null Beeld

Had Parwais Sangari dan toch in België kunnen blijven?

'Dat zal ik me tot mijn dood blijven afvragen: waarom Scott wel mocht blijven en ik niet.' Hoe het is afgelopen met Parwais Sangari, de asielzoeker die na een smetteloos integratietraject van vier jaar gedwongen moest terugkeren naar Afghanistan, leest u deze week in Humo. Maar hoe zou het nog zijn met Scott Manyo, de Kameroense scoutsleider uit Boortmeerbeek die in hetzelfde administratieve schuitje zat?

sso

Scott en Parwais werden op dezelfde dag in april 2012 van twee verschillende treinen geplukt. Allebei waren ze als minderjarige asielzoeker naar België gekomen, allebei hadden ze de asielprocedure volledig doorlopen en allebei waren ze uitgewezen. Ze volgden ook nog eens allebei een opleiding in het deeltijds onderwijs, waar ze ondanks hun bevel om het land te verlaten zonder problemen konden voortstuderen.

Nadat de politie hen op de trein had opgepakt, werden Scott en Parwais overgebracht naar het gesloten asielcentrum in Merksplas. Het was daar dat hun wegen begonnen te scheiden.

Pieter-Jan Staelens (advocaat Scott Manyo): Parwais' advocaat Kati Verstrepen heeft voor haar cliënt een nieuwe asielaanvraag ingediend, maar ik gooide het over een andere boeg omdat ik wist dat Scott met een nieuwe asielaanvraag geen kans zou maken. In tegenstelling tot Afghanistan staat Kameroen niét bekend als een gevaarlijk land, behalve voor homo's. Een nieuwe asielaanvraag zou zeker geleid hebben tot Scotts terugkeer. Dus heb ik gegokt op zijn integratie. Scott was intussen vijf jaar hier, hij sprak de taal, ging naar school en had een job. Hij kon net zo goed geregulariseerd worden. Een studievisum was niet mogelijk: dat wordt alleen uitgereikt aan vluchtelingen die hoger onderwijs volgen.'

Staelens' gok bleek de juiste: de Dienst Vreemdelingenzaken, waarvoor Maggie De Block als staatssecretaris van Asiel en Migratie verantwoordelijk is, besliste Scott hier te houden. Het lot van Parwais lag in handen van het Commissariaat-Generaal van de Vluchtelingen en de Staatlozen, een onafhankelijke instantie die over asielaanvragen beslist - en waarover De Block in principe niets te zeggen heeft.

Scotts regularisatie gold voor een jaar: precies de tijd die hij nodig zou hebben om zijn opleiding af te maken. Maar omdat hij op het einde van vorig schooljaar niet geslaagd was, kreeg hij er in juni 2013 een jaar regularisatie bij.

Staelens: 'Die situatie kan blijven doorgaan tot Scott 25 jaar is - al kan Scott ook ineens vollédig geregulariseerd worden. Met regularisaties weet je het nooit.

Het is het een schande dat onze overheid jongens als Parwais en Scott hoop geeft door ze in eerste instantie hier te houden, ze de taal te laten leren en ze een opleiding aanbiedt – en ze daarna uitwijst. Compleet stupide én humanitair onverantwoordelijk. Je investeert niet in mensen om ze daarna koudweg de deur te wijzen.'

In juli wordt een nieuwe uitspraak in Scotts regularisatiedossier verwacht.

Naar het Humo-interview met Parwais Sangari

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234