null Beeld

Herman De Croo, Louis Tobback, Yves Leterme en Jos Geysels tellen af naar 2014

Wedden dat u de volgende dagen in kranten en bladen, op radio en tv, zult struikelen over een lange stoet dure verklaringen over de politieke rentree? En wedden dat uiteraard níémand al bezig is met de verkiezingen van 2014?

Jan Lippens

Wedden dat het vooral zal gaan over de bergen werk die de federale regering nog moet verzetten? En over de staatshervorming, de begroting, het eenheidsstatuut voor arbeiders en bedienden?

Omdat we echt niemand van een berg werk wilden weglokken, vroegen we dan maar aan een kwartet dat niets omhanden heeft wat ze van die rentree en de verkiezingen denken: Yves Leterme (adjunct-secretaris generaal van de OESO), Louis Tobback (burgemeester van Leuven), Herman De Croo (ouderdomsdeken van de Kamer) en Jos Geysels (minister van staat).

HUMO Wat wordt de inzet van de zogenaamde moeder aller verkiezingen?

Geysels «Wil iedereen alstublieft eens ophouden met die ‘moeder aller verkiezingen’? Het lijkt wel alsof die verkiezingen alleen maar over tactische en strategische politieke spelletjes gaan. Zowat alle commentaren hebben het alleen nog daarover. Mag het misschien in de eerste plaats over inhoud en programma's gaan? Het debat moet over pensioenen, wonen, armoede, onderwijs, klimaat, mobiliteit, belastingen gaan, níét over wie de grootste partij wordt. De onderlinge krachtsverhoudingen zijn belangrijk, maar zijn pas aan de orde ná het inhoudelijke debat. Dat gespeculeer over wie de grootste zal worden, interesseert me niet. Verkiezingen worden erdoor gedegradeerd tot een soap. Wat interesseert mij die zogenaamde wedstrijd tussen Peeters en De Wever? (Met diepe stem) De clash der titanen tijdens de moeder aller verkiezingen. Het klinkt toch als een Amerikaanse B-film? Democratie als goedkoop amusement. Ik word daar doodmoe van. Hoe denken linkse en rechtse partijen over armoede? Wat is hun visie op controle van de banken? Dát soort dingen wil ik weten.»

Tobback «De tovenaar die de N-VA-geest uit de fles heeft gelaten, verkiest nu het goede leven in Parijs. (Tobback doelt op Leterme die in 2004 het kartel CD&V-N-VA smeedde en onlangs aankondigde dat hij in 2014 niet meedoet aan de verkiezingen, red.) Hij zegt: ‘Ik leef en woon hier goed’. Prima, terwijl hij daar zit doet hij hier geen kwaad (lacht).»

Leterme «Ons sociaaleconomisch model zou de inzet moeten zijn. Hoe versterken en corrigeren we ons model voor duurzame groei en welvaart? Wie heeft de geloofwaardigheid om dat in de praktijk te brengen? Daar gaat het over.»

Geysels «Voor mij is de fundamentele vraag wie er vandaag in onze samenleving nog bij hoort en wie niet. Wat willen partijen voor die laatste categorie doen? Dat zou een thema moeten zijn, niet alleen van de groenen, maar van de hele linkerzijde. Maar ja, de linkerzijde staat vandaag niet erg sterk.»

De Croo «Ik zie met de rentree nog drie politieke risico's voor de federale regeringspartijen. Eén: dat de regering over een paar weken verkiezingskoorts krijgt en niet stevig voortwerkt tot maart 2014. Twee: als Dexia verder ontspoort, zal dat een schaduw werpen over het goede regeringsbeleid. Drie: wat zal de N-VA tijdens de verkiezingscampagne vertellen?»

HUMO Wat denkt u?

De Croo «Zal de N-VA de onafhankelijke republiek Vlaanderen beloven, zoals Theo Francken blijkbaar wil? Ik hoop het, want dat is de eerste en belangrijkste doelstelling van zijn partij. De andere democratische partijen zullen dan wel het federale België verdedigen. Dat is tenminste duidelijk voor de kiezers. Of komt de N-VA weer met haar verhaaltje dat die onafhankelijkheid maar voor de heel lange termijn is? Dat is dus totentrekken. Wat zal de N-VA dan inhoudelijk beloven? Dat ze de index helemaal zal afschaffen en vakbonden rechtspersoonlijkheid geven? (Schamper) Dat zal veel stemmen opleveren.

Ik daag de N-VA hierbij uit om op haar affiches de slogan ‘Republiek Vlaanderen: nu!’ te gebruiken (lacht). Ze durven niet. Het woord separatisme zul je in hun hele campagne niet horen. Wedden voor een kist champagne dat de N-VA in 2014 zijn separatistische staart intrekt?»

HUMO Geert Bourgeois hoopt dat de N-VA 40 procent haalt.

De Croo «De N-VA zal zelfs niet waarmaken wat de peilingen voorspellen. Kijk maar naar wat die partij presteert in de steden en gemeenten waar ze nu aan de macht zijn, zoals Boom, Aalst, Antwerpen, Denderleeuw… Geen groot succes, hè.

Bovendien kan De Wever alleen nog in zijn eigen provincie stemmen halen en niet meer in heel Vlaanderen. Hij zit als burgemeester muurvast in Antwerpen en dat is een handicap voor de N-VA. Ik hoop dat journalisten hem de hele campagne lang zullen vragen of hij minister-president wordt als hij wint. Hij zal antwoorden dat zijn partij daarvoor andere goede mensen heeft. Maar wie? Jan Jambon? Liesbeth Homans? Geert Bourgeois? Geen idee. Wie voor de N-VA stemt, weet in feite niet voor wie of wat hij echt kiest.»

HUMO In de peilingen behaalt Open VLD een schamele 10 procent.

De Croo «Bij de lokale verkiezingen vorig jaar voorspelden commentatoren dat mijn partij zowat zou verdwijnen. We hebben nog nooit zoveel burgemeesters gehad en voor de provincieraadsverkiezingen haalden we 14 procent. Door het regeringswerk van onze ministers staan we er vandaag beter voor dan in 2012. Ik zou tevreden zijn met 15 of 16 procent, maar ik denk dat het meer wordt.»

HUMO De SP.A suddert rond 14 procent.

Tobback «Ik denk dat we in de lift zitten. Johan Vande Lanotte heeft de energieprijzen doen dalen. Monica De Coninck heeft het eenheidsstatuut uit de brand gesleept. John Crombez pakt de fraudeurs aan. En ook Freya Van den Bossche heeft uitstekend werk geleverd in een Vlaamse regering die helaas weinig resultaten boekt als ploeg. We zouden een campagne kunnen voeren zoals indertijd onder Steve Stevaert: de Vlaamse socialisten hebben de beste ministers.»

HUMO Groen dobbert rond 9 procent.

Geysels «Daar spreek ik me niet over uit. De hele linkerzijde moet vooral haar verontwaardiging over de gang van zaken krachtig en duidelijk formuleren en blijven herhalen. Reken maar dat de kiezers het zullen horen. Links moet in het offensief gaan en mag vooral niet in de framing van rechts trappen.»

HUMO De CD&V scoort voorlopig 17 procent.

Leterme «Wouter Beke zit in dezelfde positie als bondscoach Marc Wilmots: hij heeft massa's nieuw talent en moet nu een ploeg opstellen die de meeste kans op succes heeft. Enerzijds leggen we de kiezers een positieve, geloofwaardige balans van het regeringsbeleid voor en anderzijds zullen we een aantrekkelijk programma met sterke kandidaten presenteren. Als we goed blijven besturen tot veertig dagen voor de verkiezingen, heb ik er alle vertrouwen in.

Ik durf te wedden dat CD&V boven de 20 procent eindigt en dat de N-VA zeker geen 40 procent behaalt.»

undefined

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234