null Beeld

Harry Potter in de Londense West End? Dokter De Zeulder lacht er niet mee!

Onlangs ging in Londen het stuk ‘Harry Potter and the Cursed Child’ in première. Het succes is enorm. Alle voorstellingen zijn uitverkocht, en het gelijknamige boek is een bestseller van Lize Spitiaans formaat. Maar is het een mooie voorstelling geworden? Onze lievelingsarts is niet onverdeeld positief.

'Goed dat die brexit er komt'

Dr. Koen De Zeulder «Als je naar Harry Potter gaat kijken, dan verwacht je de nodige toverkunst. Die was ruim aanwezig, dus daar zat het wel goed. Maar de theatermakers vonden het nodig om het publiek bij de voorstelling te betrekken, en dat gaf problemen.»

HUMO Werden er mensen op het podium geroepen?

De Zeulder «Nee, het was veel erger. Ik had een mooie plaats, op de vierde rij. Maar als de vertoning tien minuten bezig is, komt die Sneep ineens tevoorschijn uit een rookwolk. Die kerel zwaait met een toverstok, wijst naar het publiek, mompelt iets in nep-Latijn en hup: de hele derde rij verandert in honden.»

HUMO Wat voor honden waren dat?

De Zeulder «Zoals honden nu eenmaal zijn: rothonden, in alle mogelijke formaten. Die beesten zaten eerst stilletjes te janken. Hoe zou je zelf zijn, als je in een hond wordt veranderd? Maar dat duurde maar een kwartiertje. Toen kwam hun ware aard naar boven. Sommige vielen in slaap, andere begonnen wat verveeld op de bekleding van hun stoel te kauwen, en er waren er ook die elkaar ongegeneerd besprongen. Tot daaraan toe. Maar dat blaffen was er echt te veel aan.»

HUMO Werd daar iets tegen ondernomen?

De Zeulder «Daar zat ik als toeschouwer op te wachten. Dadelijk wappert iemand nog eens met zijn toverstok en dan worden al die honden stil. Maar nee. Je kon de dialogen niet meer verstaan. Je zag de acteurs wat heen en weer vliegen op bezems, elkaar doodbliksemen en af en toe reed er een stoomtrein dwars door de muur. Maar er was geen touw aan vast te knopen. Na een kleine drie uur gingen de zaallichten uit en werd er beleefd en vooral opgelucht geapplaudisseerd. De ellende was eindelijk voorbij.»

HUMO En wat gebeurde er met die honden?

De Zeulder «Toen de acteurs kwamen groeten, riep iemand uit de zaal: ‘Hé, mijn grootouders zaten op de derde rij, die twee zwarte foxterriërs. Gaan jullie daar wat aan doen?’ ‘O ja,’ antwoordde de acteur die Sneep had vertolkt, ‘dat brengen we zo in orde.’ De kerel zwaaide met zijn toverstok en probeerde een paar spreuken uit, maar er gebeurde niets. Hij vroeg of er een dokter in de zaal was.»

HUMO Je hebt je kenbaar gemaakt?

De Zeulder «Ja, maar ik heb meteen gezegd dat ze niet te veel van mij moesten verwachten. ‘Ik ben immers geen dierenarts,’ zei ik. Dat was een grapje. Maar niemand lachte. Het Engelse gevoel voor humor is niet meer wat het was.»

HUMO Heb je die honden weer kunnen transformeren?

De Zeulder «Ik heb de regisseur bij mij geroepen, want ik voelde dat daar het schoentje knelde. Na een kort gesprek wist ik wat er fout was gelopen. Die man had zijn acteurs zodanig gemotiveerd dat de sukkels op den duur begonnen te geloven dat ze echt konden toveren. Zich inleven in de rol noemen ze dat. In werkelijkheid was de hele rij gewoon de kelder ingedonderd, en door een vernuftig mechanisme zaten de honden, die aan de onderkant van de zetels waren vastgeschroefd, plots bovenaan.»

HUMO En de toeschouwers?

De Zeulder «Schaafwonden, wat sleutelbeenbreuken en één ontwrichte schouder. Niks ernstigs dus, gewoon wat je als arts bij een gemiddelde wielerwedstrijd op je bord krijgt. De slachtoffers kregen gratis tickets voor de volgende voorstelling. Ze waren blij dat ze aan het succes van het stuk hadden mogen bijdragen. Ik heb hen nog gezegd dat ik het niet fijn vond dat ze zo hard hadden geblaft. Ook dat grapje bleef onbegrepen. Goed dat die brexit er komt.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234