null Beeld

Hazira van 'De noodcentrale': 'Er komt iemand aan de lijn en jij moet 'm helpen. Directer kan haast niet.'

Wie dinsdag op Eén afstemde, zag zichzelf verrassend gemakkelijk meegetrokken worden in ‘De noodcentrale’, een reeks over mensen die noodoproepen – van een afgehakte vinger tot hardhandig partnergeweld – beantwoorden. Eén van die telefoonhelden is Hazira, die op een bijzonder hectische dag in de centrale ook nog eens een telefoontje van Humo moet verwerken.

mke

'Na de aanslag in Parijs dacht ik meteen: 'Ocharme de mensen die daar nu de noodcentrale bevolken!''

Hazira «Na de eerste aflevering heb ik alvast enorm veel positieve reacties gekregen. Zoveel zelfs dat ik mijn gsm even heb moeten afzetten! (lacht) En dan moeten de strafste afleveringen nog komen.»


Lees de bespreking van 'De noodcentrale' »

HUMO De noodcentrales waren wel aan herwaardering toe. Na de aanslagen in Parijs ontstond er een mediarelletje rond de Franse noodcentrales, die erg slecht op de situatie zouden hebben gereageerd.

Hazira «Toen ik die avond het verschrikkelijke nieuws van de aanslagen hoorde binnensijpelen, dacht ik in eerste instantie natuurlijk aan al die onschuldige slachtoffers. Maar mijn tweede reflex was: ‘Ocharme de mensen die daar nu de noodcentrale bevolken!’ Al die chaos, al die slachtoffers, begin er maar eens aan.

»Ik vind het toch wel jammer dat onze sector enkel in het nieuws komt als er iets verkeerds wordt gedaan. Wij verrichten hier elke dag goed werk, maar daarmee haal je de krantenkoppen niet, natuurlijk.»

HUMO Nooit gedacht dat werken in een noodcentrale zo spannend kon zijn.

Hazira «Ik ben er bijna per toeval ingerold. Ik was aan een studie ‘Toegepaste psychologie’ begonnen hier in Antwerpen, met het idee later mensen te kunnen helpen. Maar die richting was me veel te theoretisch. En ik gruwde van het vak Statistiek! (lacht) Als calltaker krijg ik wel met de praktijk te maken: er komt iemand aan de lijn die in nood is en jij moet ‘m helpen. Directer kan haast niet.»

HUMO Je moet op basis van beperkte info vaak pijlsnel beslissingen nemen. Word je daar mettertijd beter in?

Hazira «Sowieso. Als iemand belt bij een verkeersongeval, is die persoon meestal volledig in paniek. Het verhaal dat wij dan te horen krijgen, vertoont vaak weinig samenhang. Dan is het aan ons om daar toch een lijn in te krijgen én tegelijkertijd al twee stappen verder te denken: zouden er vrachtwagens met gevaarlijke stoffen bij het ongeval betrokken zijn? Of bij een busongeval: hoeveel mensen zouden er zich in de bus bevinden? Ondertussen moet je ook nog eens volgen wat er in de rest van de seinkamer gebeurt. Want wie weet heeft die collega naast je wel een oproep over hetzelfde ongeval binnengekregen. Dan moet je ervoor zorgen dat je geen twee ambulances naar eenzelfde slachtoffer stuurt.»

HUMO Ik kan me voorstellen dat je op het einde van een werkdag doodop bent.

Hazira «Er zijn dagen dat ik zo moe ben dat ik enkel nog wat in de zetel kan hangen en een filmpje kijken, ja. Maar er zijn gelukkig ook ‘rustige’ dagen.»


Pollekes kussen

Het sappige Antwerpse accent waarmee ze ons te woord staat, verraadt geenszins dat Hazira geen volbloed Vlaamse is. Haar roots liggen in Bosnië, waar de burgeroorlog noodlottigerwijs samenviel met haar eerste babypasjes.

HUMO Hoe jong was je toen je met je ouders naar België vluchtte?

Hazira «Een paar dagen voor mijn tweede verjaardag, in 1992, zijn we in allerijl gevlucht. Nadien hebben we nog een jaar doorgebracht in schuilkelders en vluchtelingenkampen in Bosnië zelf, vooraleer we in de herfst van 1993 in België zijn aangekomen.»

HUMO Konden je ouders makkelijk aarden in Vlaanderen?

Hazira «In het begin was het bijzonder moeilijk, zeker omdat ze geen woord Nederlands spraken. Maar omdat ze niet wisten of en wanneer ze weer naar Bosnië zouden kunnen terugkeren, hebben ze vrij snel een cursus Nederlands gevolgd. De oorlog in Bosnië doofde niet meteen uit, dus leek het hen beter om hier werk te zoeken.

(Enthousiast) »Mijn ouders zijn echt mijn helden. Ze hebben er alles aan gedaan om hun kinderen te geven wat ze zelf nooit gekend hebben. Ik weet nog dat ik in het eerste middelbaar bijvoorbeeld gepest werd omdat ik met een kinderfietsje reed. Toen ik ‘s avonds huilend thuiskwam, is mijn vader meteen een grote fiets voor mij gaan kopen. En zo zijn ze er altijd geweest voor mij. Langs de andere kant hielp ik hen als elfjarig meisje al met het invullen van allerhande Nederlandstalige formulieren. Omdat ik hier van jongs af aan naar school ging, pikte ik het Nederlands veel sneller op.»

HUMO Ben je, ondanks de verschrikkelijke omstandigheden, blij dat je ouders naar België zijn gekomen?

Hazira «Absoluut. Als ik zie hoe mijn neven en nichten in Bosnië vandaag leven, kus ik mijn beide pollekes. Ze hebben allemaal minstens drie diploma’s behaald, maar moeten bijklussen in cafés om rond te komen. Dan ben ik heel blij dat ik hier een job heb die ik elke dag met passie en veel liefde kan uitvoeren.»

HUMO Staat jouw positief verhaal niet in schril contrast met het lot van de duizenden vluchtelingen die vandaag aan de poorten van Europa staan?

Hazira «Ja, ik vind dat heel moeilijk. En ik merk dat mijn ouders het daar nog veel moeilijker mee hebben. Mijn papa is een echte vent, die daar nooit openlijk over praat. Maar je merkt het aan de manier waarop hij naar het nieuws kijkt, aan zijn verontwaardigde blik. Mijn moeder wordt ook heel stil als ze de beelden van die wanhopige vluchtelingen ziet.

»Ik denk dat veel mensen niet beseffen hoe erg de situatie in zulke landen is, simpelweg omdat ze het zelf niet hebben meegemaakt. Ik merk dat zelf ook: ik heb het al moeilijker om me in te leven dan mijn ouders, die het zelf aan den lijve hebben ondervonden. Letterlijk dan: mijn moeder was nog maar net bevallen toen ze destijds halsoverkop moesten vertrekken. De eerste weken na haar zwangerschap heeft ze in schuilkelders en bossen doorgebracht, iets waar ze vandaag nog steeds de sporen van draagt.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234