null Beeld

Herman Brusselmans: de liefde, de columns, de plaat

Herman Brusselmans heeft een nieuw boek uit’ is géén breaking news; ‘Herman Brusselmans heeft een nieuwe elpee uit’ wél.

''O, zo schoon!' zeiden de vrouwen'

Herman Brusselmans «Ik weet niet of je ’m kent, maar ik ga zo nu en dan eens in een poepchic sterrenrestaurant eten met Hans Kusters, de grote Nederlands-Vlaamse muziekproducer en -uitgever – op zijn kosten, uiteraard. ’t Is een vent met een enorm palmares, van Golden Earring tot Boudewijn de Groot en van Ferre Grignard tot Clouseau, en hij heeft ook de rechten op ‘De vogeltjesdans’. De laatste jaren is hij zo’n beetje een maat van mij geworden: hij is al ergens in de zeventig, maar ondanks het leeftijdsverschil komen wij goed met elkaar overeen. We hebben ook altijd iets om over te praten: net als ik heeft ook hij weleens last van angstaanvallen – het schept een band – en hij loopt ook altijd over van de ideeën.»

HUMO Eén zo’n idee was bijvoorbeeld: een spoken word-elpee met jou opnemen.

Brusselmans «Ja. Al sinds de jaren 60 of 70 is dat een soort hobby van hem, om zo nu en dan een gesproken elpee uit te brengen van een schrijver – hij heeft eerder ook al platen opgenomen met mensen als Hugo Claus, Herman de Coninck en Jan Wolkers. Niet bedoeld voor de grote verkoop, maar vooral voor zijn eigen catalogus. Op een gegeven moment heeft hij me dus gevraagd of ik niet eens een selectie wilde maken uit al de columns die ik ooit over de liefde heb geschreven. Ik doe dat eigenlijk echt niet graag, zo gaan grasduinen in mijn eigen werk, maar uit sympathie voor Hans heb ik mezelf er dan toch maar eens aan gezet. Uiteindelijk heb ik tien columns geselecteerd, waarvan er acht uit Humo komen en vooral van de laatste jaren dateren: enkele liefdescolumns over Tania, en ook enkele over Melissa. Ik heb daar destijds veel reactie op gekregen, vooral van vrouwen: ‘O, zo schoon!’ ’t Zijn stuk voor stuk serieuze columns, en het is dus eigenlijk ook een heel serieuze plaat geworden, een beetje tegen mijn aard in.»

HUMO Je recente Humo-column over je nieuwste verovering Selina – ‘een 38-jarige blondine van 1 meter 72, met een fruitig gezicht, niet mager en niet uitgemergeld’ – is er dus niet op komen te staan?

Brusselmans (lachje) «Nee. Ik kreeg trouwens laatst al een sms van iemand van Het Laatste Nieuws, met de vraag of ik niet wat meer uitleg wilde geven over die Selina. Ik heb de grap maar niet verder getrokken, en naar waarheid terug ge-sms’t dat ik Selina uit mijn duim heb gezogen.»

HUMO Is er muzikale begeleiding?

Brusselmans «Dat was oorspronkelijk wel de bedoeling, maar uiteindelijk hebben we daar toch maar van afgezien. ’t Was dus zo gebeurd: ik ben naar een studio in Arendonk gegaan, en daar heb ik alles op één middag ingelezen. Maar over muzikale begeleiding gesproken: in januari ga ik een spoken word-tournee in Nederland doen met Nico Dijkshoorn, die je kent als huisdichter van ‘De wereld draait door’. Nico heeft uiteraard geweldig grappige stukken om voor te lezen, maar wat minder mensen weten, is dat hij ook een muzikant is: hij speelt gitaar in een bluesgroep. ’t Is op dit moment nog niet helemaal zeker dat het doorgaat, maar het is alleszins wel de bedoeling om met z’n tweeën blues te gaan spelen tijdens die optredens, ik op drum en hij op gitaar. Best nog maar even verzwijgen voor Hans Kusters, want hij zal er meteen een dubbelelpee van willen maken. Dat wilde hij eigenlijk ook al in dit geval, een dubbelelpee maken, maar ik vond dat wat te veel van het goeie.»

HUMO Voor wie is deze plaat eigenlijk bedoeld?

Brusselmans «In de eerste plaats voor de usual suspects: mensen die sowieso alles van mij verzamelen, om het even wat ik maak of doe. Dat zijn een paar tientallen mensen, hooguit. En voor de rest weet ik het eigenlijk niet zo goed. Niet al te veel mensen, schat ik zo, want het is op vinyl, en niet iedereen heeft een platenspeler.»

HUMO Heb jij er zelf één?

Brusselmans «Toevallig wel, ja: op mijn verjaardag een paar jaar geleden kwamen Luk Alloo en Sandy Tura eens aanzetten met een platenspeler, die ze me samen met alle elpees van Iron Maiden en een paar van Led Zeppelin overhandigden. Dankzij Luk en Sandy ga ik nu dus ook thuis naar mijn eigen plaat kunnen luisteren.»

HUMO Nu kun je gelukkig sterven?

Brusselmans «Zoiets, ja.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234