null Beeld

'Her': Oscarbekroonde film met Joaquin Phoenix

In het met een Oscar bekroonde ‘Her’ van Spike Jonze (‘Being John Malkovich’) vertolkt Joaquin Phoenix op aandoenlijke wijze Theodore: een man die na een mislukt huwelijk verliefd wordt op een sprekend computerprogramma. Onwaarschijnlijk, maar niet onmogelijk – zeker niet als u weet dat dat computerprogramma in de fabriek de stem van Scarlett Johansson meegekregen heeft.

''Verliefd worden op een apparaat? Als liefde écht aanvoelt, dan is ze ook echt.'' Joaquin Phoenix

Joaquin Phoenix «Als kind was ik al gefascineerd door zulke technologieën. Ik was weg van sciencefictionfilms waarin ze van die videofoons hadden waarmee je je gesprekspartner ook kon zien. Maar nu die ook echt bestaan, vind ik er maar weinig aan. Ik heb Facetime op mijn iPhone en ik gebruik het niet eens. Onlangs probeerde ik te praten met Siri, de virtuele assistente, maar dat verliep ook al niet erg goed. Ik heb een paar grove dingen gezegd, en ik denk dat ze zich wat beledigd voelde.»

- De technologie mag dan wel bestaan, het is nog iets anders om ook verliefd te worden op zo’n apparaat.

Phoenix «Oké, maar is liefde niet gewoon altijd subjectief? Ik bedoel maar: er zijn een hele hoop relaties waarover ik mijn twijfels heb, maar die door anderen wel perfect normaal worden gevonden. En omgekeerd steun ik vaak anderen in relaties die door sommige mensen dan weer als totaal disfunctioneel worden beschouwd. Dat is wat mij betreft de boodschap van ‘Her’: als liefde écht aanvoelt voor jou, dan is ze ook echt. Ik denk trouwens niet dat het idee van verliefd worden op een apparaat zo vergezocht is. Onlangs zat ik even zonder internet thuis, en ik was nog net niet in paniek. Tien jaar geleden had ik ook niet gedacht dat ik internet ooit zó belangrijk zou vinden, en kijk nu.»

- Je klinkt alsof je zelf ervaring hebt met disfunctionele relaties.

Phoenix «Nee hoor. Sterker nog: eigenlijk heb ik nog nooit een gebroken hart gehad. Een gekneusd ego, dat wel. Of iemand op wie ik verliefd werd, maar die niet hetzelfde voelde. Maar een relatie die eindigde met een gebroken hart, zoals het huwelijk van Theodore? Nope. Dat leek me wel een handicap voor ik aan deze film begon: Theodore is na de breuk met zijn vrouw de fut helemaal kwijt, maar dat gevoel kende ik dus echt niet. Soms vroeg ik me tijdens het filmen af of zijn liefdesverdriet niet een beetje overdreven was. ‘Wacht even, hij is nu een jaar verder en hij is nog altijd even depressief? Komaan zeg.’ Maar het kan dus, heb ik geleerd. Ik heb het gewoon nog nooit meegemaakt.»

- Twijfel je dan nooit aan een rol als je maar weinig gemeen hebt met het personage dat je moet spelen?

Phoenix «Nee, nooit. Er zijn acteurs en er zijn filmsterren, zeggen mensen altijd. Wel, ik ben geen van beide. Ik zie mezelf als een werknemer: ik doe mijn job gewoon zo goed mogelijk en ik hoop dat het eindresultaat er mag zijn. Meer niet. Ik schiet altijd in de lach als mensen acteurs voor een film prijzen, en al helemaal als de acteurs zelf dan ook nog eens geloven dat ze een bijzondere prestatie neergezet hebben. Geloof me: zolang je niet staat te trillen voor de camera, kan iedereen een goeie vertolking neerzetten – als je maar een goed script en de juiste regisseur hebt, komt het wel goed. Nee, dan liever het werk dat de acteurs in ‘Star Trek’ doen. Op zulke absurde sets staan en met een rare pruik op je kop voortdurend van die nonsensicale dialogen aframmelen: dát is pas kunst.»

undefined

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234