null Beeld

'Hee, de fiscus valt niet alleen de kleine man lastig'

Het zal de komende weken niet eenvoudig worden om de fiscus te ontlopen: voortaan zit-ie elke woensdag in primetime te glunderen op Eén. De nieuwe docureeks ‘De fiscus’ belooft een unieke blik achter de schermen van de meest gevreesde en misprezen (‘En wijle maar werken!’) overheidsdienst, en wel in een achttal van zijn geledingen.

Annelies De Ceulaer (maker) «Als je het over de fiscus hebt, dan denken de meeste mensen automatisch aan een ambtenaar achter een bureau. In werkelijkheid is het beeld veel diverser dan dat: de douane valt bijvoorbeeld ook onder de fiscus, en onder de douane valt onder meer de cel sigarettensmokkel. Om een enigszins compleet beeld te geven, en ook om voor wat afwisseling te zorgen, hebben we er dus voor gekozen om in ‘De fiscus’ meerdere afdelingen van dezelfde overheidsdienst te belichten.»

HUMO Ik vind het verbazend dat jullie überhaupt de toestemming hebben gekregen om deze reeks te draaien.

De Ceulaer «Dat was verre van evident, inderdaad. De voorbereiding was dan ook met afstand het moeilijkste gedeelte van heel het proces. We hebben zeer gedetailleerde afspraken moeten maken, vooral over de privacy van de betrokkenen. En ’t was ook behoorlijk lastig om het vertrouwen te winnen van de mensen die op de betrokken diensten werken. Vooral bij de Bijzondere Belastingsinspectie, een mythische dienst binnen financiën, was dat het geval. Ook niet meer dan normaal natuurlijk: je hoort van alles wanneer je daar een tijdje rondloopt, en heel veel van wat er gezegd wordt, is confidentieel. Maar we wilden de BBI absoluut in beeld brengen, om te laten zien dat het niet klopt wat je vaak hoort beweren: dat de fiscus alles gaat halen bij de kleine man. De BBI houdt zich juist bezig met grote bedrijven, hè?»

HUMO Gaan we de BBI daadwerkelijk bij een bedrijf zien binnenvallen?

De Ceulaer «Ja. We hebben een aantal onderzoeken kunnen volgen van in de voorbereidingsfase tot aan het moment dat er effectief bij een bedrijf werd binnengevallen. Daar waren we dan wel niet met een cameraploeg bij: de inspecteurs die het bedrijf in kwestie binnengingen, droegen bodycams. In samenspraak met de cel beroepsethiek van de VRT hebben we vervolgens in de montage iedereen onherkenbaar gemaakt, en stemmen vervormd en naambordjes geblurd en zo.

»Maar ook bij de loketten van de gewone belastingsdienst, waar onze camera’s continu stonden opgesteld, zijn we zeer voorzichtig geweest. Er was altijd iemand van de productie aanwezig om de mensen uit te leggen wat we aan het doen waren, en iedereen kreeg achteraf een briefje mee naar huis met onze contactgegevens erop, voor het geval ze hun toestemming alsnog wilden intrekken.»

HUMO Tot slot: jij een idee waarom de FOD Financiën zijn deuren voor jullie heeft opengezet? What’s in it for them?

De Ceulaer «Je zou dat eigenlijk aan hen moeten vragen. Maar ik vermoed dat het wel iets te maken zou kunnen hebben met het beeld dat een groot deel van de bevolking nog altijd heeft van de fiscus. Die tijd van ‘De collega’s’ ligt ver achter ons, hè?»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234