null Beeld

Hart Boven Hard: Initiatiefneemster Rachida Aziz over de Grote Parade

De Grote Parade van Hart Boven Hard op zondag 29 maart is al het ‘uur van de waarheid’ voor de burgerbeweging genoemd, maar voor Rachida Aziz is ze nu al geslaagd: 'Ik zie hoe mensen weer politiek geïnteresseerd raken. Dààr draait het om.'

nc

Het begon met een mailtje van theaterrecensent Wouter Hillaert en ex-uitgever Hugo Franssen begin augustus: of de cultuursector niet voorbij de eigen winkel moest kijken en breed moest reageren op de saneringsoperaties die zo veel sectoren zouden raken? Die oproep is intussen uitgegroeid tot een nieuwe burgerbeweging, Hart Boven Hard, die vindt dat deze samenleving dringend ‘anders moet’: warmer, eerlijker, gelijker, duurzamer.

HUMO Wat moet er precies anders?

Rachida Aziz «Al jaren horen we dat er geen alternatief is voor het huidige beleid. Dat is verstikkend en leidt tot depolitisering: het maakt niet uit voor wie je stemt, we krijgen toch hetzelfde beleid met enkele accentverschillen.

»Hart Boven Hard gaat daar tegenin. Ze zijn het daarom niet meteen eens over een concreet alternatief, maar ze durven weer te dromen. Dat creëert openingen. Het geeft hoop en stimuleert de creativiteit. Hun oproep voor een solidaire en duurzame samenleving sloot aan bij de dingen waar ik al jaren voor ijver.»

HUMO Hart Boven Hard ontstond als een reactie tegen de besparingspolitiek. Is het ook specifiek tegen deze regering gericht?

Aziz «Voor mij is het gericht tegen het huidige dominante neoliberale systeem, dat ook de vorige regeringen al mee hebben ingevoerd. Alleen economische waarde en de winstmaximalisatie van bedrijven zijn nog van tel in die visie. Almaar grotere multinationals oefenen een steeds grotere druk uit op de politiek, en daardoor krijg je een beleid dat vooral de bedrijfsbelangen dient en niet meer die van de gewone burgers.»

HUMO Een tijd geleden schreef je in een opiniestuk in De Standaard dat betogen geen impact meer heeft. Heeft een Grote Parade dan wel zin?

Aziz «Een betoging heeft op zich geen zin, maar het heeft wél zin om mensen weer politiek bewust én actief te maken. Te veel mensen in mijn omgeving waren gedesillusioneerd. De helft van alle Brusselaars heeft bij de laatste verkiezingen zelfs niet of ongeldig gestemd. Dat zegt genoeg.

»Met Hart Boven Hard willen we de mensen laten inzien dat we wél nog politieke invloed hebben, dat het wél belangrijk is om onze stem te laten gelden, dat het belangrijk is om betrokken te zijn bij de samenleving. Want zo kun je iets in beweging zetten.»

HUMO Als vrouwelijke onderneemster van allochtone afkomst ben je zelf ook al meermaals ontgoocheld geweest. Waar blijf je je engagement halen?

Aziz «Als ik niets doe en niets probeer, lijkt het of ik het status quo steun. Dan geef ik mijn stem aan het neoliberale systeem dat wereldwijd steeds meer ingang vindt. Dat wil ik niet. Ik geloof niet meer dat ík het einde van de discriminatie nog zal meemaken, maar het zou crimineel zijn ten opzichte van de volgende generaties om er niet meer voor te ijveren. Ik wil mijn verantwoordelijkheid opnemen.»

HUMO Ook topeconoom Jeremy Rifkin zegt dat samenwerking de toekomst is. Zijn jullie door hem of andere denkers geïnspireerd?

Aziz «Bij mij is dat besef veeleer vanzelf gekomen. Ik heb in mijn project My Choice, Not Yours eerder al vrouwen van diverse origine laten samenwerken, onder het motto: wat mensen verbindt, telt, niet wat hen verdeelt.

»Dat idee gaat in tegen het beleid van vandaag, dat groepen vaak tegen elkaar opzet: mensen die werken versus werkzoekenden, gepensioneerden versus jongeren, allochtonen versus autochtonen, Walen versus Vlamingen.»

HUMO Wanneer is de Grote Parade voor jullie geslaagd?

Aziz «Met een betoging kun je het beleid niet meteen veranderen, maar ik zie wél hoe mensen hierdoor weer politiek actief worden. In verschillende steden en dorpen zijn mensen spontaan gaan samenwerken: een megafoon op straat kun je nog negeren, maar dát proces leg je niet zomaar stil.» (nc)

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234