null Beeld

Guy Mortier gedenkt Fats Domino: 'Dan ga ik me nú ritueel verbranden'

In een rokerig hoekje van het Café Dat Nooit Sluit staat sinds kort een lijvige zwarte manskerel breed glimlachend tegen de piano te beuken: Fats Domino was 89 jaar toen hij, op 25 oktober jongstleden, het leven liet. Hij veranderde de loop van de rock-‘n-rollgeschiedenis, en liet een onuitwisbare indruk na op tal van groten der aarde, waaronder Guy Mortier.

vvp

'Ik interviewde hem tijdens zijn middagdutje'

In zijn rock-‘n-roll-radioprogramma ‘Schudden voor gebruik’ in de vroege jaren 60 placht Onze Snor zowat elke week een nummer van Fats te draaien.

Guy Mortier «Nu, dat deed ik ook met Elvis en, zij het in iets mindere mate, met Jerry Lee Lewis, Buddy Holly en Little Richard, want we hadden wat rock-‘n-roll betreft veel in te halen. Maar Fats was zeker één van de vaste waarden.»

HUMO Hoe verhoudt hij zich tot de andere rock-‘n-rollgrootheden?

Mortier «Fats had een heel andere uitstraling dan de meeste van zijn rock-‘n-rollcollega’s. Aan Elvis, Jerry Lee Lewis en Little Richard zat toch een gevaarlijk kantje. Fats daarentegen was een altijd lachende, vriendelijke kerel zonder kapsones, wiens muziek ook meteen door blank én zwart werd omarmd – uniek voor die tijd. Hij schreef zijn hits bovendien voor het merendeel zelf, en zijn concerten waren echte feesten. Voor mij staat Fats bovenaan de rock-‘n-rolltop, net onder Elvis, en schouder aan schouder met Little Richard en Jerry Lee. En Buddy Holly.»

HUMO Hoe groot is Fats’ invloed op de blanke rock-‘n-roll geweest?

Mortier «Zeer groot. Zeker in de jaren 50 en 60, toen zijn muziek echt overal te horen was – hij was gewoon de best verkopende zwarte artiest van die jaren. Elvis zelf was trouwens een groot bewonderaar van ‘m. Op een persconferentie van Elvis sprak een journalist hem aan als ‘The King Of Rock ‘n’ Roll’. Toen wees Elvis naar Fats Domino, die daar toevallig rondhing, en zei: ‘Die daar, dát is de King of Rock ’n Roll.’ The Beatles waren ook grote fans: zowel Lennon als McCartney hebben covers van nummers van hem opgenomen. En ‘Lady Madonna’ hebben ze puur voor hem geschreven; hij had er op hoge leeftijd nog zijn laatste hit mee.»

HUMO De legende wil dat jij hem ooit, toen hij al wat ouder was, geïnterviewd hebt, maar dat hij, laten we zeggen, niet meteen beantwoordde aan het beeld dat je van hem had.

Mortier (lacht) «Shame on me! Ik ging hem interviewen maar toen ik op het afgesproken uur arriveerde, was hij nog aan zijn middagdutje bezig. Dus maakte ik van het wachten gebruik om lang met zijn fantastische bandleader en mede-auteur van zijn meeste hits Dave Bartholomew te praten. Ik zei hem dat ik het zo jammer vond dat Fats nog wel fantastische concerten gaf, maar er blijkbaar niet meer in slaagde om goeie nieuwe nummers te schrijven. Wat hij uitbracht, was veel te vergezocht en ingewikkeld, zowel muzikaal als qua lyrics, terwijl zijn grote kracht er net in had gelegen dat hij simpele thema’s van alledag tot eenvoudige maar wel geweldige songs kon verwerken. Bartholomew was het helemaal met me eens, zei hij, en hij voegde eraan toe: ‘Ik kan het hem niet zeggen, maar doe me een plezier en zeg jij het hem eens.’ Wat ik, idioot die ik was, ook deed.

»Het waren ook niet de beste omstandigheden. Ik had de indruk dat hij nog maar net wakker was en zijn tanden – of zijn vals gebit? – amper in het gelid kreeg. Ik had zelfs het gevoel dat zijn pruik bijwijlen weggleed, al weet ik nu dat hij geen pruik dróég. Waar haalde ik dat allemaal? Desondanks hebben we genoeglijk gebabbeld, althans tot op een bepaald moment, want vanzelfsprekend bleek hij niet gediend van een snotneus uit Berchem die hem even kwam zeggen wat hij moest doen om zijn carrière opnieuw te lanceren. Achteraf gezien had hij me gewoon van de trap moeten sjotten.»

HUMO In zijn latere jaren zagen we ‘m amper nog. Hij kreeg een plekje in de Rock ’n Roll Hall of Fame en president Clinton schonk hem de National Medal of the Arts, maar bij de plechtigheden kwam hij niet opdagen. Hij tourde ook niet meer. Waarom leefde hij zo teruggetrokken?

Mortier «Ik denk dat hij gewoon een zeer bescheiden en een beetje verlegen man was, die niet gediend was van de poeha en het gedoe dat bij dat soort gelegenheid niet te vermijden is. Maar ik weet het niet. Hij is zijn leven lang een topper geweest; vermoedelijk heeft hij op een bepaald moment zelf wel aangevoeld dat het wel welletjes was geweest?»

HUMO Of misschien waren de woorden van die arrogante snotneus uit Berchem echt wel te hard aangekomen.

Mortier «Dat moet inderdaad een zware klap zijn geweest. Damn! Zijn we rond? Dan ga ik me nú ritueel verbranden.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234