Harry en Meghan bij Oprah Winfrey. Beeld CBS
Harry en Meghan bij Oprah Winfrey.Beeld CBS

interviewoprah winfrey

Harry en Meghan op oorlogspad bij Oprah: verbrandt droompaar van weleer alle schepen achter zich?

‘Oprah With Meghan And Harry’ belooft een geseling te worden voor het Britse koningshuis. Het verbolgen echtpaar is op oorlogspad.

Redactie

Het interview wordt op maandag 8 april om 21.20u. uitgezonden op Eén

Met zweet in de handen wachten medewerkers van het koninklijk paleis op de uitzending van ‘Oprah With Meghan And Harry’. De gedeelde videoclips met fragmenten van het interview met de Amerikaanse talkshowkoningin doen het ergste vermoeden. In de tuin van een zonovergoten villa in Santa Barbara bijt het tweetal niet op hun tong om hun afscheid als ‘royal’ en hun vertrek uit het Verenigd Koninkrijk toe te lichten.

Meghan Markle beschuldigt zonder omhaal van woorden haar schoonfamilie en hun staf van het voeren van een campagne om haar zwart te maken. ‘Ze spelen een actieve rol om de leugens over ons in stand te houden’, vertelt de voormalige actrice. Prins Harry laat weten te hebben gevreesd voor het welzijn van zijn vrouw. ‘Mijn grootste zorg is dat de geschiedenis zich herhaalt’, antwoordde hij op een vraag van Oprah Winfrey.

Lady Diana

Harry refereert daarmee aan de dood van zijn moeder, Lady Diana. Opgejaagd door paparazzi verongelukte ze in 1997 in een tunnel in Parijs. Dit onverwerkte trauma, zo vreest het paleis, voedt bij hem de woede om zonder scrupules hard uit te halen naar de media en zijn familie van wie hij als kind voor het oog van de wereld achter de kist moest aanlopen. Net als Diana heeft Meghan in zijn ogen nooit een eerlijke kans gekregen in The Firm.

Kenners van het koninklijk huis verwachten dat Meghan haar onheuse bejegening ten volle gaat uitventen. Het lotusmotief op haar zwarte jurk van Armani staat voor wederopstanding. En haar armband werd gedragen door Diana enkele weken voor haar noodlottige ongeluk. Racisme komt waarschijnlijk ook ter sprake. Zelfs als Meghan goed op haar woorden let, kan elke insinuatie een immense rel veroorzaken.

Prins William en prins Harry tijdens de begrafenis van hun moeder in 1997. Beeld AFP
Prins William en prins Harry tijdens de begrafenis van hun moeder in 1997.Beeld AFP

Hiërarchie

De veelbesproken breuk met de monarchie had een lange aanloop. Al vrij snel kwam aan het licht dat Meghan grote moeite had met het strakke protocol en de hiërarchie. Ze verdween als echtgenote van de broer van kroonprins William tegen haar zin naar de achtergrond. Tot haar ongenoegen bekritiseerde de Britse pers haar handelswijze. Na hun huwelijk in 2018 kwamen de scheuren aan de oppervlakte.

Terwijl de relatie met prins William en zijn vrouw Kate vertroebelde, sprak Meghan zich tijdens een trip door Afrika uit in een documentaire. De psychische druk werd haar te veel. Later verklaarde het paar de oorlog aan de tabloids die een persoonlijke brief van haar aan haar vader Thomas Markle hadden gepubliceerd. Een paar maanden later kondigde het duo aan met hun zoontje Archie grotendeels uit het koninklijke leven te willen stappen.

Harry, Meghan en hun zoon Archie in 2019. Beeld REUTERS
Harry, Meghan en hun zoon Archie in 2019.Beeld REUTERS

In Noord-Amerika wilden ze ontsnappen aan de beklemmende media-aandacht en financieel onafhankelijk worden. Toen ze miljoenendeals met Netflix en Spotify afsloten, werd een breuk vrijwel onvermijdelijk. Het accepteren van de uitnodiging van Oprah voor een gesprek van twee uur voor zender CBS, ongehoord voor een royal, gooide de deur in het slot. Koningin Elizabeth pakte vorige maand hun titels en officiële functies af. ‘Megxit’ werd formeel.

Een snibbige reactie van Meghan en Harry op dit statement vormde het startsein van een offensief in het paleis. ‘We kunnen allemaal een gedienstig leven leiden’, klonk het. ‘Je in dienst stellen van een ander is universeel.’ Prins William, lang de vertrouweling van Harry, nam het op voor zijn grootmoeder die volgens hem in haar hemd was gezet. Als vorstin heeft zij het laatste woord. Niemand spreekt haar tegen.

In 2018, toen alles nog koek en ei leek. Van links naar rechts: prins Charles, zijn partner Camilla, koningin Elizabeth II, Meghan en prins Harry.  Beeld AFP
In 2018, toen alles nog koek en ei leek. Van links naar rechts: prins Charles, zijn partner Camilla, koningin Elizabeth II, Meghan en prins Harry.Beeld AFP

Een artikel in The Sunday Times voelde als een eerste dreigement. William was volgens de krant ‘verdrietig en geschokt’ over het gedrag van Harry en Meghan en was ‘zeer overstuur’. Hoewel de auteurs anonieme bronnen opvoerden, was de herkomst voor experts duidelijk. Zonder nadrukkelijke toestemming van de kroonprins zou het verhaal nooit zijn verschenen. De handschoenen gingen af.

Afgelopen zondag volgde een tweede messteek in dezelfde krant. Een uitgelekte e-mail van de voormalige persvoorlichter van Harry en Meghan schetste een weinig fraai beeld van de Amerikaanse vrouw. Ze zou een schrikbewind hebben gevoerd onder haar staf en twee jonge medewerksters hebben weggepest. Dat het interview wordt uitgezonden, terwijl de hertog van Edinburgh in het ziekenhuis ligt, maakt de sfeer nog grimmiger.

Prins Philip (rechts) onderging recentelijk een hartoperatie.  Beeld Brunopress
Prins Philip (rechts) onderging recentelijk een hartoperatie.Beeld Brunopress

Prins Philip (99) heeft een hartoperatie ondergaan. Over zijn toestand is weinig bekend, maar gezien zijn hoge leeftijd blijft het spannend. De ironie wil dat de echtgenoot van de 94-jarige koningin in goede gezondheid mogelijk een escalatie had kunnen voorkomen. Hij mag bij het grote publiek bekend staan als bruusk en lomp, achter de schermen geldt de ‘Iron Duke’ als de bemiddelaar van de koninklijke familie.

Zonder zijn advies dreigt het gesprek op het grasveld in Californië het begin van een vervolg op het pijnlijke drama. Maar vuiler en vuriger dan ooit tevoren. Meghan, zwanger van hun tweede kind, kent de risico’s. ‘Er is al veel verloren’, stelt ze. Zondagavond wordt duidelijk of het droompaar van weleer alle schepen achter zich verbrandt.

null Beeld CBS
Beeld CBS

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234