null Beeld

Heffen die Bill: Kerstspecial 'Weg zijn wij' met Bill Barberis

Jaloers op Bill Barberis: als hij niet in ‘ThuisJoy Anna Thielemans troost of met Kadèr Gürbüz wat alineaatjes uit de Kama Sutra inoefent, mag hij op uitstap met Cath Luyten en Britt van Marsenille (in de kerstspecial van ‘Weg zijn wij’) of proberen om Josje Huisman te zoenen (in de nieuwjaarsspecial van ‘Mag ik u kussen?’).

Jeroen Maris

'Bill Barberis: 'Met Kerst zegt mijn lichaam: 'lég maar een laagje!''

Bill Barberis «Wanneer je toezegt om mee te doen aan ‘Weg zijn wij’, weet je nog niet wie je gezelschap zal zijn. Ik was héél erg nieuwsgierig, want je wilt per slot van rekening geen weekend doorbrengen met twee nuffige beroepszeuren. Maar kijk: daar verschenen Cath en Britt. Ik heel blij, want Cath was ik al een paar keer tegen het lijf gelopen, en dat waren aangename ontmoetingen. En Britt ken ik zelfs behoorlijk goed: zij is de meter van mijn petekind. Eigenlijk delen we een kind (lacht).»

HUMO Je troont je aanminnige gezelschap onder meer mee naar de kerstmarkt in Brussel.

Barberis «Het grote kerstcliché, ja. Maar: ik vind dat de kerstmarkt van Brussel net wegholt van de stereotiepen. Het is veel meer dan glühwein en ‘Stille nacht’: er zit bijvoorbeeld een hele internationale component aan. Zo is er een pleintje waar je Japanse hapjes kunt eten. En ’s avonds zijn we nog ergens anders heen getrokken – iets wat absoluut géén kerstcliché is.»

HUMO Hou je eigenlijk van kerst?

Barberis «Ik vind dat oprecht een fijne periode. Sowieso hou ik van de winter en de koude. Al hoeft die koude niet te lang te duren – als het in maart nog niet warmer is, word ik zenuwachtig. Maar in die laatste weken van het jaar geniet ik echt van de koude. Of beter: van wat je tegen die koude doet. Knusjes thuis zitten, familie en vrienden opzoeken, je leven een wat landeriger tempo geven... Het is ook die periode waarin m’n lichaam lijkt te zeggen: ‘Laten we gewoon gezelligheid creëren. En als daar toevallig een beetje meer eten voor nodig is dan doorgaans, is dat geen probleem. Lég maar een laagje!’ (lacht) Kerst geeft me een natuurlijk gevoel, zoiets als een winterslaap.»

HUMO Wil dat ook zeggen dat je zo’n klimmende kerstman aan je gevel hebt hangen?

Barberis «Neen, zelf ben ik niet zo van de kerstversiering, maar ik geniet wel enorm van de feeërieke verlichting in de stad. Als het om 17 uur al donker begint te worden, wordt Antwerpen in de kerstperiode zo’n stemmig, behaaglijk lichtpaleis. Heerlijk, toch?»

HUMO Je zit ook in de nieuwjaarsspecial van ‘Mag ik u kussen?’. Toon, je personage in ‘Thuis’, weet élke oestrogenencode te kraken. Bill ook?

Barberis «Helemaal niet. Ik ben geen fanatieke versierder. Ik heb ook nooit de behoefte gevoeld om het verleidingsspel érnstig te spelen. Nee, ik doe gewoon mee omdat ik het zo’n leuk programma vind. Een moeilijk spel, ook, omdat het zo afhankelijk is van humor. Je moet de juiste grap vinden, en de juiste toon, en tegelijk moet je er toch ook iets persoonlijks in stoppen. Dat maakt me wat zenuwachtig: zal ik de juiste balans vinden?

»Vorig jaar deed ik mee in twee afleveringen. En twee keer ben ik niet gekust geweest – laat ons bidden dat het adagium ‘Derde keer goeie keer’ in dit geval opgaat.»

HUMO Dat begrijp ik: je dingt samen met Bart Cannaerts en Tom Waes naar de lippen van de immer charmante Josje Huisman.

Barberis «Geduchte concurrenten: de flitsende humor van Bart en de overrompelende verschijning van Tom, daar valt niet mee te lachen. Enfin: hopelijk wél, natuurlijk.»

HUMO Stel dat je wint: geef je Josje een échte kus?

Barberis «Dan laat ik het afhangen van Josje. Het zijn háár felbegeerde lippen, hè. Ik kan alleen maar bescheiden smekend hopen op een vurige uitwisseling van sappen.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234