null Beeld Marco Mertens
Beeld Marco Mertens

InterviewLouis Tobback

‘Heeft iemand er last van, dat we geen regering hebben?’

Als niemand het nog weet, is daar gelukkig altijd Louis Tobback. Negen maanden na de verkiezingen van 26 mei vragen we de socialistische minister van staat of hij nog licht zien aan het eind van de formatietunnel. ‘Ik denk dat we deze situatie nog heel lang kunnen trekken.’

Ann Van den Broek en Lotte Beckers

– Zijn nieuwe verkiezingen nog te vermijden?

Louis Tobback «Mijn analyse is in negen maanden tijd niet erg veranderd. Mijn overtuiging is altijd geweest: men draait veel rond de pot en uiteindelijk zullen N-VA en PS elkaar vinden. Tot vorige week was ik daar nog steeds gerust in.»

– Hebt u zin om opnieuw te gaan stemmen?

Tobback «Ik snap heel goed dat de burger niet zit te wachten op nieuwe verkiezingen. Maar als de kiezer de kaarten zodanig schudt dat er niet mee te spelen valt, moet de kiezer maar opnieuw delen. De kiezer kan daar boos om zijn, maar hij heeft ook een verantwoordelijkheid: hij heeft die politici verkozen. Dus voor een keer ben ik het eens met Karel De Gucht (De Open VLD’er legde de schuld voor de moeilijke formatie eerder al bij de kiezer, red.). Als je als kiezer geen werkbare meerderheid produceert, moet je accepteren dat er kunst-en vliegwerk volgt.

»In Israël komen de vierde verkiezingen in twee jaar tijd eraan. In Spanje zijn ze twee keer gaan kiezen in zes maanden tijd. Daar dachten ze ook dat de burger bij de tweede stembusgang eerder een nuttige stem zou uitbrengen. Dat is niet gebeurd; de foertstemmen zijn nog toegenomen. In Israël hebben ze na drie verkiezingen nog steeds geen werkbare meerderheid.»

– Met zijn njet torpedeerde Magnette de wellicht laatste kans op paars-geel. Is het allemaal de schuld van de socialisten?

Tobback «Schuld, schuld, dat is voor de boekjes. Het gaat hier niet om schuld. Maar Magnette is duidelijk niet bang van verkiezingen. Als de peilingen kloppen, gaat hij er bij nieuwe verkiezingen op vooruit. Hij handelt wellicht vanuit de logica: als ik straks nog sterker sta, zal De Wever zich nederiger moeten opstellen en meer toegevingen moeten doen.”

»Mij is verzekerd dat N-VA en PS, tijdens het informateurschap van Joachim Coens en Georges-Louis Bouchez erg dicht bij elkaar stonden. Bart De Wever zou toegevingen gedaan hebben op socio-economisch vlak en Magnette op communautair niveau. Ze hadden zo goed als een akkoord. Maar dan is Bouchez ervoor gaan liggen, die vond dat hij twee keer de prijs moest betalen en wilde met MR niet mee in het bad stappen. Tja.»

– Is het confederalisme nog te vermijden?

Tobback «Vooraleer ik daarop kan antwoorden, zult u me moeten zeggen wat dat is, confederalisme. Geen N-VA’er die me dat al heeft kunnen uitleggen.»

De 81-jarige Louis Tobback (SP/SP.A) was onder meer partijvoorzitter, vicepremier, minister van Binnenlandse Zaken en minister van Ambtenarenzaken. Beeld Marco Mertens
De 81-jarige Louis Tobback (SP/SP.A) was onder meer partijvoorzitter, vicepremier, minister van Binnenlandse Zaken en minister van Ambtenarenzaken.Beeld Marco Mertens

– Wat is dan uw favoriete constellatie voor België?

Tobback «Het is klinkklaar dat we naar een nieuwe staatsinrichting moeten. Maar welke? Ik weet dat ook niet. Een staatshervorming bereid je gedurende jaren voor, niet in enkele maanden. Hoogstens kan er nu een akkoord worden gesloten over welke richting het moet uitgaan. Maar begin zo’n gesprek en je botst meteen op klimaat, geluidsnormen, de sociale zekerheid. Hoelang zal men aan tafel zitten, gokt u?»

– Misschien wel lang genoeg om het record van 541 dagen zonder regering te breken?

Tobback «Ik denk dat we deze situatie nog heel lang kunnen trekken. Heeft iemand er last van, dat we geen regering hebben? Neen. Mocht ik nog burgemeester zijn en het ging over de Vlaamse formatie, zou ik zelfs zeggen: laat het nog zo lang mogelijk duren. Dan kunnen ze zich ook niet bemoeien en ons allerhande decreten opleggen.»

© De Morgen

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234