null Beeld

Harry Potter Special

Er rolt een vervaarlijke marketingmachine op ons af, en ze heet 'Harry Potter and the Half-Blood Prince', de zesde film in de reeks over een gebrild tovenaarsjong, nu al voorbestemd om dé blockbuster van de zomer te worden. Opdat uw kleinen op tijd het jengelen zouden inzetten, trok Ann Van Elsen naar een press junket in de Leavesden Film Studios in de buurt van Londen, waar de hele Potter-reeks werd ingeblikt. Vanavond én morgenmiddag op VT4!

Raf Weverbergh

ANN VAN ELSEN «'t Was best indrukwekkend om te zien hoe alles daar georganiseerd was. We moesten duidelijk níét proberen om streken uit te halen, zoals destijds in 'Mediamadammen': alles was tot op de minuut getimed. Omdat ze als de dood waren dat er iets uitlekte, mochten we zelfs de tapes van onze interviews niet mee naar huis nemen. Die werden ginder eerst bekeken en beluisterd - met vertalers erbij, om na te gaan wat ik, de acteurs en de producers gezegd hadden - en daarna ter plekke gemonteerd. Niet helemaal ten onrechte, zo bleek: Michael Gambon, die professor Dumbledore speelt, had in ons interview per ongeluk de clou weggegeven. Dat hebben ze er uitgeknipt.»

HUMO Ben jij een Potter-kenner?

VAN ELSEN «Ik wist dat het over een jongen ging die tovenaar wil worden, maar dat was het wel zo'n beetje. Ik ben ter voorbereiding in de gauwte een film of drie gaan huren. Ik kon ze best smaken, maar ik vroeg me wel af of dat allemaal wel geschikt was voor kinderen. Het leek me bij momenten nogal donker.»

HUMO De meeste Potter-acteurs draaien al mee sinds hun twaalfde, dertiende. We zijn nu bijna tien jaar later: zijn die mensen eigenlijk nog een beetje normaal?

VAN ELSEN «De tofste interviewees vond ik Tom Felton, die Draco speelt, en Rupert Grint, de rosse jongen die Ron speelt - zo'n verlegen gast! Met Emma Watson en Daniel Radcliffe heb ik ook gepraat, maar die waren zo... getraind. Dat zijn van die mensen voor wie alles leuk is, en alles een uitdaging. Ze zaten daar volkomen in hun rol, ze zeiden wat ze móésten zeggen. Of ze dat nu leuk vinden of daar tegen hun zin zitten, dat kom je niet echt te weten.»

HUMO Daniel Radcliffe klaagde onlangs dat hij moeite had om met meisjes te praten: 'Ik ben doodsaai.' Iets van gemerkt?

VAN ELSEN «Hij deed me een beetje aan Steven Defour van Standard denken. Als die geïnterviewd wordt, kijkt hij ook naar links, naar rechts, in de verte, maar nooit naar de interviewer of de camera. Dat had Radcliffe ook.»

HUMO Was hij een beetje geïntimideerd door je looks?

VAN ELSEN «Dat denk ik niet - hij zal intussen wel één en ander gewend zijn. En néé, dat is geen valse bescheidenheid van me. Er liep bijvoorbeeld zo'n giraffe van een Franse zender rond: jong, daar was ik niks tegen (lacht).

»Weet je wat me wel opviel toen ik met Radcliffe op de foto ging? Hoe klein die was! Ik ben zelf eerder dwergachtig, maar hij was nóg kleiner. Dan hebben hem maar op een opstapje gezet - een Ben Crabbé-trucje.»

HUMO Heb jij zelf nooit acteerambities gekoesterd? Op de filmdatabank imdb.com zien we voor Ann Edouard Simonne Van Elsen exact één rol: in Wittekerke, als 'herself', in 2003.

VAN ELSEN «Het scenario vroeg om een 'basejumpende miss': niet echt mijn kopje thee, maar omdat Tanja Dexters net in het buitenland zat, ben ik opgedraafd. Vraag me niet of het leuk was: de nacht voor de opnamen is mijn grootvader overleden, en dat heeft die ervaring wel wat overschaduwd.

»Als kind en tiener heb ik wel altijd geacteerd. In de kerststukken speelde ik alle rollen - van schaap over Maria tot Jozef (lacht). Maar ik heb nooit overwogen om er mijn beroep van te maken. Ik ben opgevoed met het idee: haal eerst maar een diploma, acteren kan je nog als hobby doen.»

HUMO Als Tanja Dexters dezer dagen revues aan zee kan doen, dan jij toch ook?

VAN ELSEN «Nieje, jong, dan moet je ook nog kunnen zingen! Ik zou nog weleens willen acteren, maar dan zou ik eerst een jaar naar Londen om een serieuze opleiding te volgen, zoals Francesca Vanthielen. Want hier in Vlaanderen zie ik me niet zomaar opgepikt worden: als je eenmaal een etiket hebt bij het publiek, moet je al héél goed acteren om dat te doen vergeten.»

HUMO Intussen ben je bijna dagelijks te horen op MNM. In het najaar mag je Peter Van de Veire - die aan het tweede seizoen van zijn talkshow 'Peter Live' op Eén begint - zelfs een tijd vervangen in de felbegeerde ochtendshow.

VAN ELSEN «Elke dag radio maken is iets totaal anders. Telkens op hetzelfde uur naar dezelfde plek gaan: in het begin was ik daar eerlijk gezegd een beetje bang van. Tot dan had ik altijd een beetje gelanterfant, maar nu heb ik een bureau staan op de VRT, én een computer, én een telefoontoestel... Heel raar, en ik word ook verondersteld om daar écht te zitten (lacht). Maar het valt goed mee, en het redactiewerk is heel leuk, ook omdat we de vrijheid krijgen om te doen wat we willen.»

HUMO Hopelijk luisteren er tegen september nog mensen naar MNM: volgens de jongste CIM-cijfers hebben jullie een marktaandeel van 11,5 procent, een procent minder dan voorganger Radio Donna op het einde.

VAN ELSEN «Natuurlijk willen we het beter doen, maar een nieuwe zender in de markt zetten is nu eenmaal niet zo makkelijk. Een baby kan ook niet direct stappen en lopen, hè. Ik ben gisteren misschien een minuut bezig geweest met die cijfers, maar daarna ben ik er alweer keihard ingevlogen.»

Nederlandse Harry Potter-site

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234