null Beeld

Hangouderen met een verborgen camera: Benidorm Bastards

Hoed u als u op straat wordt aangesproken door een ongevaarlijk lijkende senior: het kan een Benidorm Bastard zijn. Zeven van die alerte, al te assertieve ouderen zijn het voorbije jaar de straat opgetrokken om Vlaanderen in te peperen dat zij óók een verborgencameraprogramma kunnen maken.

Serge Simonart

En ze mikken vooral op makkelijke slachtoffers: de zich hip, alert en ongenaakbaar wanende jeugd. Na 'Benidorm Bastards' zult u looprekken, rollators en grijze haren nooit meer zien zoals voorheen. En dildo's evenmin.

Vier alerte, al te assertieve senioren interviewen is hard werk. Samen rond een tafel beginnen de Bastards meteen te koffieklatschen.

Enkele quotes

Hilda (66) «Ik heb veel practical jokes uitgehaald. Op het pensionaat haalde ik vaak de klepel uit de bel - dat was in die tijd nog een handbel, en het was zalig om de zuster kwaad met dat ding te zien zwaaien zonder dat er geluid uit kwam. Of bloemetjes steken in de geheven hand van het grote Christusbeeld. Onschuldige grapjes, maar ik heb daardoor vaak op m'n knieën gezeten, en ik ben vaak vernederd voor de hele klas. Eén keer ben ik van school gestuurd: omdat ik 's nachts balletdanste in de gang.»

Emiel (65) «Mijn raad aan jonge mensen is: studeer zo lang je kunt. En besef dat mogen studeren een cadeau is! Mijn ouders waren simpele werkmensen die mijn studie niet konden betalen. En de jeugd moet zich ook realiseren dat ze voor hun geld moeten wérken: de gebraden kippen zullen je niet in de mond vliegen! Ik heb m'n eerste fiets betaald met nachtwerk bij de bakker. Nu verwachten ze dat ze op hun achttiende een auto cadeau krijgen.»

Emiel «Ik heb dikwijls gezegd: 'Hoe is het in godsnaam mogelijk dat mensen zich zo laten vangen?!' Is de Vlaming écht zo goedgelovig, of hebben wij het goed gespeeld? Of is het omdat mensen een bejaarde sneller zullen vertrouwen? Je koopt eerder een tweedehandsauto van een sympathieke zestiger die kennis van zaken uitstraalt dan van een dynamische vlotte boy van twintig. Het hielp natuurlijk ook dat we in die burgerwachtsketch een uniform droegen - wolven in schaapsvacht! - én dat we die mensen eerst geruststelden.»

Marcel (81) «Ik voelde me alleen gegeneerd tegenover de slachtoffers. Voor de screentest moest ik doen alsof ik een sms'je van mijn vrouw niet kon lezen. Ik hield mijn gsm onder de neus van voorbijgangers, en die lazen dan in mijn plaats wat er stond: 'Kom dringend naar huis, mijn tepelklemmen beginnen pijn te doen.' Toen zat ik wel een beetje in met die mensen.»

Het volledige interview met de Benidorm Bastards leest u in Humo 3632 van dinsdag 13 april 2010.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234