null Beeld

Guy Delisle - Jeruzalem

'Noord-Korea en Birma zijn verre van het paradijs op aarde, maar Jeruzalem is hors catégorie,'zo vertrouwde de Franse striptekenaar Guy Delisle ons toe in de zomer van 2009, twee dagen voor hij de Israëlische hoofdstad na een verblijf van één jaar weer zou inruilen voor zijn thuishaven Montpellier.

Kristoff Tilkin

In de dikke striproman 'Jeruzalem' (Oog&Blik/De Bezige Bij) doet Delisle verslag van zijn jaar in de heilige stad, op exact dezelfde wijze waarop hij eertijds Shenzhen, Pyongyang en Myanmar aanpakte.

Lees: door de lezer zijn banale belevenissen - daguitstapjes naar lokale bezienswaardigheden, zoektochten naar een leuke speeltuin voor de kinderen, gesprekken met andere expats of gidsen - bijna lukraak voor de voeten te werpen, zonder zich druk te maken om Het Grote Verhaal.

'Ik ben wel geïnteresseerd in politiek,' zo beweert Delisle, 'maar een paar rake beschrijvingen van het alledaagse leven zeggen vaak meer over een land en haar inwoners dan eender welk rapport.'

In 'Jeruzalem' kijkt de lezer dus mee over Delisles schouder en verwondert, ergert én maakt hij zich mee vrolijk over de dilemma's, absurditeiten en paradoxen van de regio. En die zijn legio: er is de wirwar van religieuze gebruiken en regels die soms verrassend vlot aan de kant worden geschoven.

Eén voorbeeld: de verteller keert zijn geweten binnenstebuiten voor hij besluit om die grote supermarkt in een Joodse kolonie links te laten liggen ('moedig ze niet aan!'), en hij stoot dan op gesluierde moslimvrouwen met volle boodschappentassen.

Dankzij de humor die Delisle in zijn anekdotes pompt, zijn ze minstens vermakelijk, en in het beste geval beklijvend. De scène waarin de verteller voor het eerst te voet en op eigen houtje een checkpoint passeert, beslaat slechts negen sobere plaatjes, maar de beklemming blijft nog pagina's lang aan de ribben kleven.

Delisle wordt weleens in één adem genoemd met Joe Sacco, maar het enige raakvlak tussen beiden is hun uitzonderlijke tekentalent. Als Delisles alter ego in 'Jeruzalem' geen visum voor Gaza krijgt omdat ze 'die kerel die strips tekent' niet willen, grapt hij: 'Verwarren ze me niet met Joe Sacco?' Pretentieloos entertainment dat toch de vinger op allerlei wonden legt: good busy, die Delisle.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234