null Beeld

Helden van de lach: Gaston Berghmans & Leo Martin

‘Helden van de lach’ fêteert vanavond Gaston & Leo, maar aangezien één helft van het olijke comedyduo al in ’93 is komen te gaan, en de andere helft op zijn achtentachtigste te broos is om nóg maar eens een carrièreomspannend totaalinterview af te werken, hebben de makers zich noodgedwongen beperkt tot vrienden, familie en ouwe getrouwen. Zoals daar zijn: René Vlaeyen, alias Meneer de Manager.

René Vlaeyen «Ik ben eind de jaren zeventig manager en producer geworden van Gaston en Leo, toen ze tekenden bij artiestenbureau King. Vijftien jaar lang ben ik dat vervolgens gebleven, tot aan de dood van Leo, en ik kan niet anders dan vaststellen dat ik met beide heren altijd prachtig heb samengewerkt. Oké, er waren wel eens minder prettige dingen, maar ik kan me toch vooral heel veel leuke momenten herinneren.»

HUMO Zoals?

Vlaeyen «Mijn echtgenote was er al eens iets minder over te spreken, maar zelf heb ik het altijd zeer tof gevonden dat we na iedere voorstelling nog een paar pinten gingen drinken – meestal in de Sinatra in Antwerpen, een café waarvan de baas alle platen van Frank Sinatra had liggen. Op café werd het fundamentele verschil tussen Gaston en Leo altijd heel duidelijk: Leo was het goedlachse type dat de hele tent kon amuseren; Gaston was terughoudender, geslotener. Kwamen we na een voorstelling ergens binnen, dan brak Leo steevast het ijs met een grap à la ‘Voor mij een whisky’tje. En doet er iets in, hè’. Terwijl Gaston pas op gang kwam als we al een goeie pint uithadden. Gaston was ook professioneel gezien wat moeilijker dan Leo: als er iets niet naar zijn zin was, kon hij serieus van z’n voeten maken. Je kon hem ook niet zomaar om het even wat laten spelen: vond hij een tekst of sketch niet goed, dan speelde hij ze niet, punt. Achteraf bekeken is dat misschien wel een zegen geweest voor het duo.

» En wat die minder prettige momenten betreft: ik herinner me vooral dat Gaston en Leo in ’88 ruzie kregen als gevolg van een futiliteit waar ik verder niet wil op ingaan. Meer dan een jaar lang hebben ze vervolgens niet tegen elkaar gesproken, totdat ik na veel aandringen heb kunnen bewerkstelligen dat ze elkaar opnieuw de hand schudden. Ik ben er trots op dat dat me gelukt is, want ik denk niet dat ze anders nog ooit iets samen zouden hebben gedaan.»

HUMO Vanmorgen las ik een interview met u uit ’94, de tijd van de ‘Gaston Berghmans show’. U riep de lezers daarin op om zelfverzonnen grappen op te sturen naar uw kantoor in Diest: ‘3.000 fr. voor elke bruikbare mop!’ Ik vond dat op zich al een goeie mop.

Vlaeyen «Ik weet niet of je het weet, maar Herman Van Molle en Karel Vereertbrugghen hebben tachtig, negentig procent geleverd van de eerste ‘Gaston & Leo’-reeks die we voor VTM gemaakt hebben. Toen zij ermee stopten, zijn we inderdaad deels beroep beginnen te doen op grappen die ons werden toegestuurd. Duizenden hebben we er zo in de loop der jaren binnengekregen, maar zeker 95 procent verdween al na een eerste lezing in de vuilnisbak – ’t waren veelal moppen die van de Druivelaar waren overgeschreven. Met de vijf procent die overbleef, gingen we daadwerkelijk in vergadering met Gaston en Leo – een klein deel werd vervolgens omgetoverd tot quickie of sketch. ’t Was een strenge selectie, maar het ging dan ook om de beste komieken van het land.»

HUMO Vindt u?

Vlaeyen «Wel degelijk, ja. De meeste hedendaagse Vlaamse komieken maken humor voor een select publiek; Gaston en Leo maakten humor voor iedereen: rijk en arm, slim en minder slim. Het zal wel met mijn leeftijd te maken hebben, maar voor mij zijn Gaston en Leo de twee strafste komieken die we ooit gehad hebben.»


Bekijk de sketch: 'Joske Vermeulen':

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234