null Beeld

Hart Boven Hard vs. Charles Michel: 'Iedereen kent wel iemand die eronderdoor gaat'

Zondag organiseert Hart Boven Hard de Grote Parade, de derde nationale manifestatie van het burgerinitiatief tegen het besparingsbeleid van de regering-Michel.

Tom Pardoen


Meer info over de grote parade »

HUMO Verwacht u een grote opkomst?

Wouter Hillaert «We gaan in elk geval een Belgisch record breken, want we gaan de langste zelfgebouwde tafel van het land op de Pachecolaan zetten: 800 meter lang, tegelijk podium en catwalk, én een symbool voor ‘delen’ als visie voor de toekomst. De bevolking komt op tafel slaan. Ik merk dat het concept wel aanspreekt. In elk geval is het alternatief, in de zetel zitten terwijl men gedurig aan de poten blijft zagen, géén optie.»

HUMO Soms lijkt de regering vooral aan de eigen poten te zagen.

Hillaert «Mij lijkt dat ideologisch gekrakeel vooral een afleidingsmanoeuvre om de harde sociaal-economische afbraak aan het zicht te onttrekken. Ook al dat polariseren van Theo Francken en anderen is een rookgordijn: men zet mensen in de hoek omwille van hun achtergrond, en intussen wordt er nog altijd geen werk gemaakt van de afspraken in het regeerakkoord over armoedebestrijding. Maar hoe hard men ook probeert om de aandacht af te leiden: het beleid komt nog altijd hard binnen. De rusthuisfacturen zijn nog altijd even onbetaalbaar, bibliotheken gaan dicht en de werkdruk blijft stijgen. Iedereen kent wel iemand die eronderdoor gaat: in plaats van daar iets aan te doen, wordt gevraagd om langer te werken. We gaan zondag niet alleen protesteren: we willen vooral pleiten voor wat we als mens normaal vinden. De waarden die we thuis hanteren, staan soms diametraal tegenover het beleid. Het is niet normaal om 15 miljard euro aan oorlogsvliegtuigen uit te geven en tegelijk op onderwijs, cultuur en zorg te besparen.»

HUMO Hart Boven Hard is intussen tweeënhalf jaar bezig. Zijn er al bakens verzet?

HILLAERT «We hebben nog niet zoveel op het beleid kunnen wegen, maar democratie is meer dan het regeringsbeleid. Het gaat ook over elke dag samen werken aan een andere samenleving. Hart Boven Hard heeft bruggen weten te smeden die vijf jaar geleden ondenkbaar waren. Ook het geloof in alternatieven groeit met de dag. Onderschat die nieuwe dynamiek niet.»

HUMO Uit de laatste peiling bleek niet bepaald dat er een progressieve wending zit aan te komen.

HILLAERT «We interpreteren peilingen en verkiezingsuitslagen te veel in termen van links en rechts. Ik geloof niet dat je links moet zijn om je zorgen te maken over fijn stof of je zieke oma die geen betaalbare zorgplek vindt. Dáár gaat het uiteindelijk over: zijn we er voor élke mens? Daar heb ik vertrouwen in: op het einde van het verhaal kiezen mensen voor menselijkheid.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234