruin bier’ werd gedronken. Fout sfeertje, toch?
D’HAESELEER «Denkt u dat 40 procent van de Ninovieters hooligan of skinhead is? Die insignes heb ik niet gezien, maar als iemand dweept met Hitler, hoort hij niet thuis bij ons.»
HUMO Enkele dagen voor de verkiezingen pakte Het Laatste Nieuws uit met vijftien Vlaams Belang-kandidaten die op sociale media hun sympathie voor Hitler hadden geuit. Ze werden niet van de lijsten gehaald, en voorzitter Tom Van Grieken sprak van een heksenjacht.
D’HAESELEER «In Ninove zou voor hen geen plaats zijn. Nogmaals: ik bén geen racist.»
HUMO Wat beschouwt u als racisme?
D’HAESELEER «Dat je mensen op basis van hun huidskleur of afkomst discrimineert. Of als je zegt dat iemand met een bruine huid een Untermensch is. Afrikanen zijn anders dan wij, maar daarom niet minder. Veel allochtonen stemmen voor mij, omdat ze willen dat ik iets doe aan de onveiligheid in de stad. Ik heb Marokkaanse, Tunesische, Albanese en Oost-Europese vrienden bij wie ik thuis kom. Sommigen hangen zelfs een Vlaamse Leeuw voor hun deur.»
HUMO Bent u nog altijd blij met uw overwinning?
D’HAESELEER «Ja, gij! Het cordon sanitaire is niet mijn fout. De N-VA speelt een vieze rol: ze zijn zogezegd tegen het cordon, maar passen het wel toe. Vlaamse en rechtse kiezers willen niks liever dan dat onze partijen samenwerken, in zestien gemeenten hebben we samen een meerderheid. Maar wat doet De Wever? Hij sluit ons uit en pleit in Antwerpen voor de grote verzoening met links. Hoe geloofwaardig ben je dan nog?»
HUMO U voerde hier zes jaar oppositie met de N-VA. Kort na de verkiezingen leek u zeker dat ze met u in een coalitie zouden stappen.
D’HAESELEER «Het overgrote deel van N-VA Ninove wil dat graag. Zonder de bemoeienis van De Wever waren we al vertrokken. Eerst liet hij een opening, om tactische redenen, maar dat chocomousse-incident was een handig excuus om de deur dicht te gooien.»
HUMO De N-VA zou overwegen om u, vanuit de oppositie, dossier per dossier gedoogsteun te bieden. Is dat een optie?
D’HAESELEER «Ja, mits duidelijke afspraken. Ik wil niet elke week naar de gemeenteraad gaan met een agenda waarvan ik niet weet of die twee N-VA’ers hem zullen goedkeuren. Dan word je gegijzeld. In ruil voor hun loyale steun wil ik gerust hun belangrijkste programmapunten meenemen in het beleid.
»De N-VA moet beseffen dat het cordon onhoudbaar is. Sinds de verkiezingen van 2009 zijn wij hier de sterkste partij. In 2012 haalden we 26 procent en had ik dubbel zoveel voorkeurstemmen als de burgemeester. Vier uur later besliste de uittredende coalitie om gewoon voort te doen. Ze lachten de kiezer uit. Als ze dat nóg eens flikken, haal ik volgende keer 60 procent. Mijn mailbox zit vol steunbetuigingen. Mensen begrijpen niet waarom de populairste geen burgemeester mag worden. Zelfs N-VA’ers zeggen dat ze hun lidkaart zullen terugsturen en zich achter mij scharen als de N-VA moeilijk blijft doen.»
undefined
'Er zit iets spectaculairs aan te komen. Bij de volgende verkiezingen haalt Vlaams Belang mínstens 15 à 20 procent. Ik ben fier op mijn partij ''
HUMO Hoopt u de twee N-VA-verkozenen te overhalen om over te lopen, in ruil voor een schepenambt?
D’HAESELEER «Iedereen moet zijn verantwoordelijkheid opnemen. Ninove heeft 39.000 inwoners, je kunt die niet in de kou laten staan. De N-VA-lijsttrekker is al dágen spoorloos. Het rommelt in zijn afdeling, bijna niemand daar wil de zittende meerderheid helpen. Daarom heb ik nog altijd goede hoop dat het me lukt. Dat zou een dijkbreuk zijn in het politieke landschap, met grote gevolgen voor de verkiezingen van 2019.»
HUMO Hebt u capabele kandidaat-schepenen?
D’HAESELEER «Natuurlijk! Ik heb ondernemers, universitairen, een tandarts. Mijn schepencollege zal beter zijn dan het huidige. Want wat daar allemaal in zit...»
HUMO Waarom kwam u niet op onder de partijnaam Vlaams Belang?
D’HAESELEER «Omdat mijn kiezers het beu werden dat ik elke keer aan de kant werd geschoven. Bij de parlementsverkiezingen van 2014 liepen veel Vlaams Belang-kiezers over naar de N-VA, hoewel wij hier de grootste partij bleven. Om die leegloop te stoppen, heb ik de banden met Vlaams Belang doorgeknipt en onze lijst opengegooid voor nieuwe mensen.»
HUMO De banden doorgeknipt? U bent nog parlementslid voor Vlaams Belang en u belt wekelijks met voorzitter Tom Van Grieken.
D’HAESELEER «Ja, maar wij hebben hier een aparte structuur en de meerderheid van onze leden is geen lid van Vlaams Belang. Sinds de verkiezingen hebben zich trouwens nog 350 mensen aangesloten, zelfs van buiten Ninove. Met dank aan de hetze. Maar voor alle duidelijkheid: ik ben fier op mijn partij en neem geen afstand van de ideologie. Ik ben jarenlang nationaal secretaris geweest, Filip Dewinter en Gerolf Annemans zijn mijn kameraden en ik sta duizend procent achter Tom Van Grieken.»
HUMO Gelooft u dat Bart De Wever bereid is om met Vlaams Belang samen te werken als uw partij de scherpe kanten wegvijlt en Dewinter aan de kant schuift?
D’HAESELEER «Totaal niet. Als het Dewinter niet is, zal het wel een potje chocomousse zijn. Onze kiezers die in 2014 naar de N-VA zijn gelopen, komen volgend jaar terug. Er zit weer iets spectaculairs aan te komen, wij halen mínstens 15 à 20 procent.
»De N-VA heeft de Vlaamse zaak in de koelkast gestopt, de begrotingsdoelen niet gehaald, de sociaal-economische hervormingen zijn een sof en het migratiebeleid van Theo Francken is veel blabla, maar weinig boemboem. Hij laat zelfs criminele illegalen vrij. Denkt De Wever nu echt dat de rechtse kiezer blind is? Die laat zich geen tweede keer vangen. Bij mijn huisbezoeken heb ik vaak gehoord: ‘Vorige keer heb ik voor verandering gestemd, maar het enige dat is veranderd, is dat ik nu tot mijn 67ste moet werken, in plaats van tot 65.’ En ondertussen moet hun Marokkaanse buurman nog altijd niet werken. De N-VA is een tweede VU aan het worden: ze behoren tot het establishment en gaan zich kapot regeren. Volgend jaar belanden ze weer naast ons in de oppositie. En wat hebben ze dan gerealiseerd? Niks. Precies wat ze ons altijd verwijten. Ze zullen alleen kunnen zeggen dat Jan Jambon minister van Staat is, en Siegfried Bracke erevoorzitter van de Kamer. Proficiat!»
Zware dronkenschap
HUMO Vriend en vijand geven toe dat u een sterke campagne hebt gevoerd in Ninove. Wie doet uw communicatie?
D’HAESELEER «Ik. Als er íéts is wat ik goed kan, is het campagne voeren. Ik heb onze slogans zelf bedacht. Andere partijen hangen affiches uit met hun kandidaten erop, maar na twee weken zijn de mensen die kopjes beu. Wij hebben de laatste maand elke week een andere slogan geplakt: ‘Ninove moet beter’, ‘1.620 stemmen om de meerderheid te breken’, ‘het is 1 voor 12’, ‘elke stem telt’. Dat werd een countdown. Mensen sms’ten me dat er nog maar 1.618 nodig waren, omdat zij voor mij gingen kiezen. Anderen regelden volmachten in rusthuizen. We hebben 10.000 huisbezoeken gedaan. Soms was ik ergens een uur binnen en wist ik: deze stemmen heb ik.»
HUMO In De Standaard schetste de groene schepen Wouter Vande Winkel uw techniek om kiezers te winnen: ‘Hij bestudeert alle lokale dossiers en heeft een netwerk binnen de administratie dat hem op de hoogte houdt. Als hij weet dat ergens in een straat een put zal hersteld worden, gaat hij daarheen en zegt hij tegen de mensen: ‘Die put daar? Ik zorg dat dat in orde komt.’ Tien dagen later, als bij wonder, wordt de put hersteld.’
D’HAESELEER «Die jongen kletst uit zijn nek. Hoe kan ik nu weten welke werken er uitgevoerd zullen worden?»
HUMO U zit in de gemeenteraad en u hebt veel vrienden onder het stadspersoneel.
D’HAESELEER «Ik heb een mooi netwerk, ja. Maar denkt u echt dat ik me bezighoud met welke putjes er elke week worden gevuld? Het verschil tussen mij en Vande Winkel is: als hij een put ziet, rijdt hij errond. Ik stop, schrijf de locatie op en geef dat door aan de diensten. Als mensen bij mij komen, is het omdat de bevoegde schepen niet wil luisteren. En dan zeg ik dat ik mijn best ga doen voor hen. Dat mag toch nog?»
undefined
undefined
'Hitlergroeten op ons overwinningsfeest? Als je twintig foto's per seconde maakt, zal er wel eentje bij zijn waarop iemand zijn arm strekt.'
HUMO Volgens burgemeester Tania De Jonge hebt u de bevolking systematisch tegen haar opgezet met leugens en halve waarheden. ‘Hij heeft me zes jaar lang gelyncht, nu ervaart hij zelf eens hoe dat is.’
D’HAESELEER «Tania is een dramaqueen en moet zich dringend vermannen. Ze zegt dat de kiezer altijd gelijk heeft, behalve in Ninove. Dan ben je een slechte verliezer. Ze zou beter eens analyseren waarom de mensen zo massaal voor mij hebben gestemd. Want wij voerden oppositie op basis van feiten. Enkele dagen voor de verkiezingen hebben we nog een pamflet verspreid over het OCMW-beleid.»
HUMO Was dat die folder met die tekening van drie allochtonen die een oude man opzijduwen?
D’HAESELEER «Ja.»
HUMO Subtiel.
D’HAESELEER «Dat is humor. Maar het illustreert ook het beleid. Ik heb alle OCMW-dossiers van de laatste vijf jaar bestudeerd: 70 procent van de middelen gaat naar vreemdelingen. Ik heb frappante zaken ontdekt. Asielzoekers die fitnessabonnementen van 790 euro per jaar krijgen. Paardrijlessen, uitstapjes naar Walibi en reisjes naar Center Parcs voor vreemdelingen. Leg het maar uit aan een Ninovieter met een pensioentje van 1.200 euro. Er was iemand die voor meer dan 2.000 euro per jaar van die facturen had ingediend. Alstublíéft, zeg! Hoe kun je vreemdelingen motiveren om werk te zoeken en Nederlands te leren, als ze zulke cadeaus krijgen? Ik vond dat de mensen die zaken mochten weten. Het is tenslotte hún geld.»
HUMO Over geld gesproken: volgens uw tegenstanders koopt u stemmen door met uw parlementaire wedde te trakteren op café.
D’HAESELEER «Alsof je 40 procent van de stemmen haalt door rondjes te geven! Ik kan me dat niet permitteren, en ik heb er ook geen tijd voor.»
HUMO Geen tijd? Jan Peumans zegt dat u al jaren niet meer in het parlement komt.
D’HAESELEER «Daar komen mijn haren van overeind, want Peumans kent mijn situatie. Al mijn afwezigheden zijn gewettigd en gestaafd met een medisch attest. Ik heb een zware vorm van de ziekte van Ménière. Soms raakt mijn evenwichtsorgaan zo verstoord dat ik niet uit mijn zetel raak. De symptomen zijn vergelijkbaar met zware dronkenschap: je verliest je evenwicht, begint wazig te zien en wordt onwel. Sinds 2013 is het verergerd. Ik heb al aanvallen gehad van zeven uur. Wanneer ik het onderweg naar Brussel voelde opkomen, moest ik zorgen dat ik binnen het kwartier ergens kon gaan liggen. Ik heb úren misselijk in mijn auto doorgebracht, wachtend tot het overging. Daardoor ben ik beperkt in mijn mobiliteit en heeft Tom Van Grieken me aangeraden om me op Ninove te concentreren, want hier was iets mogelijk. In het parlement kun je als Vlaams Belanger toch bijna niks doen. Vijftien jaar geleden was ik heel actief: ik stelde massa’s parlementaire vragen en bereidde wetsvoorstellen voor. Die haalden niet eens de agenda! Als andere partijen vonden dat we een goed voorstel hadden, kopieerden ze het en dienden ze het zelf in. Alle moeite was voor niets.»
HUMO Maar u blijft wel uw parlementair loon opstrijken.
D’HAESELEER «Een werknemer met een ziektebriefje behoudt toch ook zijn loon? Men doet alsof ik hier de hele tijd stemmen aan het ronselen was op café, maar ik lag verdorie misselijk op de zetel. De laatste drie jaar hebben mensen me vaak gevraagd waarom ze me zo weinig zagen. Het enige wat ik tussen de aanvallen door kon doen, was dossiers bestuderen en teksten schrijven.»
HUMO Wordt dat geen probleem als u burgemeester wordt?
D’HAESELEER «Ik krijg het de laatste tijd wat beter onder controle. Vanmorgen had ik er twee uur last van, daarna was het voorbij. Ik werk hard en sta ’s morgens vroeg op, om de verloren tijd van die aanvallen te compenseren.»
succes bij de vrouwen
HUMO Uw recentste parlementaire vraag ging over maag-ringen. Dat was allicht geen toeval?
D’HAESELEER «Daarmee heb ik wél de pers gehaald (lacht). Maar ik wil geen maagring. Een professor zei me eens dat al wie vroeger een maagring liet plaatsen, nu problemen heeft.»
HUMO Hoeveel weegt u?
D’HAESELEER «160 kilo. Ik weet het: zo ga ik geen 70 jaar worden. Vroeger was ik heel sportief – voetbal, jiujitsu – tot ik op kot ging in Brussel om voor sociaal adviseur te studeren. Op vier jaar tijd ging ik van 80 naar 136 kilo.»
HUMO Bent u ooit gepest?
D’HAESELEER «Ach nee, mensen mogen mij den dikke noemen. Ik kan moeilijk zeggen dat ik mager ben, hè?»
HUMO Speelt uw postuur in uw voordeel als politicus? De Wever zegt dat hij zich vroeger, toen hij zwaarlijvig was, veel meer kon permitteren.
D’HAESELEER «De Wever is door de macht zuur en arrogant geworden. Maar het klopt: dik zijn verhoogt je aaibaarheid. Ik heb zelfs veel succes bij de vrouwen. Straf, hè? (lacht) Ik ben een gescheiden vrijgezel en een joviale tiep die graag lacht. Vrouwen hebben dat graag.»
HUMO Komt u uit een Vlaamsgezinde familie?
D’HAESELEER «Nee. Mijn vader was arbeider, mijn moeder een huisvrouw met vier kinderen. We hadden thuis niks tekort, maar over politiek werd nauwelijks gepraat. Pas tijdens mijn studies in Brussel is mijn gedachtegoed gerijpt. Mijn school lag in Anderlecht, waar de gevolgen van de ongebreidelde migratie heel zichtbaar waren. In de metro was de voertaal Frans. Ik vond dat het de foute kant opging en sloot me aan bij Volksunie-jongeren. Na mijn studies werkte ik nog een jaar op het kabinet van minister André Geens. Maar de VU ging steeds meer de linkse kant op. Ze betoogde voor vreemdelingenstemrecht, terwijl ik meeliep met de tegenbetogers. Een jaar na mijn exit uit de partij richtte ik hier een afdeling van het Vlaams Blok op.»
HUMO Had u ooit negatieve ervaringen met vreemdelingen?
D’HAESELEER «Toen ik pas in de gemeenteraad zat, kreeg mijn ex-vrouw telefoon in het Arabisch: ‘We gaan je afmaken.’ Er zaten ook kogels in de brievenbus. Op mij maakt dat weinig indruk, maar ik heb een zoon van 23, en een moeder. Mijn zoon heeft ook al bedreigende berichtjes ontvangen.
»Vorige week schreef iemand op Facebook: ‘Het enige wat we nu nog kunnen hopen, is dat hij een attaque krijgt.’ Mijn moeder trekt zich dat heel erg aan. Mij motiveert het alleen maar.»
HUMO Zou uw zoon met een Marokkaanse mogen thuiskomen?
D’HAESELEER «Hij heeft al acht jaar een mooi Vlaams meisje, en zo heb ik het graag. Een Marokkaanse zou nog mogen, als het geen moslima is. Anders komt ze er niet in. Ze zou van haar familie ook geen goedkeuring krijgen.»
HUMO Wat als uw zoon homo was? U stemde in 1999 tegen het homohuwelijk.
D’HAESELEER «Dat zou ik nu niet meer doen. Bij die stemming moest ik loyaal zijn tegenover de partij, maar als burgemeester zou ik het niet erg vinden om twee homo’s te trouwen.»
HUMO En een moslimkoppel?
D’HAESELEER (blaast) «Dan zou ik in mijn speech toch iets zeggen over integratie en westerse waarden. Het kunnen ook perfect geïntegreerde mensen zijn, maar als de bruid een boerka draagt of weigert om me de hand te schudden, mogen ze inpakken.»
HUMO Theo Francken wond zich afgelopen zomer op over mannenlingerie. Terecht?
D’HAESELEER «Iedereen draagt wat hij wil. Ik vind dat bijzaken.»
undefined
'De N-VA behoort tot het establishment en gaat zich kapot regeren. Volgend jaar belanden ze weer naast ons in de oppositie ''
HUMO Wat is dan de hoofdzaak?
D’HAESELEER «Dat we onze eigen ondergang aan het organiseren zijn. Ik geloof niet in de multiculturele samenleving. De islam is een veroveringsgodsdienst. De Turkse president Erdogan zegt open en bloot: ‘We gaan Europa veroveren via de moederschoot.’ Dat is bezig, en binnen twintig à dertig jaar komt er een clash tussen beschavingen in Europa. Daar lig ik echt wakker van. Die foto van Catherine Moureaux, de nieuwe burgemeester van Molenbeek, omringd door tientallen allochtone mannen, dat maakt mij angstig. Ik ken chauffeurs van De Lijn die hun routes aanpassen, omdat ze niet door sommige Brusselse buurten durven rijden. We zijn te naïef en tolerant, daardoor graven we ons eigen graf.»
HUMO En wat is uw oplossing?
D’HAESELEER «De grenzen sluiten. En de islam buitenhouden en verbieden.»
HUMO Dat is in strijd met de grondwet en internationale verdragen. Dat lukt u nooit.
D’HAESELEER «We zullen dat op Europees niveau moeten doen. Toen die verdragen werden opgesteld, was er nog geen sprake van massale immigratie. We moeten ze updaten, anders zie ik het somber in.»
HUMO Hoe gaat u in Ninove de vreemdelingen buiten- houden? Een muur bouwen? Kleurlingen onteigenen?
D’HAESELEER «Ik ga beginnen met die zotte pamperpolitiek bij het OCMW stop te zetten. Als we de kraan dichtdraaien, wordt dat doorverteld en weten vreemdelingen dat ze hier niet meer moeten zijn. Ik ga ook een strikte taalpolitiek voeren. Meer dan de helft van de nieuwkomers in Ninove is Franstalig. We moeten hun duidelijk maken dat hier Nederlands wordt gesproken en dat ze zich moeten aanpassen aan onze cultuur. Nu gaan wíj altijd maar achteruit. Pasen wordt het lentefeest, Kerstmis wordt het winterfeest, Zwarte Piet mag niet meer. Iedereen heeft de mond vol over dierenrechten, maar op school krijgen de kinderen wel halalvlees. We moeten meer opkomen voor onze waarden en tradities.»
HUMO In uw programma staat: ‘Het Nederlands moet in Ninove niet alleen de bestuurs-, onderwijs- en cultuurtaal zijn, maar ook opnieuw de algemene omgangstaal worden in onze stad.’ Gaat u een taalpolitie op straat sturen?
D’HAESELEER «Nee, sensibiliseren. In het OCMW mag alleen nog Nederlands gesproken worden. Wie de taal niet begrijpt, wordt niet geholpen. Bedrijven zullen moeten afficheren in het Nederlands, anders krijgen ze geen subsidies meer. Ik wil hier geen Arabische opschriften zien, of uitsluitend Franstalige menukaarten.»
HUMO U schrijft ook dat u ‘de discriminatie van de Ninovieter’ wilt aanpakken. Wat bedoelt u daarmee?
D’HAESELEER «Mensen die al dertig jaar een sociale woning hebben, kunnen die verliezen als hun kinderen het huis uit zijn. Dan hebben ze een paar kamers te veel en moeten ze van minister Liesbeth Homans verhuizen. Wie een paar euro te veel verdient, komt zelfs niet meer in aanmerking. Maar asielzoekers die hier nog niks hebben bijgedragen, krijgen wél een sociale woning. Zij moeten een papier ondertekenen waarin ze verklaren dat ze in Turkije of Marokko geen eigendom hebben, maar niemand controleert dat. In de zomer trekken ze voor twee maanden naar hun buitenverblijf in Noord-Afrika, en Homans doet daar niks aan.»
HUMO Wat wilt u eraan doen?
D’HAESELEER «Kennis van het Nederlands moet een keiharde voorwaarde worden om een sociale woning te krijgen of te behouden. Homans heeft de wet verstrengd, maar zonder resultaatsverbintenis. Mensen kunnen een boete krijgen als ze geen Nederlands leren, maar niet hun woning verliezen. Bij mij zal het zijn: eerst bewijzen dat je de taal kent, dan pas een sociale woning.»
HUMO U moet toch ook de Vlaamse regels volgen?
D’HAESELEER «Misschien. Maar in die gemeenschappen gaat het snel rond op welke plekken ze het meest gefaciliteerd worden. En dat zal niet meer in Ninove zijn. Het is niet mijn bedoeling om alle vreemdelingen buiten te sjotten. Ik wil alleen dat de stad leefbaar wordt en dat mensen zich hier nog thuis voelen. Mensen zijn bang om ’s avonds over straat te lopen. En terecht.»
HUMO Is hier dan veel criminaliteit? De drugshandel en woninginbraken zijn flink gedaald.
D’HAESELEER «Maar de fietsdiefstallen zijn met 100 procent gestegen, en de algemene criminaliteit met 2 procent, terwijl ze in de rest van Vlaanderen daalt. Vindt u het normaal dat er in een stad met twaalf deelgemeenten op weekavonden ocharme één politiecombi rondrijdt? Het politiekantoor gaat om negen uur dicht. Als ze iemand oppakken, moeten ze naar Aalst rijden en daar 250 euro per nacht betalen om een cel te huren. Is Aalst volzet, dan moeten ze naar Oudenaarde en is die ene combi úren weg.»
onbeschofte vent
HUMO Afgelopen zomer pakte uw YouTube-kanaal uit met ‘onthutsende beelden’ van Afrikanen die met pistolen door Ninove liepen. De politie analyseerde de beelden en besloot dat het om een uitklapbare gsm ging.
D’HAESELEER «Een week voor de verkiezingen zei de burgemeester in Het Nieuwsblad: ‘Het kon net zo goed een gsm zijn.’ Ze wist het dus zelf niet. Ik heb de maker van die beelden drie keer gesproken. Hij stond op zijn balkon op de eerste verdieping toen hij die Afrikanen filmde. Hij zei me: ‘Denk je nu echt dat ik mijn camera ga pakken als ik iemand zie met een gsm?’ Hij was zéker. Trouwens, wie heeft er nu nog een uitklapbare gsm?»
undefined
undefined
'Als er íéts is wat ik goed kan, is het campagne voeren. Ik heb onze slogans zelf bedacht.'
HUMO Maar Ninove het ‘Chicago aan de Dender’ noemen...
D’HAESELEER «Uw collega’s van De Morgen hebben dat bedacht. Ik vind dat ook overdreven, maar met dit beleid zijn we wel op weg om het nieuwe Molenbeek te worden.»
HUMO Burgemeester De Jonge zegt dat u elk klein incident opklopt.
D’HAESELEER «Maar allez! Ik heb zelf een meldpunt en hou elk incident bij.»
HUMO Waarom hebt u een meldpunt?
D’HAESELEER «Omdat veel mensen niet naar de politie durven gaan. Jeugdbendes terroriseren jeugdcentrum De Kuip en zijn heel intimiderend. Meisjes worden daar bestolen, betast en op de mond gekust. Ze persen jongeren af en lokken vechtpartijen uit. En nadien bedreigen ze hun slachtoffers met een mes: ‘Als je klikt, ga je eraan.’ Het ging zelfs zo ver dat ze leerlingen dwongen om kleren voor hen mee te brengen naar school. Maar de scholen wilden niet te veel politie in de buurt, uit schrik voor hun goede naam. De burgemeester deed er ook niets aan.»
HUMO Tania De Jonge zegt dat ze goed heeft samengewerkt met het parket. Drie bendeleden zitten vast en er is bewijsmateriaal om hun kornuiten te pakken.
D’HAESELEER «Ze is pas in actie gekomen onder druk van ons. Wij hebben een betoging georganiseerd voor meer veiligheid. Daar was achthonderd man. Noem eens een gemeente waar je dát op de been krijgt. En weet u wat Tania daarover zei in haar kringen? Dat het allemaal marginalen waren. Ik vergelijk haar met Comical Ali: hij zei ook dat er niets aan de hand was toen de bommen op Bagdad vielen.»
HUMO U bent hard voor haar, terwijl u samen bent opgegroeid.
D’HAESELEER «Ze is een dag jonger dan ik. Onze moeders lagen naast elkaar in de kraamkliniek en we woonden op vijftig meter van elkaar. Onze ouders zijn goed bevriend.»
HUMO Toen u in het ziekenhuis lag, heeft ze u ge-sms’t, zegt ze. Ze was ook uw eerste liefje.
D’HAESELEER (met tegenzin) «Dat was maar kalverliefde, hoor. Er was een feestje en haar ouders waren niet thuis. We hebben wat alcohol gedronken en er zal wel iets gebeurd zijn, maar...»
HUMO ‘Nu kunnen we niet meer door dezelfde deur,’ zegt ze.
D’HAESELEER «Als ze dat letterlijk bedoelt, heeft ze gelijk! (lacht) We zijn politieke tegenstanders en ik vind haar te emotioneel om een stad te besturen. Hier is iemand nodig die zegt waar het op staat en de problemen aanpakt. Tania durft dat niet, ze wil voor iedereen goed doen. Ze praat iedereen naar de mond en belooft iedereen van alles. Dat leidt tot vriendjespolitiek. Als schepen van Personeelszaken liet ze ooit een bevriende ambtenaar bevoordelen bij een examen. Uit protest nam de volledige jury ontslag. Van zulk gefoefel krijg ik de kriebels.»
HUMO U beschuldigt haar van corruptie. Gaat u als burgemeester ook iedereen blijven schofferen?
D’HAESELEER «Schofferen? Dat zijn toch gewoon feiten? Ze heeft een kerk laten ontwijden. Daar mochten geen religieuze plechtigheden meer plaatsvinden. Een week later waren moslims daar de iftar aan het vieren. Dat is Tania: ze zou, als het ware, haar moeder verkopen voor een paar allochtone stemmen.
»Voor de verkiezingen vroeg ze of ik een burgemeester zou worden voor álle Ninovieters. Natuurlijk niet! Ik zal burgemeester zijn voor zij die het goed voorhebben met mijn stad. Voor al de rest zal ik geen cadeau zijn.»
HUMO Wie is uw politieke voorbeeld?
D’HAESELEER «Er zijn vergelijkingen gemaakt met Donald Trump, en ergens snap ik die: de problemen die hij signaleerde, werden ook weggelachen. Maar ik vind hem een vreselijk onbeschofte vent.»
HUMO U doet niet aan pussy grabbing?
D’HAESELEER «De manier waarop hij over vrouwen praat, is even erg als hoe moslims hun vrouwen behandelen. Al denk ik wel dat de media alleen in karikaturen over Trump praten. Net zoals over mij.»