null Beeld

Hebe (18), Jitske (24) en Kato (21), de dochters van Peter Van de Veire

Drie dochters heeft Peter Van de Veire. Je kunt je het radio- en televisiebeest in de meest waanzinnige hoedanigheden voorstellen, maar die van vader is daar niet meteen bij.

'Papa is altijd heel erg bezig met zijn uiterlijk. Hij heeft meer schoenen dan wij samen'

Peter Van de Veire speelde eind vorig jaar in zijn ochtendshow op MNM een spelletje verbale pingpong in de studio met dochters Hebe (18) en Jitske (24). Kato (21), de wereldreizigster van de drie speelde per telefoon mee vanuit Tallinn in Estland. De dames bleken aan hun vader gewaagd.

HUMO Jitske, jij hebt de grootste mond, hè? Je had duidelijk lol in de studio.

Jitske Van de Veire «Ik heb me echt geamuseerd ja, maar ik dacht wel al snel: ‘Dit zou ik niet willen, elke dag je allerbeste zelf moeten zijn.’ Als je een slechte dag hebt, kan je niet zeggen: ‘Sorry mensen, ik ben even niet zo gezellig want ik voel me niet lekker vandaag.’ In het kapsalon moeten mijn kapsels ook altijd mooi zijn natuurlijk, maar het is niet erg als ik gewoon knip en zwijg wanneer ik me eens minder goed voel.»

HUMO Je bent kapster bij een hippe keten.

Hebe van de veire «Ja, en ze is heel goed. Kato en ik hebben er allebei vorige week nog ons haar laten knippen.»

HUMO Moeten je zussen betalen voor een knipbeurt?

Jitske «Ja. Vroeger knipte ik veel thuis, tot mijn stofzuiger ’n keer is ontploft door al het haar. Iedereen liep op den duur binnen voor een nieuwe coupe, dus heb ik ook tegen mijn vrienden gezegd: ‘Als je wilt dat ik je haar knip, kom je maar naar de zaak.’»

HUMO Droomde je er altijd al van om kapster te worden?

Jitske «Nee! Als je mij vroeger had gezegd dat dat mijn job zou worden, had ik tegen mijn voorhoofd getikt. Nee, als kind wilde ik dolfijnentemmer worden. Ik had die mensen bezig gezien in het Boudewijnpark en het leek me geweldig om zo’n speciale band te hebben met die mooie dieren.»

HUMO Nu snap ik waarom je vader het in de uitzending over je dolfijnenknuffel had.

Jitske «Ja. Die knuffel was heilig. Als hij in de wasmachine ging, bleef ik voor het raampje zitten kijken om te zien of hij niet kapot zou gaan.

»Toen ik wat ouder was, wilde ik kunstenaar worden, dus ging ik in het middelbaar naar de kunstafdeling. Toen ik mijn diploma had, was ik kunst kotsbeu. Ik vond het heel moeilijk dat mijn leraars zomaar bepaalden dat mijn werk goed was of niet. Ze zetten me ook onder druk om verder te studeren in de kunsten ‘want met alleen een diploma middelbaar zal je er niet raken!’ Onder die druk tekenen lukte me echt niet meer.

»Ik ben dan kunstgeschiedenis gaan studeren aan de universiteit. Dat vond ik heel interessant, maar stilzitten en blokken, dat was niks voor mij. Ik gaf die studie op. Een halfjaar later ben ik zonder na te denken, en vooral zonder druk, een opleiding tot kapper gaan volgen in het volwassenenonderwijs. Ik kon stage lopen in het salon waar ik nu werk, en ze vroegen me om te blijven. Ik voel me daar helemaal op mijn plaats, ik mag er creatief zijn en mijn baas moedigt me aan om te experimenteren.»

HUMO Hebe, jij bent afgestudeerd aan het Lemmensinstituut, de school voor muziek en drama. Wat was jouw droom?

Hebe «Ik wilde eigenlijk wel radio maken zoals papa. Aan het RITCS in Brussel kan je daar een opleiding voor volgen. Ik heb dat nog even overwogen, maar koos uiteindelijk toch voor een andere richting. Ik wilde me wel op één of andere manier laten horen omdat ik in het dagelijkse leven de rustige ben en ook wel eens...»

HUMO Lawaai wil maken? Jij bent inderdaad de meest rustige van jullie drie.

Hebe «Maar als ik nu op een podium sta, ben ik helemaal anders.»

HUMO Je vader vertelde op de radio dat je eens een echt kreng hebt gespeeld.

Hebe «Dat was in het vierde jaar, toen had iedereen een rol gekregen die totaal niet bij haar of zijn karakter paste. Ik vond het geweldig om dat kreng te spelen.

»Op school vond ik het altijd leuk om op te treden wanneer er een vrij podium was, dus zei mijn vader dat ik daar misschien verder in kon gaan. Ik heb zonder veel illusies de toelatingsproef aan het Lemmensinstituut gedaan, maar ik slaagde wel. In het begin moest ik me er heel hard aanpassen. Iedereen was er zo luid. Pas in het laatste jaar voelde ik me er echt goed, maar tegelijk had ik er genoeg van.

»Ik ben er een keer heel kwaad geworden op een leraar, over de manier waarop hij me aanpakte. ‘Ik heb geen zin meer in uw les! Ik heb er de hele week alleen maar stress van!’ heb ik geroepen. Daar was hij niet goed van. Daarna speelde ik opeens heel fel, en zei hij: ‘Zo is het goed. Zo moet je je emoties gebruiken.’ Ik heb toch besloten om even niet op een podium te gaan staan. Ik studeer nu taal- en letterkunde in Antwerpen, daar zit ik meer op mijn plaats.»

HUMO Kato, jij bent de enige die het van meet af aan over een andere boeg gooide.

Kato van de veire «Mij moet je niet op een podium zetten om te zingen of te dansen. Ik heb absoluut geen gevoel voor ritme. Mijn vriendinnen en ik gaan veel naar festivals en concerten, maar ze hebben me unaniem verboden om nog mee te klappen, ik zit er altijd helemaal naast.»

HUMO Je was net een paar maanden in Tallinn in Estland om daar te studeren. Ben je blij dat je terug bent?

Kato «Nee. Ik heb alles gedaan om daar te kunnen blijven. Tallinn heeft een mooie oude stadskern en een super-leuke hipsterbuurt: gereno-veerde fabrieksgebouwen met cafeetjes en restaurants waar ze hippe kost serveren, maar niet aan gekke prijzen zoals hier in België.

»Ik hou van het leven als uitwisselingsstudent. Je studeert wel, maar je maakt ook nieuwe vrienden. En ik heb samen met hen veel gereisd: naar Vilnius, Riga, Stockholm, Helsinki, Sint-Petersburg en Lapland.»

HUMO In zo’n slee...

Kato «Ja, met rendieren! En we zijn in de sauna geweest en hebben daarna naakt in de sneeuw gerold. Onvergetelijk. Volgende week ga ik naar Schotland. Ik wil zoveel mogelijk meemaken en zien. Ik ga overal waar ik kom ook naar musea en verdiep me in de geschiedenis.»

undefined

null Beeld

undefined

'Als ik hem op een podium zie staan in zijn pakje van K3, denk ik ook: 'Dat is gewoon papa'' Hebe


Dramaqueens

HUMO Je studeert bestuurskunde. Is dat echt iets voor jou?

Jitske «Absoluut! Ik weet nog dat Kato van de schoolbeurs thuiskwam en zei: ‘Ik heb mijn studierichting gevonden: het wordt bestuurskunde want ik wil gewoon de baas worden.’ Kato is erg goed in haar zin krijgen.»

Hebe «En ze pakt het op zo’n manier aan dat de ander dat nog oké vindt ook.»

Kato «Ja, kijk. Ik stuur liever zelf dan dat ik gestuurd word.»

HUMO Dan ben je ook wel verantwoordelijk voor de goeie afloop.

Kato «Nu, de meeste verantwoordelijkheid die ik al heb gehad, is als Chiroleidster. Maar ik denk dan nooit: ‘Oei, ik ben verantwoordelijk voor twintig kleine kindjes en hier kan heel wat fout gaan.’ Ik dóé gewoon en ga ervan uit dat alles goed komt.»

HUMO Jitske heeft het meeste showbeestgehalte geërfd van jullie vader, denk ik.

Kato en Hebe (in koor) «Jaaaaa!»

Jitske «Ik heb nog de toelatingsproef voor het conservatorium in Antwerpen gedaan, maar na de eerste ronde ben ik er hard weggerend. De docenten waren zo arrogant. Ze wisten ook allemaal wie mijn papa was en dat werd niet zo goed onthaald. Eén van hen zei opeens tegen me: ‘Jij bent zeker de dochter van Peter Van de Veire?’, waarna de sfeer meteen onder nul zakte.

»Radio maken lijkt me heel leuk, maar ik denk dat ik me in een radiostudio toch steeds maar ‘de dochter ván’ zou voelen. Ik wil ook mijn stempel drukken, maar dan met dingen waar ík echt goed in ben, niet met iets waar mijn papa goed in is.»

HUMO Je ziet jezelf niet uit de lucht komen zeilen in een Mega Mindypak?

Jitske «Mijn vader vliegt in Mega Mindypakken en loopt met pluimen in zijn gat over de Grote Markt van Brussel en daar is hij écht goed in. Zoals hij staat te springen in de studio, dat vind ik zó cool. Maar dat is echt zijn ding.»

HUMO Hij is 45 en zei zelf: ‘Dat ik op een jongerenzender sta te springen, is best wel een beetje absurd.’

Jitske «Maar hij kan het nog altijd heel goed. Ik heb over hem nog nooit gedacht: ‘Dat is een oude man op een jongerenzender.’»

Hebe «Als ik hem op een podium zie staan in zijn pakje van K3, denk ik ook: ‘Dat is gewoon papa.’»

Jitske «We hebben het nooit anders geweten. Hij had op verkleedpartijtjes voor onze verjaardagen ook altijd het mooiste kostuum aan, mooier dan dat van alle kinderen.»

HUMO Keken klasgenootjes daar dan vreemd van op?

Hebe «Nee. Toen hij pas bekend werd en we vertelden op school dat hij onze vader is, zeiden ze wel vaak: ‘Hè? Ik dacht dat hij homo was.’»

Kato «Nee dus, anders waren wij er niet geweest.»

HUMO Hij heeft wel lang zijn haar op een bol geföhnd met een ronde borstel.

Jitske «Ja, en daar spoot hij haarlak op! Hij is altijd erg bezig met zijn uiterlijk. Hij heeft meer schoenen dan wij samen.»

Hebe «Weet je nog vroeger onder de trap? Daar stond het vol met schoenen, allemaal van hem. Voor onze drie paar was er amper plaats.»

Kato «Nu nemen zijn kleren ook drie kwart van de kleerkast in. Zijn vrouw moet tevreden zijn met een klein hoekje.»

HUMO Wat is volgens hem jullie leukste eigenschap, denk je?

Jitske «Hij vindt het heel leuk dat ik heel rechtuit zeg wat ik denk en wat me dwars zit. Als iets me niet zint, krijgt hij dat meteen op zijn bord. We praten er dan wel meteen over en lossen het op.»

HUMO Hij luistert?

Jitske «Ja, hij luistert altijd. Dat is heel fijn. Hij moet ook wel hè, met drie dochters. Wij zijn alle drie dramaqueens. Dat hebben we ook van hem, denk ik.»

HUMO En waarvoor bewondert hij jou, Hebe?

Jitske «Hij vindt jou altijd heel moedig.»

Hebe «Ja. Dat ik op mijn 13de in Leuven op internaat ben gegaan, vindt hij sterk. De eerste twee jaar heb ik me er een beetje een buitenstaander gevoeld, maar uiteindelijk heb ik daar wel geweldige jaren beleefd.»

HUMO En jij Kato, wat waardeert hij het meest in jou?

Kato «Dat ik heel zelfstandig ben en mijn eigen problemen oplos. Het was uit met mijn vriend en om de ellende wat te relativeren, ben ik drie weken in mijn eentje vrijwilligerswerk gaan doen op Bali. Ik heb er een school schoongemaakt en een crèche helpen bouwen. Ik vond het zalig om te voelen dat alleen zijn niet erg is, dat ik heel snel vrienden maak en makkelijk in mijn eentje mijn draai kan vinden.»

undefined

null Beeld

'Na de scheiding van mijn ouders heb ik het wel even moeilijk gehad om nog te geloven in de liefde' Jitske


Flauwe grappen

HUMO Wat is jullie vaders grootste talent?

Jitske «Dat hij leeft vanuit het idee dat je maar één leven hebt, één kans en dat je daar moet uithalen wat erin zit. Als er iets tegenzit, denk ik steeds hoeveel gelijk hij heeft, en dat ik dus niet moet pruilen maar weer vol in het leven moet duiken.»

Kato «Ja, dat heb ik ook van hem geleerd: je kunt echt beter dóén, dóén, dóén. Wordt het een slechte ervaring, dan is dat maar zo. Je leert er altijd wel iets uit.»

HUMO Jullie vader zei me eens dat hij fel de behoefte heeft zijn zin te doen. Daar zijn jullie, denk ik, ook niet vies van.

Kato «Wij mochten vroeger ook alles.»

Jitske «Ja, ik vind het echt fijn dat ze ons dingen hebben laten proberen. We konden ook met die vrijheid om, we zijn nooit domme dingen gaan doen.»

Kato «Er waren ook wel grenzen, hoor. Ik heb flink wat huisarrest gehad.»

HUMO Waarin lijken jullie op jullie moeder?

Jitske «Mijn moeder is heel zorgzaam – ze is verpleegster. Die zorgzame reflex hebben wij alle drie ook, denk ik. We houden veel rekening met anderen, we zullen er altijd op letten dat iedereen zich goed voelt.»

Kato «We zullen in een gesprek aan de stille van de groep vragen: ‘En wat vind jij ervan?’»

Jitske «Nu, mama is lief, maar ook heel sterk: ze maait het gras en schildert zelf haar huis. Maar hoe druk ze het ook heeft, ze blijft heel genereus en ze doet voor ons wat ze kan. Zij leert ons ook dat je niet elk dag tegen iemand moet zeggen dat je die persoon graag ziet, maar zorg er gewoon voor, kook, luister...»

HUMO Ben jij zorgzaam voor je vriend?

Jitske «Ik heb een vriendin. En ik zorg voor haar, ja. Maar zij zorgt ook voor mij.»

HUMO Kato, jij bent 21. Jitske werd geboren toen je vader zo oud was als jij.

Jitske «Oh my god!»

Kato «Ik kan me dat niet voorstellen. Ik ben totaal nog niet volwassen!»

Jitske «Dat word je dan natuurlijk wel, je moet. Ik denk wel dat mijn ouders gescheiden zijn omdat ze te vroeg papa en mama zijn geworden.»

Jitske «We hebben papa wel moeten missen, ook omdat hij geen normale job had en zoveel weg was.»

HUMO Is het moeilijk om nu nog in de liefde te geloven?

Jitske «Ik heb het daar wel even moeilijk mee gehad.»

Kato «Je wordt realistischer. Maar de ouders van mijn papa zijn wel nog steeds samen, en heel gelukkig. Het kan dus wel.»

Jitske «Ik vind het moeilijk om een goed evenwicht te vinden tussen de tijd en aandacht die je geeft aan je vriendin, je ouders, je vrienden en je behoefte om alleen te zijn. Om niet toe te geven aan de neiging om je samen met je lief op te sluiten in de ‘grot der liefde’. Ik heb dat wel gedaan, maar dan moet je toch weer uit dat nest, anders verwaarloos je de hele rest van je leven.»

undefined

'We erfden zijn slechte humor. Maar hij heeft ons de raad gegeven: 'Lach hard met je eigen grappen, dan lacht iedereen mee''

HUMO ‘Alle liefjes van mijn dochters moeten eerst langs mij,’ zei je vader toen jullie samen presenteerden.

Jitske «Papa is wel emotioneel als het over liefjes gaat, dat is waar.»

Kato «Hij zei altijd: ‘Mannen willen maar één ding.’ Ik begreep lange tijd niet wat hij daarmee bedoelde. Ik had vroeger alleen maar vrienden, ik speelde met hen in de grachten, bouwde kampen. Maar ja, als de hormonen komen, wordt alles ingewikkeld.»

Hebe «Bij mij is het ook al ingewikkeld geweest. Op het Lemmensinstituut had ik een vriend.»

Jitske «Een supergast.»

Hebe «Ja, maar toen ik ging studeren wilde ik alles dat te maken had met het Lemmensinstituut achter me laten. Ik had een heel bepaald beeld van het studentenleven en dat wilde ik voluit beleven.»

HUMO En daar paste hij niet in?

Hebe «Ik wilde gewoon zot kunnen doen terwijl ik helemaal niet zo ben. Ik heb nooit nood gehad aan wild uitgaan, maar ik had in mijn hoofd gestoken dat ik er nu ook eens zou invliegen. Mijn zussen hadden al zoveel uitgehaald, dus moest ik er nodig ook aan beginnen. Maar dat studentenleven viel tegen, katers vind ik vreselijk en ik miste mijn vriend heel hard.»

HUMO Misschien ziet jullie vader de vriendjes als concurrenten? Hij houdt wel van aandacht. En hij is ook blij, zei hij, dat jullie nog om zijn grappen lachen.

Hebe «Maar we maken zelf ook zo’n grappen!»

Jitske «We erfden zijn slechte humor. Als hij een slechte mop vertelt, lost hij dat op door er zelf heel hard om te beginnen lachen. Die raad heeft hij ons talloze keren gegeven: ‘Lach hard met je eigen grappen, dan lacht iedereen vanzelf mee.’»

HUMO Hij zegt over zichzelf heel eerlijk dat hij het benauwd krijgt als hij meningen moet formuleren.

Jitske «Maar thuis heeft hij wel meningen, hoor! Ik denk gewoon dat hij die niet in het openbaar wil verkondigen omdat hij daar als bekende mens op gepakt kan worden.»

HUMO Tijdens de radio-uitzending moesten jullie een nieuwsitem aanbrengen.

Jitske «Ja. Ik koos de kalkoenen waar Donald Trump een hotelkamer voor had gehuurd, iets volkomen idioots (lacht).»

HUMO En jij, Hebe, vertelde dat Julia Roberts 50 werd, waarop je vader zei: ‘Dan is er flink aan haar gezicht gewerkt.’ Maar dat geloofde jij niet.

Hebe «Nee, zie haar als de vrouw van wie ik zoveel mooie films heb gezien. Of ze iets aan haar uiterlijk heeft laten doen, houdt me niet bezig.»

Jitske «Mij wel. Het stoort me verschrikkelijk dat iedereen zo bezig is met er perfect uit te zien. Ik erger me blauw aan meisjes die elke dag foto’s posten van hun volmaakte lichaam in bikini. En ik word helemaal woest als ik een foto plaats van mijn niet-perfecte benen, en ik reacties krijg waarin mensen zeggen: ‘Respect dat jij je cellulitis met de wereld wilt delen.’ Respect!? Waarom? Bijna iedereen heeft cellulitis, dat is normaal. En al die foto’s van kerels met een wasbordje en veel haar op hun hoofd, daar hebben veel mannen met een buikje en een opschuivende haarlijn het ook moeilijk mee.»

HUMO Hebe en Jitske, jullie werden tijdens de radio-uitzending door enkele luisteraars ‘bommen’ genoemd.

Jitske «Door mannen, ja. En omdat we allebei blond zijn. Pffff.»

HUMO Hoe gaat dat eigenlijk bij lesbische meisjes, willen die uitpakken met een schoonheid aan hun arm? Gaan jullie gebukt onder de clichés?

Jitske «Vroeger had ik lang haar en mijn vriendin een korte coupe en dan kreeg zij voortdurend de opmerking: ‘Jij bent zeker de man van jullie twee, hè?’ Hallo! Het punt is dus net dat we allebei meisjes zijn. Vooral mannen stellen die vraag, hè. Ze kunnen niet begrijpen dat ze niet nodig zijn (lacht).»

HUMO Zou het kunnen dat jullie alle drie een stukje van jullie vader vertegenwoordigen. Jistke is het showbeest..

Hebe «Ja! En ik ben de rustige kant van papa, want als hij ergens is waar niemand hem kent, kan hij heel teruggetrokken en onopvallend zijn.»

Jitske «En papa heeft, net als Kato, de dingen graag netjes op orde. Het lijkt misschien niet zo, maar hij heeft altijd alles onder controle.»

Kato «Behalve ons dan, hahaha.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234