Tussen Hemel & Hel Beeld Humo
Tussen Hemel & HelBeeld Humo

kijktip'De ideale wereld'

Hannelore Simoens: ‘Ik ben wel benieuwd hoe het zou zijn met een vrouw, zeker als ze een goeie kont en borsten heeft’

Zo volslagen onbekend ze bij de gemiddelde ‘Het journaal’-kijker mag zijn, zo ongemeen populair is ze bij het ‘VTM nieuws’-publiek. Er valt dan ook moeilijk naast te kijken: politiek journaliste Hannelore Simoens ‘pakt’ op het scherm. Ernaast trouwens ook. Vanavond is ze te gast bij ‘De ideale wereld’.

Noud Jansen

HANNELORE SIMOENS «In mijn hemel op aarde word ik ’s ochtends door mijn lief gewekt in een klein berghotelletje in Italië. We ontbijten royaal, waarna we op een zonnig terrasje gaan zitten. Onder het genot van uitstekende Italiaanse koffie lees ik alle tijdschriften die ik wil lezen – van Time Magazine tot Humo en van Vogue tot Dag Allemaal – en ondertussen, typisch voor journalisten natuurlijk, luister ik de gesprekken af. ’s Middags een lichte pasta, daarna een rustige wandeling, en dan belanden we plots op magische wijze in Mexico waar we taco’s eten en een hele avond salsa dansen op het strand. We worden dronken, maar hebben de volgende ochtend geen spoor van een kater.»

HUMO Jij bent nog ooit barjuffrouw geweest in café Monk in Brussel.

SIMOENS «Oei, waar heb je dat weer gehaald?»

HUMO Humo.

SIMOENS «Oké, ga door.»

HUMO Wil dat zeggen dat je graag drinkt?

SIMOENS «Een wijntje of een trappist lust ik weleens, ja. Maar meer dan vijf ga je er me niet zien verzetten – echt dronken-dronken zijn is wel leuk, maar de katers worden er met de jaren niet milder op.

»Ik ben net terug van een reis naar Italië, waar we op een wijndomein zes flessen hadden gekocht. Helaas hadden we enkel betaald voor handbagage: we hebben dus nog 50 euro mogen bijbetalen (lacht). Maar goed, wijn die je van een vakantie meeneemt en waar je herinneringen bij kunt ophalen, smaakt altijd lekkerder dan een fles uit de supermarkt.»

HUMO Veel musea bezocht, daar in Italië?

SIMOENS «Geen enkel. Als ik op reis ben, slenter ik liever door de straten en kijk ik naar mooie gevels of mooie mensen. Ook dát is voor mij kunst.»

HUMO Je liet daarnet het woord ‘taco’s’ vallen. Je favoriete kostje?

SIMOENS «Nee, dat is pasta. In Italië at ik het drie keer per dag. Mijn lief, Mathias, lachte me er op den duur mee uit. Ik hou het meest van lange, dikke pasta, pici bijvoorbeeld, met een simpele saus à la cacio e pepe. Al gaat een goeie taco er ook altijd in. Mijn lief is van Nicaragua – enfin, zijn ouders zijn allebei Belgen, die ooit naar ginder zijn getrokken. We zijn al een paar keer naar daar gereisd, en ik ben altijd weer verrast door de Latijns-Amerikaanse keuken. Véél rijker dan de tex-mex die wij hier kennen.»

HUMO Kook je graag zelf?

SIMOENS «Totaal niet. Ik ben iemand die zijn vuren en zijn oven altijd op de hoogste stand zet, zodat het maar zo snel mogelijk klaar is. Ik heb er simpelweg geen geduld voor. Wat niet wegneemt dat weinig me na een drukke werkdag gelukkiger kan maken dan een lekkere pasta met een glas wijn. Mathias en ik dansen ook weleens in de keuken, op Sinatra of zo. Dat helpt om de werkdag van je af te schudden.»

HUMO Ben je een goeie danser?

SIMOENS «Nee, ik doe alsof. In Colombia zijn we eens naar een salsabar gegaan: een nogal intimiderende ervaring, want iedereen kan daar ontzettend goed dansen, heel sensueel en passioneel. Maar na een paar drankjes hebben we toch maar onze stoute schoenen aangetrokken en zijn we driftig beginnen mee te doen. Na een tijd pakte een Colombiaan me vast: hij draaide me helemaal in het rond en leerde me allemaal passen, maar ik dacht enkel: ‘Oh my God. Oh my God. Oh my God. Dit lukt niet. Dit lukt niet. Dit lukt niet.’ ‘Het leek echt alsof je het kon,’ zei Mathias me achteraf. Yeah, right.»

HUMO Wat is voor jou de hel op aarde?

SIMOENS «Aan het begin van de tweede coronagolf heeft mijn petekindje van tweeënhalf twee maanden op intensieve zorgen gelegen met een bacteriële longinfectie. Gedurende die periode kon ik aan niks anders meer denken: het was echt kantje boord op een gegeven moment, en de meest verschrikkelijke scenario’s spookten door m’n hoofd.

»Overigens heb ik sowieso vaak last van intense nachtmerries, waarin mensen die ik graag zie – mijn mama, mijn broers, mijn lief – ontvoerd worden, of op de hielen worden gezeten door de maffia, en ik moet hen redden. Ik heb vaak het gevoel dat zoiets me een keer echt gaat overkomen, want ik droom er al zowat heel mijn leven geregeld over.»

HUMO Waar erger je je aan?

SIMOENS «Aan mensen die tijdens het rijden met hun smartphone in de weer zijn. Ik ben zo iemand die het dan niet kan laten om er expres vlak voor te gaan rijden, en op de rem te gaan staan. Maar nog een grotere, meer diepgewortelde hekel heb ik aan mensen die liegen, bedriegen en manipuleren, en die dat ook nog eens normaal vinden. Dat soort mogen ze van mij op een brandende raket naar de maan zetten, zodat ze nooit meer terugkomen. Ik heb mezelf ooit de belofte gedaan om altijd eerlijk te zijn, zowel tegenover mezelf als tegenover de mensen rondom me. Daar hou ik me aan, hoe pijnlijk het soms ook is.

»Beroepsmatig stoor ik me dan weer aan politici die halsstarrig in partijhokjes denken. Het overkomt me vrij vaak dat ik tijdens een interview met een politicus denk: zeg nu toch eens gewoon wat je zélf denkt, in plaats van met een voorgekauwd antwoord op de proppen te komen dat bol staat van de holle buzz-words. Enfin, ’t is dan aan mij om erdoorheen te prikken, natuurlijk.

»Ik erger me aan véél, nu ik erbij stilsta. Help! Maar tegelijk ben ik ook een eend: het glijdt allemaal makkelijk van me af.»

HUMO Ergert je naaste omgeving zich ook weleens aan jou?

SIMOENS «Ja, mijn lief ergert zich er weleens aan dat ik luidop met liedjes zit mee te zingen in de auto, terwijl ik de tekst niet ken en dus zelf maar wat verzin. En hij ergert zich er ongetwijfeld aan dat hij al zo vaak een pets op zijn hand heeft gekregen van mij – net als mijn broers trouwens. Ik lijd, denk ik, een beetje aan misofonie, waardoor ik agressief en zelfs misselijk word van mensen die smakken, nagelbijten of hun vingers kraken, of met een lepel – tik, tik, tik – de laatste restjes uit een pot mayonaise schrapen. Als het onbekende mensen zijn, denk ik de hele tijd: niet slaan, niet slaan, niet slaan. Maar vrienden en familie mogen sowieso op een pets rekenen.»

HUMO Lees je graag?

SIMOENS «Ja, maar niet zo veel als je zou verwachten van iemand die taal- en letterkunde heeft gestudeerd. Ik lees vooral op vakantie – vorig jaar nog het geweldige ‘The Monk of Mokha’ van Dave Eggers – al heb ik het in Italië bij tijdschriften gehouden. Ik heb zelfs een hele dag lang alleen maar Humo gelezen. Niet om op een goed blaadje te komen of zo, dan lees ik dat meestal van voor tot achter. Ik lees zelfs het tv-katern integraal, om inspiratie voor VTM-reportages op te doen bij zenders als NPO, BBC of Arte.»

HUMO Wat is voor jou het opperste lichamelijke genot?

SIMOENS «Naast the usual suspect en dansen? ’s Ochtends net na het wakker worden even kussen en knuffelen. Braaf, hè? En verder… Ik zou ‘sporten’ willen zeggen, maar ik haat sporten (lacht).»

HUMO Wie o wie zou het, gesteld dat Mathias er geen graten in zag, zeker geen twee keer moeten vragen?

SIMOENS «Had je me deze vraag anderhalve maand geleden gesteld, dan had ik honderd procent zeker Justin Trudeau gezegd, de Canadese premier. Maar onlangs, toen hij samen met premier De Croo Pfizer in Puurs bezocht, heb ik hem in levenden lijve gezien. Toen hij na afloop naar de auto stapte, wierp ik hem in de gauwte nog een vraag toe, waarop hij zich zowaar omdraaide en naar me lachte en zwaaide. Maar het deed me niks! Ik vond hem wat te gemaakt, geloof ik, ik weet het niet. Daarom kies ik voor de verandering maar eens voor een vrouw. Of voor twee vrouwen: Dua Lipa en Scarlett Johansson. Niet per se om hun schoonheid, maar omdat ik vind dat ze iets slims en grappigs hebben. En oké, ook om hun schoonheid.

»Ik ben niet biseksueel of zo, maar ik ben wel benieuwd hoe het zou zijn met een vrouw, zeker als ze een goeie kont en borsten heeft. Een vrouwenlichaam vind ik sowieso ook mooier en fascinerender dan een mannenlichaam. Niet dat ik al ooit verliefd ben geworden op iemand van hetzelfde geslacht, maar het gebeurt al eens – zelden, maar toch – dat ik een vrouw voorbijwandel, en instant betoverd word. Mijn lief hoopt en bidt uiteraard dat ik ooit de moed zal hebben om zo iemand mee naar huis te nemen. Gegadigden mogen zich melden. Niet allemaal tegelijk, hè!»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234