Hooikoorts Beeld VTM NIEUWS
HooikoortsBeeld VTM NIEUWS

coronavragenniesbuien

Heb je last van hooikoorts, of is het corona?

Nu de lente volop in gang is, komt bij velen een jaarlijks kwaaltje terug: hooikoorts. Maar hoe weet je of je hooikoorts hebt, of corona?

Hooikoortsklachten zijn altijd vervelend, maar dit jaar is een snotneus extra ongemakkelijk. Sinds de intrede van het coronavirus maakt een flink ‘hatsjoe’ je direct verdacht in de supermarktrij. En met een flinke hoestbui maak je in het openbaar ook geen vrienden. Hoe weet of je hooikoorts hebt, of corona? Word je bij hooikoortsklachten geacht om je voor de zekerheid te laten testen? En zo niet, hoe onderscheid je het virus dan van het jaarlijks terugkomende kwaaltje?

Begrijpelijke vragen, volgens Sabine Bantjes, arts Maatschappij en Gezondheid Infectieziektebestrijding bij het Nederlandse RIVM.

SABINE BANTJES «Ik heb zelf ook hooikoorts en weet hoe vervelend dat is. Sommige coronaklachten lijken op die van hooikoorts: in beide gevallen kun je last hebben van keelpijn.»

De boosdoeners van de hooikoortsklachten zijn pollen van grassen en bomen. Die verspreiden zich door de lucht en veroorzaken bij ongeveer een op de vijf mensen een allergische reactie. Helaas is dat momenteel nog een tikje erger dan normaal, want door het warme en zonnige weer hebben de pollen vrij spel.

- Hoe weet je of je klachten door hooikoorts of corona komen?

BANTJES « De symptomen van beide problemen zijn wel degelijk anders. Waar je bij corona keelpijn kunt hebben, gaat het bij hooikoorts meer om een kriebelende keel. En bij hooikoorts heb je vaak kriebelende ogen en niesbuien. Dat is niet typisch voor corona.»

- Wat is het grootste verschil?

BANTJES «Hoewel de naam anders suggereert, hoort koorts écht niet bij hooikoorts. Dus in dat geval moet je opletten.»

Voor mensen met klachten heeft de arts een tip: neem medicatie in tegen hooikoorts.

BANTJES «Als het innemen verlichting geeft, is de kans klein dat het om coronaklachten gaat. En ga na of je de klachten herkent. De symptomen van hooikoorts zijn jaarlijks grotendeels hetzelfde. Vraag je dus af: komen deze klachten me bekend voor? Hoe was dat vorig jaar?»

Laat je testen

Wie twijfelt, hoeft volgens Bantjes niet direct thuis te blijven, maar alertheid is geboden.

BANTJES «Op dit moment zijn er relatief weinig mensen met corona. Maar, verdwenen is corona nog lang niet. Dus neem je klachten serieus, als je ze niet herkent. Blijf thuis, zeker als je contact hebt gehad met iemand die besmet is met corona.

»Als je in de supermarkt wordt overvallen door een flinke niesbui, neem dan de hygièneregels in acht. Nies in je elleboog of in een tissue, die je daarna weggooit. En was je handen regelmatig met water en zeep. Dat adviseren we overigens aan iedereen, niet alleen als je hooikoorts hebt.

»Word je alsnog gek aangekeken door mede-supermarktgangers? Wees dan duidelijk. Zeg gewoon: sorry, ik heb hooikoorts. Het is het seizoen nu, dus dat is helemaal niet vreemd. En, altijd belangrijk: houd afstand als je moet nizsen. Het is nooit prettig om vol in iemands gezicht te niezen, of je nu hooikoorts hebt, of corona.»

(Trouw)

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234