Gwendolyn Rutten: ‘Sihame heeft stevig onderhandeld over haar onafhankelijkheid: ‘Ik wil mijn eigen stijl, mijn eigen ­filmpjes, gemaakt door mijn eigen crew, in mijn eigen ­kleuren.’ Dat hebben we haar gegund.’ Beeld Photo News
Gwendolyn Rutten: ‘Sihame heeft stevig onderhandeld over haar onafhankelijkheid: ‘Ik wil mijn eigen stijl, mijn eigen ­filmpjes, gemaakt door mijn eigen crew, in mijn eigen ­kleuren.’ Dat hebben we haar gegund.’Beeld Photo News

Zaak-El Kaouakibi

Gwendolyn Rutten en Bart De Wever over de zaak-El Kaouakibi: ‘Als ik al die onthullingen lees, word ik boos. Op haar. En op mezelf’

Dinsdag in Humo en morgen al op humo.be: een uitgebreide reconstructie van de steile opgang en diepe val van sociaal ondernemer en politica Sihame El Kaouakibi. Aan het woord komen onder meer Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) en voormalig Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten, die El Kaouakibi overtuigde om voor haar partij te kiezen. In primeur kunt u hun getuigenissen hier nu al lezen.

Jan Antonissen en Raf Liekens en Sophie Pycke

HUMO In 2018 weigerde Sihame El Kouakibi een plaats op de lijst bij de Antwerpse gemeenteraadsverkiezingen. Een half jaar later hapte ze wel toe voor de parlementsverkiezingen van 2019. Heeft ze in die periode de N-VA en Open VLD tegen elkaar uitgespeeld om zo veel mogelijk subsidies binnen te rijven?

GWENDOLYN RUTTEN «Die indruk had ik niet. Haar engagement leek mij oprecht. Ze zou nooit voor de N-VA hebben gekozen. Ik heb tijdens de Vlaamse onderhandelingen gezien hoe kapot ze was van de Vlaams Belang-voorstellen die de N-VA op tafel gooide. Dat was niet gespeeld. De val van de regering over het Marrakechpact was voor haar dé drijfveer om in de politiek te stappen.

»Ze heeft wel stevig onderhandeld over haar onafhankelijkheid: ‘Ik wil mijn eigen stijl, mijn eigen ­filmpjes, gemaakt door mijn eigen crew, in mijn eigen ­kleuren.’ Ze was daar ook beter in dan wij. En ze kon een ander publiek bereiken. Daarom hebben we haar dat gegund.»

HUMO Met een dikke 50.000 euro erbovenop.

RUTTEN «Haar campagnebudget kwam ongeveer overeen met het plafond van 54.000 euro dat uittredende parlementsleden ook mochten uitgeven aan hun campagne. Als je een pagina in Het Laatste Nieuws koopt, ben je meer kwijt, maar dan bereik je niet de jongeren die Sihame wel bereikte. Ik stond achter die beslissing, ik heb ze intern verdedigd en ik draag er de politieke verantwoordelijkheid voor. Als je je partij wilt ­vernieuwen en verruimen, kun je niet iedereen in een keurslijf dwingen, anders smoor je de verruiming in de kiem.»

HUMO Hoe verklaart u dat Let’s Go Urban zoveel subsidies kreeg zonder dat iemand controleerde wat er met dat geld gebeurde?

RUTTEN «Dat overheden projecten steunen die de kansen van allochtone jongeren willen vergroten, is niet zo vreemd. Sihame was in 2012 al uitgeroepen tot Antwerpenaar van het Jaar. Haar project paste in ons ­liberale verhaal, maar ook in het N-VA-discours over kansen grijpen. Of de N-VA haar wilde binnenhalen, moet u aan hen vragen.»

HUMO Meneer De Wever, was er een subsidieopbod tussen de N-VA en Open VLD om haar binnen te halen?

BART DE WEVER «Ik kan niet in de hoofden van mijn partijgenoten kijken, maar geen haar op mijn hoofd dacht eraan die dame op onze lijst te zetten. Als iemand dat had voorgesteld, zou ik daar met veel overtuiging voor zijn gaan liggen. Het klikte niet.»

HUMO Waarom niet?

DE WEVER «Noem het intuïtie. Ik heb haar twee keer ontmoet, omdat ze aan de stad subsidies vroeg voor de renovatie van het Urban Center. Voordien had ik de boot altijd afgehouden. U zult geen foto vinden waarop wij samen staan. Er was nul telefoonverkeer.»

Bart De Wever: ‘Geen haar op mijn hoofd dacht eraan mevrouw El Kaouakibi op onze lijst te zetten. Als iemand dat had voorgesteld, zou ik daar met veel overtuiging voor zijn gaan liggen. Het klikte niet.’ Beeld Saskia Vanderstichele
Bart De Wever: ‘Geen haar op mijn hoofd dacht eraan mevrouw El Kaouakibi op onze lijst te zetten. Als iemand dat had voorgesteld, zou ik daar met veel overtuiging voor zijn gaan liggen. Het klikte niet.’Beeld Saskia Vanderstichele

HUMO Maar u gaf haar wel een pak geld.

DE WEVER «Als ik alleen subsidies geef aan mensen die ik sympathiek vind, ziet de wereld er morgen helemaal anders uit. Haar project was interessant, ze werd omgeven door geloofwaardige mensen uit de zakenwereld en ik las natuurlijk ook de lovende verhalen in de pers over haar jongerenwerking. Daarom heb ik het dossier aan onze administratie bezorgd, die het heeft goedgekeurd.»

HUMO Waarom hebt u niet beter gecontroleerd wat er is gebeurd met de 3,4 miljoen euro die de stad Antwerpen investeerde in de renovatie van de feestzaal waar het Urban Center is gevestigd?

DE WEVER «Als de audit van de stad deze week uitwijst dat er subsidies zijn afgewend naar privébedrijven, zullen wij dat geld ­terugvorderen. Het Urban Center is voor 100 procent eigendom van de stad. Ik wil nog weleens zien of wij hier onze broek aan zullen scheuren. Ik spreek ook met klem tegen dat Antwerpen en Vlaanderen zomaar geld uitdelen zonder controle. Als zou blijken dat er fouten zijn gemaakt, en dat er gaten zitten in ons controlesysteem, zullen we die dichten.»

RUTTEN (zucht diep) «Ik vind deze zaak erg pijnlijk voor iedereen die erbij betrokken is, ook voor haar. Als ik al die onthullingen lees, word ik boos. Op haar. En op mezelf. Het is heel tegenstrijdig. Enerzijds vraag je je af: hoe is dit kunnen gebeuren? Anderzijds speelt de vraag: wat is waar en wat niet? Daarom denk ik: laten we toch maar wachten tot het gerecht zich uitspreekt.

»Ik begrijp de reactie van Egbert Lachaert wel (de huidige Open VLD-voorzitter zette El Kaouakibi uit zijn partij, red.) : het is zijn taak om de schade voor de partij te beperken. Hij heeft duidelijkheid gevraagd en die is er niet gekomen.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234