null Beeld

Hannibal

Volgens mensen die het kunnen weten (Edwin Ysebaert? Kardinaal Danneels? Willy Willy?) gaat het niet zo goed met Anthony Hopkins. Ingevallen wangen, vaalgele gelaatskleur, vermoeide oogopslag; naar verluidt maakte de ondertussen alweer 71-jarige Welshman op zijn laatste publieke verschijningen géén gezonde indruk en in sommige speculaties is het K-woord al gevallen.

Hopkins zelf geeft voorlopig geen sjoege, maar een praatvaar was het de laatste jaren sowieso al niet meer. In afwachting van meer nieuws haalt VT4 vanavond nog eens 'Hannibal' uit de pekel, het campy, licht wufte vervolg op 'Silence of the Lambs'. 'Bowels in or bowels out?'


Anthony Hopkins «Toen Ridley (Scott, regisseur, red.) me vroeg om Hannibal Lecter weer uit de kast te halen, zei ik: 'Maar dat mopje héb ik al eens verteld.' Er zijn maar een beperkt aantal trucjes waarmee je zo'n rol kan opbouwen. But then again, ik heb m'n eigen oordeel nog nooit vertrouwd als het op filmrollen aankomt. Weet ik veel of iets een goede keuze is of niet; ik ben maar een acteur. En dus heb ik me laten overhalen door mensen met meer zelfvertrouwen. Zoals altijd.
»Bij Jody Foster lukte dat, zoals je weet, niét. Toen Dino (De Laurentiis, producer, red.) haar agent vroeg of ze Clarice nog 'ns wou spelen, antwoordde die: 'Jody wil het alleen doen voor 20 miljoen dollar en 15% van de opbrengst.' Waarop Dino: 'Doe haar de groetjes en tot nooit meer.' (lacht) Uiteindelijk hebben ze Julianne Moore gekozen en daar kan ik alleen maar blij om zijn. Er gaat ontzettend veel kracht uit van die vrouw.»


- In Thomas Harris' gelijknamige boek, waarop de film gebaseerd was, heeft Hannibal plastische chirurgie ondergaan om niet meer herkend te worden. Waarom niet in de film?

Hopkins «Ridley en ik vonden het beter om dat achterwege te laten, want is het niet veel krachtiger als hij zich niét verstopt achter een ander gezicht? Alsof hij een spelletje speelt met de politie: catch me if you can. 'Hier sta ik, vingers in de neus; iedereen kan zien dat ik het ben, en nóg vinden jullie me niet!' Hij draagt zelfs een grote hoed om nog 'ns extra de aandacht te trekken. Ik heb het altijd een elegante man gevonden.»


- Je blijft uitermate actief: dit jaar ben je nog in twee nieuwe films te zien, en daarna staat er een Woody Allen-project op stapel.

Hopkins «Het is bezigheidstherapie; veel meer belang hecht ik er niet aan. Ik hou er niet van als mensen te gewichtig over acteren doen. Iemand vroeg me onlangs: wat is voor jou het ultieme geluk? Ik kon alleen maar antwoorden: nooit meer in toneelstukken te moeten meespelen. Niet dat het er in de filmwereld altijd vrolijk aan toegaat, maar er is doorgaans minder pretentie te bespeuren. Neem nu een stuk als 'Hamlet': is er eigenlijk iémand die oprecht geïnteresseerd is in die ellenlange monologen, dat zwalpende tobben altijd? Ik bedoel; ofwel vermoord je je oom, ofwel doe je het niet en hou je op met dat godsafgrijselijke gezeur de hele dag door.
»Als jongeling goochelde ik ook graag met woorden als 'psychologische diepgang' en 'de pijn van het mens-zijn', maar daar ben ondertussen gelukkig van verlost. Toch één voordeel van ouder worden.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234