null Beeld

Humo's Grote Corona-Enquête

Helft van de Vlamingen ontevreden met corona-aanpak regering, 70% mist sociaal leven, 30% piekert meer

Door het coronavirus - u hebt er vast al over gehoord - trokken de Belgen zich anderhalve maand geleden met z'n allen terug in hun kot. In de media regende het berichten over mislukte mondmaskerbestellingen, vereenzaamde senioren en torenhoge sterftecijfers. De enige troost? Een wandeling, een fietstocht en Humo op dinsdag. Wat doet zo'n surreële periode met de Vlamingen? We vroegen het in Humo's Grote Corona-enquête en hoesten hier de naakte cijfers op.

Sam Ooghe

Lees hier de bespreking van de cijfers met o.a. Dirk De Wachter, Stijn Baert, Maggie Geuens en Goedele Liekens.

Onderzoeksbureau iVox ondervroeg de afgelopen weken duizend Vlamingen over leven en lijden in coronatijden. Dé vraag daarbij was: 'Hoe gaat het nog met u?' In februari, toen corona nog een verre nachtmerrie was en een handdruk geen misdaad, gaf de Vlaming zichzelf een geluksscore van 7 op 10. Bij de eerste meting in het coronatijdperk zakte die naar 6 op 10, maar daarna bleef de score stabiel. We zijn dus iets minder gelukkig dan vóór de crisis, maar we houden ons sterk. Wel vallen de verschillen tussen generaties op: Vlamingen jonger dan 35 geven zichzelf een geluksscore van 5,6 op 10, dat is beduidend lager dan de 55-plussers.

Is de Vlaming eenzaam?

We beginnen stilaan tegen de muren van ons kot op te lopen. Terwijl in de begindagen van de crisis een kwart van de respondenten zich verveelde, is dat cijfer nu opgelopen tot 33 procent. Ook het isolement hakt erin: bijna de helft van de Vlamingen geeft aan zich eenzaam te voelen. Bij de singles weegt de lockdown nog zwaarder door: meer dan drie op de vijf van hen geven aan zich erg alleen te voelen, de helft wordt ronduit gek van al dat thuiszitten. Liefst 18 procent van de alleenstaanden wil geestelijke bijstand na de crisis; dat is dubbel zoveel als bij de Vlamingen die samenwonen met hun partner. 30 procent van de Vlamingen slaapt ook slechter dan vroeger. Een aanzienlijke groep piekert ook meer (34 procent) en voelt zich minder energiek (23 procent).

Humo's Grote Corona-Enquête Beeld Humo
Humo's Grote Corona-EnquêteBeeld Humo

Beter een lief dan geen lief?

Een partner hebben is niet áltijd geweldig in tijden van collectief huisarrest. Nogal wat Vlamingen (20 procent) hebben minder seks met hun partner dan vóór de coronacrisis. In 9 procent van de huishoudens zijn er meer ruzies en spanningen. 4 procent van de Vlamingen vertrouwt ons zelfs toe dat ze hun partner na de lockdown zullen verlaten. Ondanks die cijfers lijkt corona voor veel relaties een zegen: een kwart van de koppels maakt veel minder ruzie. Ze maken vaker tijd vrij voor elkaar (25 procent) en voelen zich meer verbonden dan vóór de crisis (16 procent). 9 procent van de Vlamingen in een relatie vindt de coronacrisis zelfs een betere relatietest dan 'Temptation Island', en wil na de lockdown trouwen.

Stapt u de gemiddelde Vlaamse woonkamer binnen, dan is de kans niet gering dat er een kind achter het behang plakt. Eén op de vijf ouders geeft aan meer ruzie te maken met de kinderen, en één op de drie ervaart meer huiselijke spanningen. Maar voor we het kind met het badwater weggooien: liefst 80 procent van de Vlaamse ouders vindt het een verademing dat ze meer bij de kinderen kunnen zijn. Meer dan de helft van de mama's en de papa's meent ook dat de kinderen deze periode als aangenaam ervaren. En 54 procent denkt meer tijd te zullen maken voor hun kroost als het virus bedwongen is.

Werkt dat thuiswerken?

Door de pandemie zijn miljoenen Vlamingen gedwongen van thuis uit te werken. U kent het misschien wel: in ondergoed en met een haastig aangetrokken hemd vergaderen voor een computerscherm, terwijl de kinderen in de achtergrond elkaars haar verven met yoghurt. Het regende klachten, maar toch zijn er dubbel zoveel Vlamingen die thuiswerken aangenaam vinden (47 procent tegenover 25 procent). Slechts één op de drie Vlamingen is thuis minder productief dan op kantoor. Dat zijn niet toevallig vooral respondenten die jonge kinderen hebben. Toch vindt bijna de helft van de ouders telewerken zelfs tijdens deze crisisperiode een fijne ervaring (45 procent). Veel heeft te maken met het aanpassingsvermogen van de bedrijven: liefst 84 procent vindt dat zijn werkgever zich vlot heeft aangepast aan de maatregelen. Meer dan een derde van de werkende Vlamingen zegt dat hij of zij na de coronacrisis vaker zal thuiswerken dan ervoor (34 procent).

Zijn er financiële zorgen?

Een aanzienlijk deel vreest dan weer voor zijn job. Net na de ingang van de quarantaine gaf één op de acht respondenten aan bang te zijn voor zijn professionele toekomst, nu is dat al één op de vijf. Een kwart van de gezinnen vreest de komende maanden met financiële problemen te maken te krijgen (26,1 procent). Hoopgevend is dat het aantal werknemers dat denkt dat zijn bedrijf in de probleem zal komen, stelselmatig zakt. Net na de aankondiging van de lockdown-light vreesde 38 procent van de werkende Vlamingen voor de toekomst van zijn bedrijf, vandaag is dat nog een kwart.

Humo's Grote Corona-Enquête Beeld Humo
Humo's Grote Corona-EnquêteBeeld Humo

Meer dan een miljoen Vlamingen is momenteel technisch werkloos. De bedoeling daarvan is de bedrijven ademruimte te geven en ontslagrondes te vermijden. Maar uit onze enquête blijkt dat wie tijdelijk werkloos is, er nog steeds niet gerust op is: 40 procent vreest alsnog ontslagen te worden. En nog eens 40 procent denkt dat het de komende maanden lastig wordt om de eindjes aan elkaar te knopen.

Hoe doet de regering het?

Onze politici krijgen de goedkeuring van ongeveer de helft van de Vlamingen: 49 procent vindt dat de federale regering de crisis behoorlijk aanpakt, 51 procent feliciteert de Vlaamse ministers. Daartegenover staat dat de reputatie van de overheid een flinke knauw heeft gekregen. Amper één op de veertig Vlamingen vertrouwt de overheid nu méér dan voor de crisis, terwijl een derde van de bevolking de overheid meer is gaan wantrouwen. Politici die het blazoen willen oppoetsen, kunnen alvast hun voordeel doen met deze goede raad van de burger: de lonen in de zorgsector moeten omhoog (74 procent) en er moet meer in de zorg geïnvesteerd worden (89 procent). Dat geld moet komen van de grote vermogens (76 procent). Meer nog: na de coronacrisis moeten de politici werk maken van een ambitieuze herverdeling van de middelen (64 procent).

Humo's Grote Corona-Enquête Beeld Humo
Humo's Grote Corona-EnquêteBeeld Humo

Plannen voor de toekomst

De Vlaming voelt de onzekerheid. 59 procent vreest dat fijne toekomstperspectieven onmogelijk worden en dat reizen zoals vroeger niet meer zal lukken (73 procent). We zullen terughoudender zijn in fysiek contact met mensen (73 procent) en twee keer nadenken voor we iemand een kus geven of omhelzen (65 procent). En we moeten na de lockdown ook allemaal mondmaskers dragen (68 procent). Kortom, het leven wordt niet meer zoals vroeger (83 procent). Gelukkig is de Vlaming veerkrachtig. De meerderheid wil een betere wereld helpen op te bouwen, door meer dan vroeger mensen te helpen (58 procent) en vaker de auto te laten staan (27 procent). De voornemens vliegen in het rond: we willen vaker sporten (53 procent), beter omgaan met stress (38 procent) en gezonder eten (31 procent).

Humo's Grote Corona-Enquête Beeld Humo
Humo's Grote Corona-EnquêteBeeld Humo

Maar vooral: we willen meer tijd voor onszelf vrijmaken. Grofweg gaat het met de helft van de bevolking best goed. Miljoenen Vlamingen slapen normaal, komen financieel weinig tekort en vinden zichzelf relatief gelukkig. Nogal wat respondenten sporten meer en voelen zich fitter. Maar voor elke twee Vlamingen die gezonder eten en meer bewegen door corona, is er één medeburger die nu vaker naar de fles grijpt. En zeer verontrustend: liefst één op de acht Vlamingen geeft aan met mentale problemen te kampen en nood te hebben aan professionele hulp.

Enquête uitgevoerd bij een representatief staal van duizend burgers (maximale foutmarge: 3 procent).

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234