null Beeld Photo News
Beeld Photo News

Coronavirus

Helpen mondmaskers nu echt tegen de verspreiding van het virus?

Het idee achter het dragen van een mondmasker is simpel: wanneer besmette mensen spreken, hoesten, niezen of zingen, produceren ze grote druppels die virus bevatten.

Marc Van Springel

Kijk vanavond: om 21.25 uur op Eén duikt ‘Pano’ in ‘mondmaskergate’: een reconstructie van hoe en waarom de overheid eerder de strategische voorraad van tientallen miljoenen mondmaskers liet vernietigen.

Wie op minder dan anderhalve à twee meter afstand staat, kan besmet raken door druppels die in de mond, neus of ogen terechtkomen. En wie héél dicht staat bij iemand die besmet is, zou zelfs rechtstreeks kleine druppeltjes kunnen inademen. Met een mondmasker, dat de druppels grotendeels tegenhoudt, bescherm je dus in de eerste plaats anderen en zorg je ervoor dat het virus zich niet verder kan verspreiden. Men onderzoekt nu of dragers van een mondmasker beter beschermd zijn tegen druppels van anderen. Er zijn namelijk aanwijzingen dat de ernst van de ziekte samenhangt met de hoeveelheid virus waaraan iemand is blootgesteld. Een mondmasker zou er dus voor kunnen zorgen dat je een mildere vorm van covid-19 krijgt wanneer je toch besmet zou raken.

Of mondmaskers écht helpen om de opmars van het virus te stuiten, is nog niet bewezen. Volgens wetenschappers zijn er wel steeds sterkere aanwijzingen in die richting, zo blijkt uit onderzoek naar het gebruik van mondmaskers in ziekenhuizen en tests met hamsters. Een studie waar vaak naar wordt verwezen, is die over een kapsalon in Missouri, waar twee kapsters positief testten op corona. Van de 139 klanten met wie ze in contact waren gekomen, bleek niemand symptomen te vertonen, en ook niemand van hun contacten. De 67 klanten die bereid waren zich te laten testen, bleken allemaal negatief. Beide werkneemsters van het kapsalon droegen een dubbelgelaagd katoenen of medisch mondmasker, en ook bijna alle klanten hadden de hele tijd een masker gedragen.

Een ander belangrijk referentiepunt is een in juni in het medische vakblad The Lancet gepubliceerde studie, waaruit bleek dat het gebruik van mondmaskers het risico op besmetting tot meer dan 80 procent kan verminderen. De daling van het risico hangt wel sterk af van het type mondmasker. Uit onderzoek naar andere virussen, zoals die die griep of verkoudheid veroorzaken, weten we dat maskers geïnfecteerde druppels kunnen tegenhouden. Voor veel wetenschappers is dat indirecte bewijs sterk genoeg om mondmaskers aan te raden. Anthony Fauci, directeur van het US National Institute of Allergy and Infectious Diseases en één van ’s werelds meest gezaghebbende virologen, is duidelijk: maskers helpen niet alleen om de verspreiding van het virus tegen te gaan, ze beschermen ook de dragers. Zijn collega Robert Redfield, directeur van de befaamde Centers for Disease Control and Prevention (CDC), deed twee maanden geleden nog de opvallende uitspraak dat men de pandemie in de VS in vier à acht weken onder controle zou kunnen krijgen als men iedereen zover kreeg om een mondmasker te dragen. Hoe efficiënt ze zijn om de opmars van het virus te stuiten, hangt ook af van het aantal mensen dat er één draagt. Volgens epidemiologen is het enigszins te vergelijken met de groepsimmuniteit, waar met vaccinatieprogramma’s op wordt gemikt. Als voldoende mensen gevaccineerd zijn (bij mazelen is dat 95 procent van de bevolking), zijn ook alle anderen beschermd.

Mondmaskers kunnen nog een ander nut hebben. Het virus is een onzichtbare dreiging, en volgens gedragswetenschappers herinneren al die maskers eraan dat er iets gevaarlijks in de samenleving circuleert, en dat kan mensen tot voorzichtiger gedrag aanzetten.

Bedenkingen? Laat het ons weten:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234