Hans Rieder

In De Standaard van 10 januari wast procedurepleiter Hans Rieder zijn handen in onschuld.

Vorige week struinden tien veroordeelde mensenhandelaars en drugssmokkelaars dijenkletsend de gevangenis uit, wellicht linea recta richting recidive. Niet dat deze kersverse vrije burgers onschuldig waren opgesloten; de zwaarwegende feiten zijn wel degelijk bewezen. Wel werd een procedurefout gemaakt bij de controle van de opsporingsmethoden waarmee de bewijslast tegen hen samengesteld werd. Dat is zeer slecht nieuws. Omdat het geen kleine jongens zijn en je hen dus liever niet vrijelijk op hun misdadige elan wil zien doorgaan. Omdat zo'n procedurespel het geloof van de burger in de rechtsstaat belachelijk maakt. Omdat de slachtoffers van die criminelen zwaar gefrustreerd achterblijven, net als de speurders die hen ingerekend hebben. Omdat de veroordeelde daders in tot honderd andere dossiers door dit precedent hun kans schoon zien om ook op een diefje vrij te komen. Motor achter deze ijzingwekkende 'Prison Break' is advocaat Hans Rieder, die dus een loodzware verantwoordelijkheid draagt.

''Dat enkele individuen zijn vrijgekomen, is niet de essentie.''

Maar de man loopt niet bepaald onder een loden last gebukt. Het doet er voor Rieder immers niet toe of het goed of slecht is dat tien gangsters vrijkomen: 'Ik geloof niet in ethiek,' laat hij doodleuk optekenen. Nu installeert een samenleving het strafrecht net om goed en kwaad te reguleren - 't is een ethisch opzet dus. Een advocaat die precies die ethische dimensie van zijn werk miskent, perverteert de essentie van het strafrecht. Toch houdt Rieder vol dat het 'm juist om de zuiverheid van de rechtsspraak te doen is: de vrijlating van de tien moet aantonen dat er allerlei schort aan de wet op de bijzondere opsporingsmethoden. Dat zal wel kloppen en ook dat is zeer slecht nieuws. Het gaat immers om een wet die in naam van de strijd tegen terreur en georganiseerde misdaad vreet aan de grenzen van de privacy. Maar om gevaarlijke gaten in cruciale wetten te dichten hoeft een advocaat geen over lijken gaande criminelen aan de vrijheid te helpen. Hij kan ministers, parlementairen en magistraten inlichten en wetswijzigingen suggereren.

Rieders manke logica verraadt hem: dat vorige week enkele individuen zijn vrijgekomen, is wél essentieel. Voor de ijdelheid, portemonnee en reputatie van de advocaat. Al kan zijn idee van wat de essentie is natuurlijk altijd veranderen, bijvoorbeeld als één van de vrijgelaten gangsters Rieder neerschiet om zijn factuur niet te hoeven betalen.


Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234