'De VRT zoekt nieuwe Leuvense straatnamen'

'Gyprocplein! Kliklaminaatweg! Draadloze Gegevensoverdrachtdreef!'

Virus of niet, het leven móét doorgaan, en daar horen natuurlijk ook straatnamen bij. Deze week focust de openbare omroep op de stad Leuven. Hebben daar ooit bijzondere vrouwen gewoond? Voor u begint te nagelbijten, geven wij alvast spoilergewijs het antwoord: jazeker! Maar er schuilt een adder onder het gras. Leuvenaar Mich Hautebeeck weet daar alles van.

MICH HAUTEBEECK (Leuvenkenner) «In januari 1918 kwam een jonge Russische gravin aan in Leuven. Haar hele familie was omgebracht en zijzelf was ternauwernood ontsnapt aan de Russische revolutionairen. Het meisje was amper 20, en dankzij de verkoop van de familiejuwelen kon ze zich meteen inschrijven aan de Leuvense universiteit.»

HUMO Hoe heette die dame?

HAUTEBEECK «Ze studeerde natuurkunde, en na een paar maanden knutselde zij op haar zolderkamertje reeds de allereerste microchip in elkaar. Een paar maanden later volgden het ledscherm en de draadloze gegevensoverdracht.»

HUMO Wat gebeurde er met die uitvindingen?

HAUTEBEECK «Niets. Haar professoren zagen er het nut niet van in. Teleurgesteld ging onze heldin dan maar farmacie studeren. Daar ontwikkelde ze een vaccin dat in één keer alle bestaande en toekomstige besmettelijke ziekten zou voorkomen. De rector van de universiteit liet het hele wetenschappelijke dossier verbranden. Jammer, zeker in het licht van wat we inmiddels weten.»

HUMO Waarom greep de rector in?

HAUTEBEECK «De man was een priester. Hij wilde voorkomen dat men onbezorgd een prostituee zouden kunnen bezoeken. Die walgelijke geslachtsziekten horen erbij! God heeft het zo gewild voor die smeerlappen! Zo werd er in die tijd geoordeeld over de betaalde liefde.

»Het was een nieuwe tegenslag voor de begaafde Russin. Daarom sloeg ze de weg van de bouwmaterialen in. Zij maakte de eerste prototypen van de gyprocplaat, zij experimenteerde met acryl voor het opvoegen in de badkamer en ook het kliklaminaat kwam uit haar koker. Toch heel bijzonder voor een vrouw van Jalpaatse komaf.»

HUMO Pardon?

HAUTEBEECK «Had ik dat nog niet verteld? Zij was de laatste overlevende van de Jalpaten, een klein maar hoogbegaafd Siberisch volk dat door de vuile communisten werd uitgemoord.»

HUMO En hoe heette zij?

HAUTEBEECK «Daar wringt het schoentje.»

HUMO Is dat schoentje die adder onder het gras?

HAUTEBEECK «Voor zover dat schoentje wringt: jazeker. De gravin heette Jlqjz Huhuhskhshbhbhf Bbbhuhlquhuhsfjj Xbqushiuoaerusbzfbbbf. Hoe je die naam precies uitspreekt, weet niemand, zij was immers zelf in het Frans opgevoed, zoals dat toen gebruikelijk was in de adel. De Jalpaatse taal was reeds volledig uitgestorven toen zij in Leuven arriveerde. Jlqjz liet zich aanspreken met madame.»

HUMO Heeft die adder ook een venijnig staartje?

HAUTEBEECK «Zeker. Want de VRT schreeuwt nu moord en brand dat er in Leuven een Jlqjz Huhuhskhshbhbhf Bbbhuhlquhuhsfjj Xbqushiuoaerusbzfbbbfstraat moet komen, omdat de gravin een bijzonder verdienstelijke vrouw was. Je zult daar maar moeten wonen! Men breekt zich nu het hoofd over een alternatief.»

HUMO Zou Madamestraat geen goede oplossing zijn, want zo liet de gravin zich toch aanspreken?

HAUTEBEECK «Nee, want Madamestraat zit in een aanbeveling van de VRT voor álle gemeentes. Om 'Meer vrouw op straat' wat vooruit te helpen, eist men tot in het kleinste dorp een Madamestraat, een Mevrouwsesteenweg, een Vrouwlei en een Meisjeslaan. Dat is een zeer verstandige eis, die onze samenleving ten goede kan komen. Maar ja, in Leuven zitten ze nu wel met een probleem.»

HUMO Hebt u een oplossing?

HAUTEBEECK «Naar mijn gevoel verdient die dame meer dan één straat. Ik pleit voor een Gyprocplein, een Kliklaminaatweg, een Draadloze Gegevensoverdrachtdreef enzovoort. Het zou niet meer dan gepast zijn om Jlqjz Huhuhskhshbhbhf Bbbhuhlquhuhsfjj Xbqushiuoaerusbzfbbbf te eren. Want Jlqjz Huhuhskhshbhbhf Bbbhuhlquhuhsfjj Xbqushiuoaerusbzfbbbf heeft onze samenleving heel wat geschonken, en het zou jammer zijn dat een intelligente, zelfredzame en moedige vrouw als Jlqjz Huhuhskhshbhbhf Bbbhuhlquhuhsfjj Xbqushiuoaerusbzfbbbf gewoon zou worden vergeten.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234