null Beeld

Herman Brusselmans: 'Alle taken van Greta Thunberg moeten overgenomen worden door onze Anuna'

Herman Brusselmans gaat iedere week op zoek naar het verhaal achter een opvallende kop in de krant of op een nieuwssite.

Herman Brusselmans

undefined

null Beeld

Zwart valt de nacht over de dagen. In de duisternis is slechts de onmacht van het licht zichtbaar. Bomen sterven staande en vallen. In de plantentuinen schikt al wat groeit zich naar al wat doodgaat. De wouden tellen hun verliezen, daartoe aangezet door robotten met kettingzagen. De zure regen is uit de mode, maar slaat in honderdvoud terug. De kruipdieren willen vliegen om te ontsnappen, de vogels proberen hetzelfde door hoger te cirkelen en falen. Wij hebben het nog een beetje goed, onze kinderen een beetje slechter, onze kleinkinderen gaan ten onder.

De allerlaatste vrouwtjesleeuw wordt nooit meer bezwangerd, de tijger heeft de staart tussen de benen, de neushoorn loopt zich te pletter tegen de horizon. Iedereen koopt een tweede en daarna een derde auto, de vliegtuigen draaien meer uren dan een horloge, het plastic legt de oceanen droog. Iedere temperatuur hijst zichzelf de hoogte in, rook en mist vermengen zich tot een muur, de lucht krijgt de kleur van rauwe varkenslever. En varkenslever is er genoeg, omdat er miljarden varkens worden geboren, vermoord en in stukken gesneden. De stukken worden ingevroren, naar Argentinië gebracht, daar ingespoten met hormonen en teruggebracht naar Slagerij Van Moerkerke & Zn. in Lovendegem. Hetzelfde met paarden, koeien, schapen, geiten en kippen. En de mensen denken dat ze vlees eten, terwijl het braaksel met brokken is uit de opengesperde, kotsende muil van de duivel.

Er is genoeg gas en te weinig tegengas. Maar let op, de krachten die het onheil bevechten, worden steeds sterker. Die kinderen en kleinkinderen van ons pikken het niet langer meer dat de boel naar de kloten gaat. Die spijbelen, gaan de straten op en dragen spandoeken met geestige maar waarschuwende slogans. Ze dringen de privéruimtes binnen van politici die te lang ‘Na ons de zondvloed’ hebben gedacht, terwijl de zondvloed ook hen al aan de lippen staat. De kinderen en kleinkinderen steken het vingertje op en dreigen: ‘Wij pikken het niet langer dat de aarde verdoemd wordt, dat de wereld ten onder gaat, dat de mens zichzelf de keel doorsnijdt.’ De kinderen en kleinkinderen zijn woest en niet meer in te tomen. Ze wapenen zich om alles wat fout gaat, verzandt en doffer wordt weer glans te geven.

Ze maken daarbij gebruik van rolmodellen, en verdomd als het niet waar is, die rolmodellen zijn vooral jonge meisjes die de moed hebben van een pletwals, die hun woorden roepen als waren het kogels en die de vuisten ballen om keihard toe te slaan. Neem nu dat jonge meisje uit Zweden, de 16-jarige Greta Thunberg. Wat een persoonlijkheid! Wat een voorbeeld! Wat een strijder! Alleen jammer dat ze van die kleine tieten heeft. En die twee vlechtjes van dat wicht, die zou je toch ter plekke met de dichtstbijzijnde schaar van haar kop knippen en aan de hyena’s voeren?

Laat ik er geen doekjes om winden: ik kan dat grietje niet uitstaan. Oké, ze reist de wereld rond om met haar speeches iedereen bij de les te houden, maar als je die even tussen de soep en de patatten door analyseert, besef je dat ze maar wat uitkraamt in slogans die waarschijnlijk geschreven zijn door een paar reclamejongens met een knotje, een driedagenbaard, een Porsche, een groene bril en een blonde stoot als binnenkort weer afgedankte supervriendin. Je maakt mij niet wijs dat die Greta Thunberg al haar gewauwel zelf verzint. En wauwelen is wat ze doet. Zelfs als ze vijf microfoons voor haar snufferd heeft, heb je een hoorapparaat nodig om haar gefezel te verstaan. Om de andere zin barst ze in snikken uit, en het enige wat ze wil, is roem en applaus op alle banken. Wat een seut is me dat. Men zegt dat het tutje aan een vorm van autisme lijdt, en dat is heel erg, maar de aangewezen methode om die ziekte te bestrijden, is thuis in bed liggen, veel thee drinken en de wereld met rust laten. Geef ons maar Anuna De Wever. Die heeft tenminste een koppel aanvaardbare memmen, ze schreit zich zelden of nooit de ogen uit de kop, en ze is zo slim om zich zowel panseksueel als lesbisch te outen, opdat ieder jongmens, zij het boy of girl of alles ertussen, haar sympathiek en herkenbaar vindt.

Met andere woorden, Greta Thunberg moet met pensioen, en al haar taken moeten wereldwijd overgenomen geworden door onze Anuna, die in staat mag worden geacht om zowel de opzichters van het Amazonewoud, de voorzitters van de Europese instanties als de halfbroer van boer Teunis achter zich te scharen, teneinde de natuur en het klimaat definitief te redden.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234