null Beeld

Herman De Croo en Louis Michel

Ze hebben samen ruim tachtig jaar politieke mandaten op de teller, maar sinds anderhalf jaar staan Herman De Croo (74) en Louis Michel (64) vooral in de schaduw van hun zonen Alexander en Charles.

jl/pc

Die speelden een niet onbelangrijke rol in de bezwering van de politieke crisis. De ministers van Staat glimmen van trots als ze over hun kroost praten, maar in het 'Salon des Ambassadeurs' van de Kamer gaat het gesprek eerst over de auto’s van de Wetstraat-excellenties.

Mercedes, BMW, Audi en Lexus worden gewikt en gewogen. Herman De Croo vertelt enthousiast over zijn nieuwe vehikel. Na dertig BMW’s te hebben versleten, rijdt hij nu (zonder chauffeur!) met een Porsche Panamera. Basisprijs zonder opties: 82.764 euro. De auto zal de regering-Di Rupo I een pak taksen en belastingen opleveren.


Enkele quotes

Louis Michel «De meeste Franstaligen hadden na de verkiezingen van 2007 niet door dat ze écht iets moesten doen met de hooggespannen verwachtingen van de Vlamingen over een staatshervorming. Het non van de Franstalige partijen heeft toen het politieke DNA van de Vlamingen veranderd. Ik heb veel Vlaamse vrienden, gematigde mensen en allesbehalve separatisten, en ook zij begrepen onze houding totaal niet. Ik schrok daarvan. Hoe moet dat aflopen, dacht ik bij mezelf.»

Herman De Croo «Alexander laat zich niet zo vlug inpakken. Elio had snel door dat Alexander zijn gevaarlijkste gesprekspartner was, maar hij heeft dat verduiveld goed aangepakt. Tijdens de onderhandelingen zorgde hij ervoor dat Alexander altijd net naast hem zat, en bij de andere onderhandelingspartners regelde hij het zo dat de Vlamingen en de Franstaligen door elkaar zaten. Daar was allemaal goed over nagedacht. »De laatste achtenveertig uur van de onderhandelingen heeft Alexander tien uur in een tête-à-tête met Elio gezeten. Tien uur, stel je voor! Reken maar dat Alexander al zijn talenten goed zal hebben kunnen gebruiken (lacht).»

Herman De Croo «Als de N-VA op termijn wil overleven, moet ze die gemeenteraadsverkiezingen winnen. Vandaag hebben ze welgeteld drie burgemeesters en een handvol schepenen, maar er zijn wel 308 Vlaamse gemeenten. Ze hebben zeer dringend populaire burgemeesters, schepenen, OCMW-voorzitters en provincieraadsleden nodig om in 2014 de federale verkiezingen te kunnen winnen. De lokale politiek is de basis van elke grote partij, en die basis heeft de N-VA vandaag niet. Dus zet de N-VA daar álles op in, probeert ze mandatarissen van andere partijen af te snoepen én tast ze nu al volop het terrein af om lokale coalities te sluiten. »Ik ga niet uit de biecht klappen, maar ik weet dat de N-VA in een pak gemeenten akkoorden probeert te sluiten. De N-VA’ers doen vandaag de trottoir voor lokale kandidaten. Kan het Belgischer? Zonder die stevige lokale machtsbasis zullen ze hun veertig procent in de peilingen niet lang vasthouden: what goes up, must come down.»

Louis Michel «Wie aan politiek doet, is daardoor gepassioneerd. Die passie hebben wij waarschijnlijk aan onze kinderen doorgegeven. »Je mag ook niet vergeten dat het voor zonen en dochters vaak veel moeilijker is dan voor complete nieuwkomers. Ik heb dat gemerkt bij de voorzittersverkiezing van Charles. Overal werd hij als fils à papa bekeken. Er waren zelfs mensen binnen de partij die daar een schandaal van probeerden te maken.»

De Croo «Door het succes van onze kinderen spelen we nu een andere rol. Zoals wij bij hun start misschien een handicap waren voor hen, zo hebben wij nu soms last van hen. (lacht) Stel dat Open VLD bij de onderhandelingen het voorzitterschap van de Kamer had gekregen, dan zou Alexander dat uiteraard nooit aan mij hebben kunnen vragen. Dat gáát gewoon niet.»

undefined

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234