null Beeld

Hagar Peeters - Malva

‘Malva’ (De Bezige Bij) is de zwierig meanderende, postume monoloog van Malva Marina Trinidad del Carmen Reyes, de naar Nederland verbannen dochter van de Chileense dichter/volksheld Pablo Neruda. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd ze er in het stadje Gouda opgenomen in een pleeggezin.

Frederick Vandromme

Neruda, een man die een openbaar leven lang opkwam voor de verdrukten van de maatschappij, heeft zijn dochter nooit bezocht of erkend. Omdat ze een waterhoofd had en dus ‘een vampier van 3 kilo was, een monster, een volmaakt belachelijk wezen’, en omdat Malva’s moeder Mariëtje in zijn leven slechts een toevallige passant bleek.

De echte Malva overleed al op haar 8ste, de fictieve pendant verwierf pas toen het eeuwige leven. Zij schakelde de schrijfster Hagar Peeters in als ghostwriter en medium, om vanuit een onbestemd soort hiernamaals haar verhaal te doen. Een opmerkelijk vertrekpunt voor een roman, en de 235 volgende pagina’s bewijzen dat het meer is dan een blits trucje.

In de ijle bovenwereld is Malva bevriend met onder meer Daniel (de mentaal gehandicapte, tevens in de vergeetput gesmoorde zoon van Arthur Miller) en de dwerg Oskar Matzerath (het hoofdpersonage van Günter Grass’ ‘De blikken trommel’), en ze doet haar betoog ook in hun naam. ‘Malva’ is een boek over misfits en uitzonderlijke gevallen, over je niet gewild weten en daar beroep tegen aantekenen. Geen briesende eis om wraak, geen verbittering – liefdevol begrip voert de boventoon.

Mede daardoor snijdt ‘Malva’ verbluffend diep: ook Hagar werd lang genegeerd door haar vader Herman Vuijsje, leerden we via de VPRO. De journalist was namelijk lange tijd druk bezig met reportages aan gindse kant van de wereld, onder meer op de begrafenis van – ronde cirkels zijn het mooist – Pablo Neruda.

Hagar Peeters is al lang een hoog aangeschreven dichteres, maar ‘Malva’ is haar romandebuut. In dit taalgebied mogelijk één van de intrigerendste van het najaar.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234