null Beeld AFP
Beeld AFP

Het moment

‘Hallo? Kan je me horen?’ De republikeinse presidentsverkiezingen worden uitgevochten in een sputterende Zoom-meeting

Sinds zijne Oranjeheid Donald Trump president werd, blijft de Amerikaanse Republikeinse partij moeite hebben om boven de gemiddelde aflevering van ‘FC De Kampioenen’ uit te stijgen. Die zaterdagavond op VRT 1: de onuitstaanbare Jean-Luc Grootjans (Donald Trump) staat in alle peilingen op kop om opnieuw de voorzitter van de vereniging voor vleesbaronnen (Republikeinse presidentskandidaat) te worden, maar de even onuitstaanbare Balthasar Boma (Ron DeSantis) zal dat niet zomaar laten gebeuren. Hij schakelt zijn goede copain Marcske (Elon Musk) in voor een grote bekendmakingsshow op Radio Hallo (Twitter) die compleet in het honderd loopt waarna de radiostudio in vlammen opgaat. Kieken! Zo, nu bent u weer volledig mee met de actuele stand van zaken.

Mathijs Minten

Omdat tijd vliegensvlug verglijdt, selecteert Humo voor u de opmerkelijkste fragmenten, netjes geduid in ‘Het moment’.

Wat? Ron DeSantis kondigt zijn gooi naar het presidentschap aan in een mislukte livestream.

Waar? Twitter Spaces

Waarom is het opvallend? Je zou verwachten dat een aankondiging van dat kaliber op één van de grootste sociale media-platformen toch een beetje professioneler verloopt.

De Balthasar Boma van dienst is dus de 44-jarige gouverneur van Florida Ron DeSantis. U kan hem kennen van het aan banden leggen van abortus en transgenderzorg, het verbieden van geschiedenisles over zwarte Amerikanen, het straffen met de dood tot gevolg en het faciliteren van wapendracht. Met andere woorden: als een gezelligaard. Er werd al langer verwacht dat hij met Trump in de ring zou stappen, maar gisteren maakte DeSantis het ook officieel in een - wat is het Nederlandse woord voor ‘cringe’? - video op Twitter.

‘Ik ben kandidaat voor het presidentschap om onze grote Amerikaanse comeback te leiden,’ sprak hij heroïsch. En dat zou hij nog wel even verder toelichten in een livestream op het Twitter van Elon Musk, die tegenwoordig even snel neerstort als zijn raketten. Het zelfverklaarde technologische genie sloeg er echter niet in om in Twitter Spaces een simpele video op poten te zetten en organiseerde dan maar een Zoom-meeting die ons deed afvragen of Musk nu helemaal niks had geleerd van twee jaar corona. ‘Hallo? Werkt dit? Kan je me horen?’ De twee kampten de hele tijd met grote technische problemen, waren onverstaanbaar en na twintig minuten rotzooien - je hoorde nog net ‘De servers smelten!’ - werden alle aanwezigen zelfs uit de vergadering gekacheld.

Toen één van de nog niet ontslagen Twitter-medewerkers - trots kondigde Musk nog aan dat het bedrijf ook met maar 20 procent van het oorspronkelijke personeelsbestand kan draaien - de audiostream toch online kreeg, was het kalf natuurlijk al verdronken. De meeste gegadigden hadden allang andere online oorden opgezocht. Een ‘grote Amerikaanse comeback’, het is voor interpretatie vatbaar.

Grote winnaar van de avond: Joe Biden. De huidige president en Democratische presidentskandidaat stuurde een simpele tweet de wereld in: ‘Deze link werkt’, met eronder de donatiewebsite voor zíjn verkiezingscampagne. Touché.

Volgens de laatste peilingen onder de Republikeinse kiezers zal het voor DeSantis (25%) nagenoeg onmogelijk zijn om Trump (56%) bij te benen, maar veel maakt het niet uit. Trump of DeSantis, niets meer dan cholera of de pest. En met twee vaccin-sceptici, is dat geen geruststellend vooruitzicht. Iemand een idee of Marijn Devalck nog wat vrije tijd heeft?

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234