null Beeld

'Hard Sun': Wat zou u doen als de wereld over 5 jaar zou vergaan?

‘Het gat van de wereld’ treft u wekelijks achteraan in dit blad, ‘het einde van de wereld’ vindt u vanaf zaterdag op Canvas. In ‘Hard Sun’, een Brits pre-apocalyptisch misdaaddrama uit de pen van ‘Luther’-scenarist Neil Cross.

Patrick Bremmers

Op de set in de trendy Londense wijk Shoreditch werpen we samen met hoofdrolspelers Jim Sturgess en supermodel Agyness Deyn een blik vooruit.

AGYNESS DEYN «‘Hard Sun’ gaat over twee zeer uiteenlopende personages, hoofdinspecteur Charlie Hicks en mijn personage, inspecteur Elaine Renko. Zij onderzoeken de verdachte dood van een jonge hacker en stuiten daarbij op een enorm geheim: over vijf jaar vergaat de wereld.

»Hun beide levens staan vanaf dat moment totaal op zijn kop. Niet alleen moeten zij dat verschrikkelijke nieuws zelf kunnen plaatsen, ze worden ook nog eens op de hielen gezeten door de Britse geheime dienst, die er alles aan doet om te voorkomen dat het nieuws over het nakende einde van de wereld lekt. Afgaand op de hardhandige methodes die ze daarbij hanteren, lijkt het wel alsof het einde der tijden voor Hicks en Renko nú al aangebroken is.»

JIM STURGESS «Bovendien zijn Hicks en Renko als water en vuur. Charlie beschouwt zichzelf als een goed en stabiel iemand, met een sterk moreel kompas. Hij vindt dat hij goed met mensen kan omgaan en heeft ook het gevoel dat anderen hem graag mogen. Of de kijkers dat óók zullen vinden, is nog maar de vraag. Hicks’ beslissingen zijn niet altijd even begrijpelijk en goed te keuren. Net als Renko draagt Hicks een groot geheim met zich mee, dat hem tot ongewone daden aanzet.»

HUMO Hoe ziet jouw personage Renko zichzelf, Agyness?

DEYN «Elaine Renko wordt aan het begin van het verhaal aangesteld als de vervanger van Hicks’ oorspronkelijke partner, die in mysterieuze omstandigheden werd vermoord. Renko is vrij op zichzelf, bijna introvert. Wanneer ze samen met Hicks op dat bloedstollende geheime dossier stuit, wordt ze gedwongen het leven over een andere boeg te gooien, om meer menselijkheid en compassie toe te laten. Maar dat is niet zo eenvoudig omdat ze ook vrij beschadigd is. Als klap op de vuurpijl komt ook haar zoon, die ze als veertienjarige moeder heeft afgestaan, weer in haar leven.»

HUMO Weten we eigenlijk waardóór de wereld in ‘Hard Sun’ zal vergaan?

STURGESS «Nee, Hicks en Renko hebben geen idee, maar dat het onvermijdelijk is dat vijf jaar later de wereld op een verschrikkelijke wijze vernietigd zal worden, dát staat buiten kijf. Vandaar dat MI5 koste wat het kost het deksel op de pan wil houden, om paniek te vermijden.»

DEYN «Een intrigerend gegeven toch. Wat áls de wereld over vijf jaar zou vergaan? En wat áls je dat zou weten? Hoe zou je dan met je geliefden omgaan, met je vrienden en met je familie? ‘Hard Sun’ is daardoor ook een dramaserie waarin menselijke relaties centraal staan. Er worden talloze boeiende vraagstukken op het gebied van ethiek en integriteit opgeworpen. Heel realistisch dus.»

STURGESS «Ik denk dat je je vooral druk zou maken over hoe je de mensen die jou het dierbaarste zijn, het beste zou kunnen beschermen. Maar het dagelijkse leven gaat intussen wel gewoon dóór. Je zal vast ook nog steeds met elkaar ruziën over wie de afwas gaat doen of het vuilnis buiten moet zetten.

»Mensen vragen me voortdurend wat ik zou doen als ik zou weten dat het binnenkort allemaal voorbij zou zijn. De wereld zal niet meteen vergaan, maar het houdt voor iedereen sowieso wel een keertje op, alleen weet je niet precies wanneer. Maar dat houdt ons ook niet tegen om ons nog altijd verschrikkelijk druk te maken over onbenullige dingen, toch?»

undefined

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234