null Beeld

Herman Liebaers overleden

Als Herman Liebaers (1 februari 1919 - 9 november 2010), gewezen hofmaarschalk van koning Boudewijn, zijn mond opendeed, ging er een trilling van nervositeit door het koninklijk paleis. In België was er niemand die zoveel over het leven aan het hof wist en die daarover ook durfde te praten. Hij was karig met interviews, na enkele 'slechte ervaringen' met de pers. In 1998 gaf hij een interview aan Humo over zijn memoires 'Koning Boudewijn in spiegelbeeld' en een jaar later verscheen zijn afscheidsinterview. U leest hier enkele quotes uit die twee interviews.

Kris Hoflack


HUMO Wat denkt u over de huidige koning?''Als Mathilde de broek draagt, zal het wel lukken met Filip''

Liebaers «Voor de doorsnee Belg is Albert als koning veel geschikter dan Boudewijn. Hij geniet van het leven; hij is blij dat hij op de troon zit, en hij is niet zo getormenteerd. Maar ik schat mijn koning wel hoger in.»


HUMO En de koningin?

Liebaers «Vrienden van mij, die zowel Fabiola als Paola goed kennen, zeggen dat de eerste een veel sterkere persoonlijkheid heeft. Paola is niet de verstandigste vrouw van België, maar dat is geen bezwaar om een goede koningin te zijn.»


HUMO Wat vond u van het verlovingsfeest van Filip en Mathilde?

Liebaers « Het was perfect georganiseerd. Het was vooral een radicale breuk met het verleden, want de open natuurlijkheid triomfeerde op de duistere beslotenheid. Ik hoop dat het paleis dat ik in de jaren zeventig gekend heb, definitief heeft afgedaan.»


HUMO Was het vroeger zo erg?

Liebaers « U kan zich dat onmogelijk voorstellen. Ik heb het al vaker gezegd: Boudewijn hoefde niet in het klooster te gaan, want het paleis was zijn klooster geworden. De doodse sfeer was verschrikkelijk. Ik had op sommige momenten echt medelijden met de koning. Zijn enige geluk in dit aardse tranendal was koningin Fabiola.»


HUMO Is Filip klaar om zijn vader op te volgen?

Liebaers «Hij mist nog altijd voldoende maturiteit, zeker als je hem vergelijkt met zijn toekomstige echtgenote. Maar de tijd speelt in zijn voordeel. En als Mathilde de broek draagt, zal het wel lukken (lacht). Alleen mag de prinses niet vergeten dat van haar in eerste plaats een afstammeling wordt verwacht.»

HUMO Waarom bent u zo gebeten op kardinaal Suenens?

Liebaers «Het is maar goed dat niemand wist hoe vaak Suenens op het paleis kwam. Hij werd op alle belangrijke diners uitgenodigd. Ik kan er geen goed woord over zeggen, want de Belgische grondwet betekende niets voor hem.»

HUMO En Boudewijn was niet verstandig genoeg om dat te beseffen?

Liebaers «Boudewijn was vooral heel devoot en plichtsbewust. Hij heeft alleen aanvaard zijn vader op te volgen omdat die tegen hem heeft gezegd: 'Als jij mij niet opvolgt, treed ik niet af.' Hij had een enorme bewondering voor zijn vader. Hij heeft ook nooit willen aanvaarden dat Leopold III de Duitse bezetting slecht heeft ingeschat.

» Ik ben er zeker van dat Boudewijn over zijn beslissing de abortuswet niet te tekenen, uitvoerig heeft nagedacht. Hij besefte heel goed dat dat niet strookte met zijn plichten als koning. Juist daarom ben ik er ook rotsvast van overtuigd dat kardinaal Suenens de liefde van Boudewijn voor Fabiola heeft misbruikt om de koning zo ver te krijgen. De invloed van Suenens gaat veel verder dan de abortuskwestie, hé. Dat was gewoon het hoogtepunt van een jarenlange dominantie van de Kerk over de Staat.»


HUMO Hoe groot was de invloed van Fabiola op koning Boudewijn?

Liebaers «Fabiola is de enige vrouw aan het Hof met een sterke persoonlijkheid. Ze weet perfect wat ze wil. Boudewijn was een heel lieve en plichtsbewuste man, maar de koningin domineerde hem. De Waalse grondwetspecialist François Perin heeft ooit gezegd: 'Le roi c'est la reine'. Ik ken zowel Boudewijn als Fabiola en ik denk dat zijn uitspraak klopt.»


HUMO Waarom wou Boudewijn prins Laurent liever niet op de troon?

Liebaers «Dat weet ik niet, maar Laurent is de enige die weerstand aan Fabiola durfde bieden. Hij heeft ooit tegen mij gezegd: 'Men heeft getracht mij op te sluiten als een hond in een kooi' (Lachje) Hij was zo dwaas daarna zonder paspoort en visum naar New York te vliegen. Hij mocht het land natuurlijk niet in. De toenmalige ambassadeur heeft mij dat verhaal in geuren en keluren verteld.»

De interviews verschenen in Humo 3007/18 op 21 april 1998 en in Humo 3090/48 op 23 november 1999.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234