null Beeld

Guy Mortier, jurylid in de finale van Humo's Comedy Cup: 'Indien nodig, sla ik een paar keer met m'n Cultuurprijs'

The long and winding road die Humo’s Comedy Cup heet, leidt ook dit jaar weer naar diezelfde glorieuze bestemming: de finale, waar één comedian wordt uitgeroepen tot laureaat van 2014 en met de complimenten van Humo prompt wordt bijgezet in het walhalla der witzen.

Enkele geruchten die de ronde doen over die roemruchte finaleronde: ze zal plaatsvinden op 10 december in de Arenbergschouwburg (waar), deelnemers krijgen twintig minuten podiumtijd (waar), en wie een grijnslach teweeg kan brengen bij Liesbeth Homans wint (wordt overwogen).

'Indien nodig, sla ik een paar keer met m'n Cultuurprijs'

Wie zich in de finale tegenover de jury bevindt, komt daar oog in oog te staan met de scherprechter van al wat lollig is, de bewaker van het niveau en de onbeweeglijke sfinx van de Vlaamse comedy, wiens oordeel van doorslaggevend belang zal zijn voor de eindzege. Maar omdat die op het nippertje moest afzeggen, hebben we Guy Mortier maar gevraagd. Ook iemand die iets van humor kent, schijnt het.

HUMO Bent u van plan om uw gewicht in de schaal te gooien wanneer er gediscussieerd moet worden over de uiteindelijke winnaar?

Guy Mortier «Zo gaat dat gelukkig niet, meestal volstaat het dat ik mijn Smith & Wesson op tafel leg. Ik heb het trouwens maar zelden anders meegemaakt dan dat er bij het begin van de beraadslaging al min of meer consensus was over wie precies moest winnen. Daar hoop je natuurlijk ook telkens op als jurylid, want het is natuurlijk moeilijk om over humor te discussiëren. Nu, er zijn in het verleden wel een paar edities geweest waarbij de jury verdeeld was omdat geen enkele kandidaat er bovenuit stak: dan moet er wel iemand inbinden, wil je bij een winnaar uitkomen.»

HUMO Hoe grappig een mop precies is, blijft toch vooral iets subjectiefs. Hoe moeten we ons zulke jurydiscussies voorstellen?

Mortier «Ontblote, van berenvet glanzende bovenlijven, en dan maar slaan tot er eentje bezwijkt. Maar het klopt: wie en wat je geestig vindt, is zeer subjectief, maar meestal weet je naarmate de finale vordert toch al duidelijk wie de winnaar wordt. Net als twee jaar geleden bij William Boeva.

»Als deelnemers erin slagen om hun twintig minuten door te komen zonder een dipje, dan is dat al heel sterk. Bij de meesten zie je toch altijd wel een paar mindere momenten. Heel nuttig voor een jurylid: de kandidaten hebben namelijk een keuze moeten maken uit het materiaal dat ze hebben, een soort best of. Als ze in hun set toch nog slappe grappen hebben zitten, is dat een veeg teken: ofwel kunnen ze niet beter, en dat is pijnlijk, ofwel zijn ze ervan overtuigd dat het wél heel goed is, en dat is misschien nog erger.»

HUMO Mocht het toch tot verhitte discussies komen, dan hebt u nu natuurlijk wel die Cultuurprijs voor Algemene Culturele Verdienste om mee te schermen.

Mortier «Die zal ik dan inderdaad wel bovenhalen, en desnoods sla ik er een paar keer mee.»

HUMO De laatste jaren lijken we met z’n allen met almaar minder te mogen lachen, een verontrustende evolutie. Moet er tijdens de Comedy Cup met álles gelachen kunnen worden?

Mortier «Ik vind van wel, op voorwaarde dat het echt geestig is, en liefst binnen de perken van de goeie smaak. Het hangt er ook vanaf hoe je het brengt. Over vrouwen bijvoorbeeld, om maar een veelgeplaagde doelgroep te noemen, vallen natuurlijk heel harde, ook door hen te smaken grappen te maken – al heb ik persoonlijk een geweldige hekel aan seksistische grappen. Maar lachen met vrouwen: wat zouden we zonder doen! Ook al omdat vrouwen tot nader order nog niet de kalasjnikov ter hand nemen om even de puntjes op de i te komen zetten.

»Slechts bij een handvol hardleerse extremisten moet je je als comedian helaas de vraag stellen: ‘Heb ik het ervoor over?’ En dat is dood- en doodjammer, dat dat langzaamaan geaccepteerd wordt. Misschien moeten een paar goeie tekenaars eens een sterk signaal geven en zich, in naam van de vrijheid van meningsuiting, laten opblazen. Nee, slecht idee, ik bedoel natuurlijk: een paar minder goeie tekenaars.»

HUMO Wie vindt u zelf nog altijd de grootste aanwinst die uit Humo’s Comedy Cup is gekomen?

Mortier «Dat zijn er toch een paar. Gunter Lamoot (die won in 2005, red.) heeft het sinds zijn winst heel goed gedaan, zowel met dat krankzinnige programma op 2BE (‘Superstaar’, red.) als in zijn shows. Bart Cannaerts (winnaar in 2007) ook. Wouter Deprez (winnaar in 2003): zeker. Maar daarnaast heb ik het ook graag over al diegenen die ooit meegedaan hebben, maar níét wonnen. Zo blijft het enorm fijn om te kunnen zeggen dat we ooit een jonge Wim Helsen hebben zien optreden in de Comedy Cup, of Neveneffecten: allebei niet gewonnen, maar toen al werd duidelijk dat we met een heel nieuwe lichting humoristen te maken kregen. Ik hoop dat de Comedy Cup ook vandaag nog kan werken als broeikas voor zulke talenten.»

HUMO Nog afrondend advies voor de deelnemende comedians die in de finale oog in oog met u komen te staan?

Mortier (Denkt lang na) «Neen. Of ja: rij niet te zat naar huis.»


Hier vindt u alles wat u wil weten (en meer) over de finalisten

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234