null Beeld

Herman Brusselmans, de nieuwe held van rechts na de column 'Wij van links'

Na de aanslagen in Brussel haalde Herman Brusselmans in zijn Humo-column uit naar politiek correct links. Daarop volgde een stormloop richting humo.be: iederéén wilde zijn ironische ‘Wij van links’ gelezen hebben. Brusselmans had overduidelijk een snaar geraakt. Is hij plots van kant gewisseld? En hoe voelt hij zich als de nieuwe held van rechts?

'Ik ben voor vrijheid, gelijkheid, verdraagzaamheid. Behalve als ze in mijn brievenbus komen pissen: dan grijp ik in'

Herman Brusselmans «Ik beschouw mezelf nog altijd als links. Beweren dat alle Marokkanen stinken of dat niemand hier nog binnen mag, zoals Geert Wilders, dát is rechts. Maar ik ben de meest antiracistische gast die er bestaat. Vraag maar aan mijn Turkse vrienden hier in de buurt. Het enige wat ze me kwalijk kunnen nemen, is dat ik niet zo verzot ben op baklava. Ik vind dat te zoet.

»Voor mij betekent links denken dat je verdraagzaam bent, dat je iedereen met rust laat en elkaar niks in de weg legt. Het betekent níét dat je een softie moet worden en de politieke correctheid tot in het belachelijke moet doortrekken.»

HUMO Doet Tom Lanoye dat? Zijn column in dezelfde Humo stond haaks op die van jou: ‘Europa wordt niet aangevallen om wat het is, maar om wat het doet.’

Brusselmans «Tom is een maat van mij, maar hij is helaas ook een voorbeeld van politiek correct links, dat de schuld bij zichzelf zoekt. Ik zou het er weleens met Tom over willen hebben: waarom blijft hij de moslims zo omhelzen? Waarom heeft hij zijn eigen cultuur niet graag?»

HUMO Op sociale media werd je column gretig gedeeld door de rechterzijde.

Brusselmans «Dat bewijst alleen wat voor idioten het zijn.

»Al wat ik in mijn column zeg, is: beweren dat sommige mensen extremistisch worden en naar Syrië trekken, omdat wij hen niet goed hebben opgevangen en hebben gediscrimineerd, dat is bullshit. Vlaanderen is absoluut niet racistisch. Buitenlanders mogen hier leven zoals ze willen. Moslims krijgen hier moskeeën en mogen een hoofddoek dragen. Oké, er zijn wat discussies, maar die zijn politiek. Niemand die hier binnenkomt, heeft te klagen. Iedereen krijgt kansen. Het verwijt dat wij die kerels zo erg naar de afgrond hebben geduwd dat ze niet anders kúnnen dan lid worden van IS, doet me steigeren. IS is een extremistische groepering, die uit is op verovering, die de westerse cultuur, met onze korte rokjes en onze David Bowies, naar de kloten wil helpen. Dan eis ik, als linkse denker, het recht op om op te komen voor mijn cultuur.»

HUMO Niemand wordt gediscrimineerd, zeg je. Ook niet op de arbeidsmarkt?

Brusselmans «Linkse softies zijn er 100 procent van overtuigd: belt Sven om te solliciteren, dan krijgt hij de job. Belt Mohamed, dan krijgt hij de job niet. Dat is zever. Er zijn genoeg Mohameds die wél werk hebben. Dat pleit voor hen én voor de mensen die hen in dienst nemen.

»Zij die opkomen voor de rechten van de moslims, kun je vergelijken met diehard feministen: waar ze ooit voor hebben gevochten, is intussen bereikt. Ik zeg niet dat er geen seksisme meer is, maar het bestaat alleen nog bij idioten, net zoals de discriminatie van allochtonen alleen nog bestaat bij een kleine minderheid van neofascisten of bij de complete debielen van het Vlaams Belang. De overgrote meerderheid vindt het niet meer dan normaal dat een vrouw evenveel verdient als een man. Ik ken ook niemand die discrimineert. In mijn multiculturele buurt gaan we bij elkaar op restaurant en kopen we groenten in de Marokkaanse winkel. Mijn stamcafé is een Turkse bar. Nergens zie ik een reden waarom iemand zou zeggen: ‘Nu heb ik het gehad met jullie democratie. Ik ga naar Syrië en binnenkort kom ik terug en laat ik mezelf ontploffen op de metro.’

»Natuurlijk is het hier niet altijd de hemel op aarde, maar Vlaanderen – en bij uitbreiding de rest van West-Europa – is de beste plek ter wereld om te leven. Daarom komen vluchtelingen naar hier. Van mij mogen ze ook blijven komen: er zijn 500 miljoen Europeanen – die 2 miljoen vluchtelingen kunnen er gerust bij.»

undefined

HUMO Kwatongen beweren dat je mening ook te maken heeft met je goedgevulde bankrekening: je hoort bij de rijkste artiesten van België.

Brusselmans «Die commentaren heb ik gelezen, ja. Wat er op mijn bankrekening staat, heeft hier niks mee te maken. In de tijd dat ik nog geen cent had, dacht ik er net hetzelfde over. Nogmaals: ik ben voor vrijheid, gelijkheid, verdraagzaamheid. Ik ben een linkse denker, omdat ik niemand iets wil opdringen en iedereen met rust laat. Behalve als ze in mijn brievenbus komen pissen: dan grijp ik in. Niet door die gast zijn lul eraf te kappen, maar door hem te vragen alsjeblieft niet meer in mijn brievenbus te pissen. Pas na de derde keer zou ik de flikken bellen. Is dat verdraagzaam genoeg?»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234