null Beeld

Herbruikbare groentezakjes in de supermarkt: Dokter De Zeulder waarschuwt

Er zijn nog een paar hindernissen te nemen, maar we zijn goed op weg naar een schonere en dus betere wereld. Alweer spelen de grote supermarkten een voortrekkersrol. Binnenkort starten er proefprojecten met herbruikbare groentezakjes.

Het zal niet lang meer duren of we rijden allemaal met onze klimaatneutrale elektrische wagens naar de Colruyt of de Carrefour, de koffer barstensvol groentezakjes die we dan lustig zullen volproppen met verse bioproducten voor een hartige wintersoep. Die soep zal meer dan welkom zijn, want we krijgen weer strengere winters wanneer die groentezakjes met zijn allen de klimaatopwarming te lijf gaan. Of schuilt er een addertje onder het gras?

Dr. Koen De Zeulder «Geen addertje, maar een heel leger gifslangen: cobra’s, ratelslangen en ook de gevreesde zwarte mamba’s zijn massaal aanwezig onder dat gras. Ze worden bijgestaan door schorpioenen, zwarte weduwen en andere onaangename geleedpotigen. Die zakjes zijn immers niet gratis. Wat zal de gemiddelde hondenliefhebber doen, vraag ik mij dan af. Daarbij ga ik ervan uit dat een hondenliefhebber per definitie asociaal is, want anders haal je geen hond in huis.»

HUMO En wat is het antwoord op uw vraag?

De Zeulder «Het antwoord is ronduit wansmakelijk. ‘Ik heb al zakjes in huis,’ zal de hondenliefhebber zeggen, terwijl zijn gedegenereerd roofdier aan zijn of haar kruis snuffelt, want dat doen die beesten als ze niet in hun mand liggen te stinken of een dure sofa kapotbijten. ‘Ook deze kakzakjes kunnen worden gerecycleerd, dat is goedkoper en beter voor het milieu!’

»Je zult daar maar staan, in de groenteafdeling, terwijl zo’n man of vrouw een zakje opent waarvan de walm meteen je neusgaten ondraaglijk begint te folteren. Want de geur van hondenstront krijg je nooit helemaal weg. Vandaar dat huizen in de buurt van een hondenwei gemiddeld om de twee jaar nieuwe bewoners krijgen. Tenzij er hondenliefhebbers komen wonen, die absorberen die geur en raken eraan gewend. De maatregel van de supermarkten zal dus averechts werken.»

HUMO U bedoelt?

De Zeulder «De niet-hondenvriend zal zich walgend naar de diepvriesgroenten reppen, of naar de afdeling conserven. En dat is ook de bedoeling, want daar wordt meer aan verdiend dan aan verse producten.»

HUMO Ik dacht dat het de bedoeling was dat je speciale groentezakjes gebruikt, en niet zomaar om het even wat.

De Zeulder «Dat maakt toch niet uit? Dan koopt de hondenliefhebber een bloemkool mét bijbehorend zakje. Na de maaltijd maakt hij een wandelingetje met de hond, waarbij hij het groentezakje gebruikt om het hondse schijtsel op te rapen. En de volgende dag gaat hij opnieuw naar de supermarkt, met datzelfde zakje dat hij haastig onder stromend water heeft gehouden. Of hij liet het schoonlikken door zijn blaffende overlastveroorzaker, want die beesten zijn van niks vies.»

HUMO Hoe zou u de afvalberg dan aanpakken? Die verpakkingen blijven toch een probleem?

De Zeulder «We kunnen beginnen met het houden van honden te verbieden. Weet u hoeveel verpakkingsmateriaal die beesten ons kosten? De blikken en dozen hondenvoer, de strontzakjes en de zakjes waarin die worden verkocht, de enorme kartonnen dozen waarin hondenmanden worden aangevoerd, in onleefbare landen in elkaar gevlochten door sukkels die hun 3.000 dollar voor de mensensmokkelaar proberen opzij te leggen. Dan heb je nog al die kettingen, leibanden, speeltjes, hondenjasjes en -laarsjes, drinkbakken, flessen tegen vlooien of wormen en pampers voor puppies en hoogbejaarde reuen en teven. Ja, dat bestaat allemaal, en heel die verbijsterende hoop troep heeft een verpakking nodig.»

HUMO Een hond schijnt heel wat mensen gelukkig te maken. Moeten we dat zomaar overboord gooien?

De Zeulder «Hetzelfde geldt voor drank en heroïne. Als je gelukkig wordt van een hond, moet je jezelf misschien eens laten nakijken. Ik ben daarvoor beschikbaar. En twee of drie therapeutische gesprekjes kosten amper meer dan wat je op een paar maanden aan zo’n beest vergooit.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234