null Beeld

Guy Mortier logt: vrijdag 30-01-09

Met Patrick Riguelle gebeld: we zijn eruit wat het openingsnummer wordt, en het zal u van uw sokken blazen. Eerste nummers zijn altijd heel belangrijk: herinner u The Scene in 2003, de eerste Pop Poll de Luxe in het Sportpaleis, met 'Iedereen is van de wereld': alsof een orkaan iedereen optilde en meetrok. Of DLSB met 'There's a riot goin' on' van Kaiser Chiefs, of vorig jaar El Guapo Stuntteam met 'Back from the grave', brandende bassist incluis.

Yes! EN we zijn vertrokken.

Dit weekend verzamel ik wat er tijdens de vorige brainstorms zoal is opgegooid en kijk ik altijd ook nog eens naar het kladwerk van vorige jaren, of daar nog iets goeds inzit dat door omstandigheden niet kon worden gebruikt. Eerste ideeën zijn altijd ambitieus, omdat ze dan nog niet door budget of praktische haalbaarheid ingeperkt zijn. Als beginbeeld voor vorig jaar hadden we aanvankelijk dit in gedachten:


Opening: vlaggenzwaaien, tientallen jongelui in korte broek marcheren over het podium, glimlachende Aimé op reusachtig doek à la Kim Il Sum, gemixt met beelden uit Noord-Korea (de adorerende massa's). Up with people-sfeer. Op het podium bewegen zich vuurspuwers, fakkelgooiers,goochelaars... Souza-muziek? A Space Odyssey-achtige intro?

Toen we weer bij zinnen waren, gingen we gewoon voor een eveneens zeer arbeidsintensieve, maar toch iets beter beheersbare en door Jeroom prachtig uitgewerkte animatie-intro, die eindigde met de stralende beeltenis van Aimé Van Hecke.

Losse ideeën ter introductie van Nic Balthazar, wiens film 'Ben X' vorig jaar tot Beste Film werd verkozen:


'BEN X': samenvatting van de hele film maken in 5 à 10 sec ?
(Jeroom) Nic B laten zingen? Door brandende hoepel laten springen?
Lieve Blancquaert erbij vragen? Boodschap aan Nic?? 'Ben X te min, omdat je vader gouverneur is van Oost-Vlaanderen...'?
? Iets doen met familieleden? Malcolm X, Jacky Ickx, Regina X (Louf)??? Die internationale filmprijzen van Nic : wat zijn die festivals eigenlijk waard? (Onooglijke Canadese dorpjes , Deliverance-banjo-sfeer etc)

Tenslotte belden we alweer Jeroom, die een prachtige porno-versie van 'Ben X' ineendraaide, en dat was dat.

Amy Winehouse had vorig jaar ook een medaille.
Amy Winehouse : fake Amy laten zingen en laten ontsporen????
Geen fake Amy is die avond ontspoord.

Maar het meest met de handen in het haar zitten we altijd over de vraag: wat doen we met de winnares/winnaar (Koen Crucke is er ooit dichtbij geweest) van de categorie 'Wie zou u het liefst uit de kleren zien gaan?'. De ideeën (voor op het podium èn voor op film) die daar de laatste tien jaren al over opgegooid en weer verworpen zijn, wil ik te allen prijze uit de openbaarheid houden, maar nu werpt Philippe Geubels, als enthousiaste nieuweling bij het overleg betrokken, ze met stralende ogen één voor één terug op tafel . 'En ze begint zich uit te kleden, en ineens is er een stroompanne en wàp, als het licht terug aangaat, staat daar... La Esterella, bloot!!!'
Zijn verongelijkt 'Hoe? Wà?!' als we elkaar vermoeid aankijken, is een herhaalde bron van plezier.

Daar is dus nog enig werk aan, maar niet aan:
dEUS! Hun lang verhoopte optreden op de Pop Poll Avond zal hun eerste concert van 2009 zijn, en tevens hun eerste in Antwerpen sinds de 0110-concerten: welkom thuis, broeders.

NOVASTAR! Joost Zweegers komt met zijn groep een aantal nummers uit zijn magnifieke cd 'Almost Bangor' brengen. Hij werkt al volop aan nieuwe nummers en hoopt over luttele maanden alweer in de studio te trekken, maar: eerst nog even back to waar het allemaal startte.

CPeX! De Clement Peerens Explosition, door Hugo Matthysen in 1994 speciaal met het oog op de Pop Poll uit de grond gestampt, komt in het Sportpaleis zijn 15 jaar CPeX-schap vieren en daarmee ineens de nieuwe zomertournee aftrappen, met een selectie uit zijn greatest hits èn een paar gloednieuwe nummers. Jawadde dadde.

Telefoon van Erik Van Looy, die gisterenavond de finale van 'De slimste mens' heeft ingeblikt en nu even achterover kan leunen: hij zal zijn medaille(s??) zeker komen halen op 22 februari, en hij brengt een aantal oogverblindende Beautiful People mee op het podium, die, belooft hij, bovendien zullen voldoen aan de onverbiddelijke wet van de Pop Poll: geen medaille zonder valabele tegenprestatie. We zullen welwillend maar scherp toezien.

En u?

Bestel nu uw tickets voor Humo\'s Pop Poll!

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234