null Beeld

H.J.A. Hofland - Cicero Consultants

De bijna tachtigjarige H.J.A. Hofland is zo'n beetje een levende legende, zeker sinds hij in 2001 door zijn collega's tot Nederlands Journalist van de (vorige) Eeuw verkozen werd.

Bart Vanegeren

Levende legendes en prijsbeesten van de vorige eeuw willen weleens oeverloos op hun lauweren gaan rusten, maar niet Hofland: de krasse knar laat geregeld zijn tanden zien in zijn steeds lezenswaardige column in De Groene Amsterdammer (hij zet genadeloos het mes in Bush, Balkenende en de parallellen tussen beiden) en liet zopas een fijne nieuwe roman verschijnen: 'Cicero Consultants' (De Bezige Bij)

undefined

'Cicero Consultants' borduurt verder op een eerdere roman van Hofland, 'De Alibicentrale', 'een sprookje voor bedriegers' dat eind 1988 als feuilleton in NRC Handelsblad verscheen. In 'De Alibicentrale' werd handel gedreven in alibi's, in 'Cicero Consultants' in 'prothesen voor grote redenaars' - toespraken dus. De bedriegers in de nieuwe roman heten Jakob en Roen, twee vrienden die een 'waarheidsbureau' opzetten dat 'zijn klanten leert hoe ze vijanden moeten verslaan. Met de waarheid.' Concreet doen de consultants dat door hun klanten een speech te leveren waarmee ze hun tegenstander 'de eeuwige vernedering inbeitelen'.


Algauw krijgt Cicero Consultants klanten in het Amsterdamse vastgoedmilieu, dat door Hofland met vaardige satirische pen ontmaskerd wordt als een schraapzuchtig zootje dat zich zonder respect voor god of gebod laaft aan ijdelheid, jaloezie en wraakzucht. De consultants worden ingezet door twee concurrerende bouwheren, die beiden een speech bestellen die hen moet helpen de hand te leggen op een miljoenendeal: een door de stad Amsterdam per referendum toe te wijzen aanbesteding voor de vernieuwing van een stadsdeel. Het dossier is een hecht kluwen van verstrengelde en vaak aan het publieke oog onttrokken belangen: 'In dit stuk is er niemand die niet liegt. Wen eraan.'

Het waarheidsbureau schakelt gezwind in overdrive: er wordt gezorgd voor twee topspeeches, aangevuld en versterkt door een illegale video van een politicus in een bordeel en een compromitterende liefdesbrief van een wethouder. De verbale doodschoppen missen hun doel niet: chaos, opstand en andere troebelen overspoelen Amsterdam. 'Collateral damage' noemt Jakob het, die zijn verbouwereerde partner-in-crime herinnert aan de missie van Cicero Consultants: 'Er zijn twee partijen die proberen de burgerij te bedriegen. En Cicero steekt daar een stokje voor door ze elkaar te laten ontmaskeren. Cicero geeft de mensen de gestolen waarheid terug.'

'Cicero Consultants' is harder en zwarter dan 'De Alibicentrale': het gegoochel met alibi's is dan ook een geestige kwajongensstreek in vergelijking met het cynisch uitventen van het maatschappelijk belang. De immer stijlvaste Hofland treft niet alleen de ethiek van dit tijdvak, maar ook het taalgebruik; niet toevallig openen de advertenties van het waarheidsbureau met de afkeurende vaststelling 'Er wordt wat afgeluld' . Met zijn daadkrachtige, soepele Nederlands richt Hofland een monumentje op tegen dat gelul, zijn roman rekent op velerlei wijze af met het opportunistische gebeuzel. 't Valt helaas te vrezen dat de geviseerde patjepeeërs hun kostbare tijd niet zullen verdoen met zoiets futiels en businessarms als een romannetje.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234