null Beeld

Herman Brusselmans: 'Een sigaretje'

Vind jij ook dat de invloed van Echo & The Bunnymen op Oscar And The Wolf onderschat is?

Herman Brusselmans

Ik vind het weleens leutig om aan mensen die totaal van toeten noch blazen weten bepaalde vragen te stellen. Dan zeg ik tegen zo iemand: ‘Hoe zie jij het Schengen-akkoord evolueren als Turkije zowel op het economische als socioculturele vlak de islamisering verder doorzet?’ Ofwel: ‘Vind jij ook dat de invloed van Echo & The Bunnymen op Oscar And The Wolf onderschat is, zeker wat betreft de baspatronen?’ Ofwel: ‘Zou je de twijfel die jij voelt in je vak kunnen vergelijken met de onzekerheden van Albert Einstein bij het ontwikkelen van de relativiteitstheorie, en zo ja, hoe zou je de vergelijking typeren in psychometrische termen?’

Er zijn er die daadwerkelijk willen antwoorden op zo’n vraag, en gisteren nog zei iemand tegen mij: ‘Kijk, ik ben banketbakker, en Einstein ken ik niet, maar ik zweer je, makker, dat ik soms heel veel twijfels heb bij het uit de oven halen van een notenbrood, maar na m’n dienst drink ik vijf trappisten en dan kan het me geen kloten meer schelen hoe de spychometrie in elkaar zit.’

Let op, het kan ook omgekeerd. Dat dus iemand aan mij een vraag stelt waaraan ik geen touw kan vastknopen. Zo zat ik vanmiddag op de tram van de Korenmarkt naar Gent-Sint-Pieters en ik raakte in gesprek met een Congolese vrouw, die hier in België verbleef om een cursus zoetwaterhengelen te volgen, en dat was een leuke vrouw, met van die enorme loezen, en van dat geinige kroeshaar, en lippen waarop een fret (of een das, of een marter) veel bewegingsvrijheid zou hebben, en op een bepaald moment vroeg ze mij: ‘Als de lucht uit een platte band opgevangen wordt in een kartonnen netzakje, hoeveel zuurstof komt er dan vrij als je je echtgenoot wurgt met die platte band?’ Eerlijk gezegd heb ik weinig verstand van zuurstof, en ik gokte: ‘Een kwart van een kubieke meter?’ Ze lachte hartelijk haar witte tanden bloot. Wat ik wel zag, was dat ze twee boventanden miste. Zou ze met haar bakkes per ongeluk tegen een muur aangelopen zijn, met de bekende gevolgen? Of zou ze zo geboren zijn? Je moet van niks opkijken.

Ik heb in m’n jeugd in Hamme een man gekend, en die was geboren zonder gezichtskleur. Daar heeft hij later nog veel last mee gehad bij het solliciteren, want mensen zonder gezichtskleur worden vaak gediscrimineerd en de job gaat dan naar iemand met een gezichtskleur, bijvoorbeeld een blanke of een bruine man, zij het toch eerder een blanke man, want ja, dat is nog zoiets: racisme. Je mag het wenden of keren hoe je wil, maar racisme is nog altijd iets wat van tel is in onze huidige maatschappij. Dat bleek alweer toen de leuke Congolese vrouw een kanjer van een scheet liet, en een jongen in plat Gents zei: ‘’t Is godverdomme weer een neger die een scheet laat, dat is iedere keer hetzelfde liedje.’ De Congolese vrouw trok zich van deze beschamende opmerking echter niks aan, sterker nog, ze tilde haar jurk op en scheet in het middenpad van de tram. Nou, toen was de boot aan. Praktisch iedere blanke reiziger had een racistische opmerking klaar, gaande van ‘Zwart schijtwijf’ tot ‘Ga godverdomme de brousse vol kakken en niet onze trams.’ Ikzelf ben de meest antiracistische gozer die je kunt vinden, en ik zei dan ook: ‘Luister eens, kwiestenbiebels, als mevrouw zich in onze cultuur wil ontlasten op de haar kenschetsende manier, dan is dat haar goed recht.’ Dat viel niet in al te goede aarde.

Een kleerkast van een gozer, met op z’n ene wang een swastika getatoeëerd (en op z’n andere wang overigens de zin: ‘Ik zien u gere, mammie’), kwam naar me toe, en zei dreigend: ‘Jij gaat dat kreng nog een beetje verdedigen ook?’ In plaats van hierop in te gaan, stootte ik m’n knie in z’n ballen, waardoor hij dubbel plooide, en met m’n ene elleboog gaf ik hem een enorme dreun tegen z’n kanis, en hij klapte achterover, zodat z’n buik vrijkwam, waarin ik een keiharde stoot gaf, en hij plooide nogmaals dubbel, en toen brak ik z’n neus en z’n kin. De Congolese vrouw juichte mij luid toe, en langzamerhand begonnen ook andere reizigers te applaudisseren, en op den duur zong iedereen het lied ‘Lang zal hij leven!’ voor mij.

Een paar haltes voor Gent-Sint-Pieters stapte ik af, en ik wandelde naar het adres waar ik moest zijn: een huis waar een grote fan van me woonde, die had gesmeekt of ik op ziekenbezoek wilde komen. Die in een rolstoel zittende man leek me niet al te snugger en ik vroeg hem: ‘Mocht het sterrenstelsel niet bestaan, zouden we dan toch naar Mars kunnen vliegen, weliswaar via een omweg?’ Terwijl hij daarover nadacht stak ik een sigaretje op. Ik rook graag.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234