null Beeld

Hé: nieuws over de zaak-Ye!

Dat Stéphane Pauwels twee jaar geleden in de Panorama-reportage 'Tackle van de Maffia' ten onrechte genoemd werd als één van de spilfiguren in de zaak-Ye - u weet wel: de Gokchinees - bent u misschien vergeten, maar de ex-technisch directeur van La Louvière is dat allerminst.

Redactie

Dinsdag 5 februari 2006 was de zwartste aller zwarte dagen in het leven van Stéphane Pauwels - Waals voetbaldier, voormalig technisch directeur van La Louvière, analist voor 'Studio 1' op de RTBf en scout voor de Franse topclub AS Monaco. Die avond, nu precies twee jaar geleden, zapte hij naar de VRT voor de 'Panorama'-reportage 'Tackle van de maffia', over de activiteiten van de Chinese gokmaffia in het Belgisch voetbal. Een uur later was hij een bandiet; de man die onder één hoedje speelde met Zheyun Ye en Pietro Allatta en duizenden en duizenden euro's verdiende met het fiksen van matchen. Wat volgde was een lang proces-zonder-eind tegen de makers van de reportage, journalisten Chris Van den Abbeele en Tom Van de Weghe, en een al even lange lijdensweg van bedreigingen en zwartmakerij.

De storm is een beetje gaan liggen, maar niet in het hoofd van Pauwels: hij heeft een boek klaar over zijn haast traumatische ervaringen, 'Pauwels brise le silence'.


Stéphane Pauwels «De dagen voor de reportage draaide de propagandamachine van de VRT al op volle toeren. Er kwam een uitzending over het gokschandaal waarin niets verzwegen zou worden: wie eraan meedeed, hoe het spelletje werkte, welke matchen verkocht waren. Dus ging ik voor de televisie zitten, zeker omdat Michel D'hooghe, de voorzitter van Club Brugge, me de dag voordien gezegd had dat ik absoluut moest kijken, dat er een bom zou ontploffen.

»En toen viel mijn naam: dat was pas een bom! Ik was volgens 'Panorama' één van de spilfiguren van het systeem, samen met Pietro Allatta, die matchen regelde bij GBA en Bergen. Hallucinant!»


HUMO Achteraf bleken twee bronnen uit La Louvière te komen: Chris Benoît en Roland Louf, twee mensen die u na uw ontslag opgevolgd waren in de technische staf van de club. Louf is tegenwoordig directeur marketing en communicatie van de Belgische Voetbalbond. Was het een afrekening?

Pauwels «Jan Hauspie, de journalist van Voetbalmagazine die ook had meegewerkt aan de reportage, heeft me later zijn fout toegegeven. Dat was eerlijk: zijn bronnen waren niet correct. Hij heeft me toen gezegd dat het ging om le chevalier blanc en le bouquiniste du Tivoli (Pauwels weigert de namen van Roland Louf en Chris Benoît on the record te noemen, red.). Toen wist ik zeker dat ze mij, hun vijand nummer één, sportief kapot wilden maken.

»De mensen van de VRT hebben hun bronnen niet gecheckt: mijnheer Van den Abbeele heeft me niet één keer gebeld. Sindsdien heb ik hem ook niet meer gehoord - het zou nochtans correct zijn als hij zich tegenover mij zou verontschuldigen. Soit: hadden ze voor de uitzending contact met mij opgenomen, dan had ik ze wel uitgelegd dat ik op een schandalige manier was buitengewerkt bij La Louvière en dat het dus volstrekt onlogisch was dat ik zou samenwerken in een omkoopzaak met dezelfde mensen die minder dan een jaar eerder mijn job hadden afgepakt.

»De bronnen die u noemt, waren invloedrijke mensen die ín het systeem zaten en op die manier probeerden de aandacht van zichzelf af te wentelen. Want in de reportage werd noch Laurent Denis noch Filippo Gaone (respectievelijk de advocaat en de voorzitter van La Louvière, red.) genoemd, maar achteraf is duidelijk geworden dat zij wél betrokken waren. In de uitzending wordt met geen woord gerept over de clubleiding van La Louvière, al wordt er wel gezegd dat daar matchen getrukeerd werden. En dat zou ik dan gedaan hebben, terwijl ik al een jaar een rechtszaak heb lopen omdat ik daar onterecht ontslagen ben?»

undefined

Met de dood bedreigd

HUMO Hebt u een idee waarom de machthebbers van La Louvière precies u wilden treffen?


Pauwels «Ik ben er niet zeker van, maar ik denk dat het te maken heeft met een incident met Pietro Allatta toen ik nog technisch directeur was, en hij de manager van Silvio Proto. Hij heeft me toen een extra commissie voorgesteld als ik Proto liet vertrekken. Dat was een poging tot omkoping, die ik meteen gemeld heb in een brief van mijn advocaat aan de voorzitter. Ik heb toen duidelijk gemaakt dat ik niet meespeelde in zo'n systeem. Gaone apprecieerde mijn houding niet, en dat heeft mijn ontslag ingeleid. Maar tegelijkertijd was het mijn redding: die brief is het beste bewijs dat ik geen deel wil uitmaken van een corrupte handel in het voetbal.»


HUMO Uw situatie verbeterde er anders niet op: na de uitzending kreeg u doodsbedreigingen. U moest zelfs een maand lang onderduiken in Frankrijk.

Pauwels «Ik wist héél goed waar die bedreigingen vandaan kwamen. En het waren niet de spelers, niet de supporters die zich bekocht voelden. Integendeel, er waren spelers die me wilden spreken, die me vertelden over vreemde transfers, over enveloppen in de kleedkamers. Nee, het waren dezelfde mensen die mij bij La Louvière ontslagen hadden en die me nu aan Ye probeerden te linken. Ze waren bang dat ik zelf op onderzoek zou gaan en dingen over hen naar boven zou spitten. De politie zei het me ook: 'De bedreigingen zullen stoppen als we de echte schuldigen pakken.' Dat is ook gebeurd: toen Gaone en Denis in staat van beschuldiging gesteld werden, stopten de dreigementen.

»Ik denk niet dat ze me echt dood wilden. Ze wilden me vooral bang maken. En sportief probeerden ze me ook kapot te krijgen. Een voorbeeld: de voorzitter van Valenciennes, een club waar ik nadien mijn diensten aanbood, kreeg een anonieme telefoon dat hij die Pauwels niet moest nemen, dat ik een charlatan was, een bandiet. Er deden verhalen de ronde dat ik in China zat met valse paspoorten, dat ik op de foto stond met Ye. Ze hebben zelfs geprobeerd om bij Metz - de club waar ik uiteindelijk werk vond - een omkoopschandaal te creëren om mij zwart te maken.

»Voor de buitenwereld was ik een pestlijder, maar tegelijkertijd kreeg ik steun vanuit het voetbal. Georges Leekens, met wie ik in Algerije gewerkt heb, Luc Devroe (sportmanager van Club Brugge, red.), Herman Van Holsbeeck (manager van Anderlecht) en Michel Preud'homme (trainer van Standard) belden me gewoon op als ze vragen hadden over een speler die ik kende en die hen interesseerde. Zij hebben me nooit bekeken als een figuur van de gokmaffia, wel als iemand die iets van voetbal kent.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234