null Beeld

Hare Majesteit Koningin Mathilde in 'Merci voor de muziek': 'Als ze willen overleven, moeten ze de media toelaten'

Akkoord: Nora Gharib en Bart Peeters doen dat lang niet slecht, maar het is toch Hare Majesteit Koningin Mathilde die de hoofdvogel afschiet in ‘Merci voor de muziek’, waarin de vorstin elke week een muzikantje bemoedigend over de bol aait. Het valt op dat de koninklijke familie steeds vaker opduikt in de media.

Tom Pardoen

HUMO Een bewuste strategie?

FLIP FEYTEN (royaltywatcher VRT) «Ze zeggen van niet, maar ik kan alleen maar samen met jou vaststellen dat we koning Filip de laatste tijd hebben gezien terwijl hij (haalt diep adem): aan het kitesurfen was, een plank doormidden sloeg als een volleerd taekwondoka, Philippe Geubels ontving op hun beider verjaardag en het kasteel van Laken ter beschikking stelde van ‘Vive le vélo.’ En koningin Mathilde duikt nu op in ‘Merci voor de Muziek’.

»Als we vergelijken met Albert en Paola is dat best veel. Zeker voor mensen die geen strategie zeggen te hebben (lacht).

»Het is duidelijk dat het vorstenpaar een eigentijdse monarchie wil presenteren: je terugtrekken achter de muren van het paleis hoort daar niet bij. Als het instituut wil overleven, moet het evolueren. Maar dat is een moeilijke evenwichtsoefening, want je moet altijd enige afstand en mystiek in stand houden, zonder wereldvreemd te lijken.»

HUMO Hoezo, mystiek?

FEYTEN «Ze moeten een soort neutraliteit uitstralen. Je wilt ook niet dat mensen op den duur de indruk krijgen dat ze met de koning kunnen praten zoals met een vriend aan de toog: ‘Wat vindt gij eigenlijk van de slimme kilometerheffing, sire?’ (lacht)

HUMO Heb je een idee wie die nieuwe manier van communiceren aanstuurt?

FEYTEN «Ik denk dat de persdienst van het paleis al lang aandringt op openheid: de vorige kabinetschef Frans van Daele is daarmee begonnen, en zijn opvolger Vincent Houssiau zet die lijn voort. Logisch, want het resultaat is positief. Ik bedoel: wie kan in godsnaam tégen een kitesurfende koning zijn?»

HUMO In de eerste aflevering wandelden Nora Gharib en harpiste Stella vol bewondering door de somptueuze vertrekken van het paleis. Ik kan me voorstellen dat bepaalde lui dan een pantoffel naar hun televisietoestel slingeren: ‘En dat met ons belastinggeld!’

FEYTEN «En daarom passeert er in één van de volgende afleveringen ook een rapper: daar wordt goed over nagedacht, hoor. Ik denk ook dat ze goed kijken naar hoe de Nederlanders en de Britten met de media omgaan.

»In Spanje hebben ze de media zelfs in huis gehaald: koning Felipe is getrouwd met een journaliste. If you can’t beat them, join them (lacht).»

HUMO Koningin Letizia heeft echter niet kunnen verhinderen dat haar schoonvader, Juan Carlos, in Afrika op de foto ging met een olifant die hij had omgelegd.

FEYTEN «Dat is het ‘m net: het is de vorige generatie die de stommiteiten begaat.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234