null Beeld

Guy Mortier logt: woensdag 28-01-09

Goed nieuws! De nummer één in de categorie 'Wie wil u zeker nièt uit de kleren zien gaan' heeft vanochtend beloofd de medaille te komen afhalen in het Sportpaleis! Na het aanvankelijke enthousiasme bekruipt ons enige ongerustheid: hij/zij is in staat het wèl te doen, en trust us, u wil het niet meemaken. Iemand van ons zal vlak bij de grote lichtschakelaar gaan staan.

Redactie

'Negatieve' winnaars hebben totdusver nog nooit de stap gezet om hun medaille te komen halen; daar kunnen we inkomen, soft als we zijn. Twee jaar geleden hebben we zelfs beslist de categorie 'Ergerlijkste tv-figuur' gewoon te schrappen, toen bleek dat die de voorbije jaren, en in klimmende mate, voor ook weer niet zo bedoeld ontroostbaar hartzeer had gezorgd.

'Lul van het jaar' is wat anders: wie die categorie wint heeft het onveranderlijk dik verdiend, en het is dat de brandweer ertegen is, anders zou een klein ritueel met pek en veren wel zinnig en zuiverend zijn.

Bart De Wever heeft wel eens in Humo geroepen dat hij, als hij tot 'Lul van het jaar' zou worden verkozen, hij zijn medaille zeker zou komen halen, en hij heeft het afgelopen anderhalf jaar echt wel zijn best gedaan om in aanmerking te komen; maar wint hij, en als hij wint, komt hij dan? Come and see next month.

Maar zelfs 'positieve' winnaars durven niet altijd te komen. Een paar jaar heeft er een odium over de Pop Poll gehangen, nadat een paar ezels in het publiek hadden gemeend te moeten 'boe!'-roepen toen Steve Stevaert zijn medaille als 'Bekwaamste Politicus' in ontvangst kwam nemen (terwijl hij een jaar eerder als 'Man van het jaar' nog uitzinnig was toegejuicht) en dat in de pers als 'Stevaert uitgejouwd' werd geboekstaafd, waarna het wild defnitief aangeschoten leek en Stevaert de uitgang begon te zoeken.
Niet meteen van de bar; ik zie hem in de late uurtjes nog triest tegen de wand geleund staan met een glas bier in de hand en de blik op oneindig.

Het jaar daarop durfde Guy Verhofstadt zijn medaille niet te komen halen (vorig jaar dan weer wèl), en nog een jaar later Freya van den Bossche al evenmin: bang voor klojo's die hun manieren niet zouden houden.

Call me namelijk oldfashioned, maar ik vind dat je fair moet zijn tegenover de winnaars op het podium: die zijn democratisch gekozen, dus show some respect , ook al is het jouw keuze niet.

Ook net toegezegd : Robert Mugabe!

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234