null Beeld

Helden van hier: in de lucht

Na het vuur de lucht: in het VTM-baksel ‘Helden van hier’ worden de brandweerlui van de vorige twee seizoenen ingeruild voor een batterij minstens even kloekhartige helikopterverpleegkundigen. Bruggeling Gino Devriendt, bijvoorbeeld, die al bijna twintig jaar lang meevliegt met de enige spoedheli die Vlaanderen rijk is.

Noud Jansen

Gino Devriendt «Ik kan me nog goed de eerste keer herinneren dat ik met de helikopter meevloog. ’t Was meteen een grootschalig incident, waarvoor het rampenplan werd ontplooid: een buschauffeur was op de E403 onwel geworden, en zijn bus was met passagiers en al in de gracht gekanteld. Ik werkte nog maar een paar maanden op de spoed, dus qua vuurdoop kon het wel tellen.

»Sindsdien heb ik nooit meer iets van die omvang meegemaakt – gelukkig maar. Waar ik het meest met de heli voor ben moeten uitrukken, en nu nog altijd, zijn de klassieke mugzaken: verkeersongevallen, hartaanvallen, beroertes, appelflauwtes. Pas op, dat is niet mijn belangrijkste taak: ik ben spoedverpleegkundige, en met de helikopter vliegen maakt hooguit 10 procent van mijn werk uit.»

HUMO De leukere 10 procent, kan ik me zo voorstellen.

Devriendt «’t Is een meerwaarde, absoluut. En ’t is vooral ook zeer nuttig; ik begrijp niet waarom we in dit land niet méér mughelikopters hebben. In Nederland hebben ze er vijf. En zoveel groter is Nederland niet, hè? Onbegrijpelijk ook dat er al sinds het begin van onze helidienst, veertig jaar geleden, gezocht moet worden naar middelen om de helikopter in de lucht te kunnen houden. Van de overheid krijgen we geen cent; alleen de provincie West-Vlaanderen, de West-Vlaamse steden en gemeenten en enkele Oost-Vlaamse en Zeeuwse gemeenten dragen hun steentje bij.»

HUMO Waarom staat de enige spoedheli van Vlaanderen uitgerekend in Brugge?

Devriendt «’t Was destijds een initiatief van een anesthesist, dr. Paul Lust, en de burgemeester van Jabbeke, Erik Gheeraert. Ik vermoed dat het ermee te maken heeft dat West-Vlaanderen in vergelijking met de andere provincies nog veel open vlaktes heeft, en dat je er dus vaak gemakkelijk kunt landen. Dat gezegd zijnde: ik heb ook al meegemaakt dat we op een paadje tussen twee woningen moesten landen, en een andere keer in een voortuin, met nog een meter speling aan de voorkant en twee meter aan de achterkant. We beschikken dan ook over uitstekende piloten: je wordt niet zomaar piloot van de mugheli.»

HUMO De serie heet ‘Helden van hier’. Voelt u zichzelf een held?

Devriendt «Nee, absoluut niet, maar daar gaat het mij ook niet om. Wat ik veel belangrijker vind, is dat het programma ertoe zou kunnen bijdragen dat mensen wat meer waardering krijgen voor het werk van hulpverleners, wat meer respect. Hoe sommige mensen tegenwoordig tekeer kunnen gaan tegen ons, dat slaat echt alles. Altijd maar zagen en klagen, en nooit eens een oprechte ‘Dank u wel’ voor de inspanningen die wij leveren om hun naasten te verzorgen. Da’s een moderne trend waar ik me weleens aan kan ergeren.»

HUMO Laatste vraagje: wordt u weleens verward met de diëtist van Club Brugge? Die man heet ook Gino Devriendt.

Devriendt «Meneer, ik heb jarenlang voor Cercle Brugge gespeeld! Als je in de Panini-boekjes van de jaren 80 kijkt, ga je me terugvinden onder het nummer 1.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234