sweet sixty (slot)
Herman Verbruggen en Lynn Wesenbeek: ‘Het is wennen dat mannen nu minder naar je kijken’
Dit jaar zullen in ons land meer mensen dan ooit tevoren 60 worden. De voorbije weken vertelden experts in Humo wat die leeftijd doet met lichaam en geest, nu is het de beurt aan de ervaringsdeskundigen. Klopt wat die artsen en deskundigen vertelden, of blijkt de praktijk toch anders dan de theorie? Vorige week hadden Erik Van Looy en Petra De Sutter het over tandproblemen en saaie diëten, Lynn Wesenbeek en Herman Verbruggen mogen ‘Sweet Sixty’ in stijl afronden: ‘Ik heb geen lichaam meer om een pornofilm te maken.’
LEES OOK:
Erik Van Looy: ‘Je moet ruimte maken voor jonge mensen, hoor ik weleens, Maar ouderen hebben óók het recht te blijven werken’
Petra De Sutter: ‘Mensen van mijn generatie zouden niet zo snel durven wat Jacinda Ardern deed’
Zo wordt 60 het nieuwe 40: ‘Eigenlijk zou je je hele leven je botmassa moeten stimuleren’
Lynn Wesenbeek: ‘Ik haat sport’
Gewezen Miss België, tv-persoonlijkheid, nieuwsanker, politica, auteur en moderator: het cv van Lynn Wesenbeek beslaat meerdere pagina’s, en daar heeft ze nu een kunstzinnig hoofdstuk aan toegevoegd. Dat ze in november 60 jaar is geworden, lijkt haar wel geïnspireerd te hebben.
HUMO Hoe voel je je?
LYNN WESENBEEK «Goed! Ik heb het gevoel dat ik nog over een huis kan springen. Wat ik wel merk, is dat ik dankbaarder ben voor wat ik kan. Als ik met een volle wasmand de trap op loop, denk ik weleens: hoelang zal ik dat nog kunnen? Het is niet onmogelijk dat me dat over vijftien of twintig jaar niet meer lukt. Door omstandigheden kom ik nu vaker in een woonzorgcentrum en ontmoet ik meer mensen die het laatste hoofdstuk van hun leven aan het schrijven zijn. Dat maakt me ook bewuster.»
HUMO Tien jaar geleden heb je het boek ‘Vijftig tinten wijs’ gepubliceerd, met levenslessen van bekende vijftigers.
WESENBEEK «Ik vond 50 worden een kantelpunt, meer dan 60. Misschien ga je scheiden, of je groeit na de drukke jaren naar elkaar toe. Je moet afscheid nemen van je ouders, de kinderen gaan het huis uit. Als je 60 wordt, word je ook rustiger: er verandert niet zoveel meer.»
HUMO Je moeder is jong gestorven: ze was amper 49.
WESENBEEK «Ik had om die reden altijd gezegd dat het mij niets zou doen als ik 50 werd. Ik vond het een voorrecht en dat vind ik nog altijd, maar ik merkte toch dat ik het niet zo leuk vond. En toen werd ik 60, en voelde ik het opnieuw. ’s Ochtends bij het ontwaken probeer ik bewust naar bijvoorbeeld de schoonheid van de natuur in de tuin te kijken. Die ochtend lukte dat niet. Een kwartiertje later ging ik de post uit de brievenbus halen en vond ik een uitnodiging voor de begrafenis van iemand die niet ouder dan 60 was geworden. Ineens zag ik alles weer in het juiste perspectief.»
HUMO Let je op je gezondheid? Je drinkt nu bijvoorbeeld een versgeperst sapje.
WESENBEEK «Dankzij mijn buurvrouw. Ze is 74 en ze ziet er fantastisch uit. Ze vertelde me onlangs dat ze elke ochtend vers fruitsap drinkt, dus ik dacht: ik probeer dat ook eens (lacht). Ik probeer zo gezond mogelijk te leven. Er is niets mis met af en toe een glas wijn, maar dat hoeft geen fles te zijn.
»Sinds mijn 50ste laat ik me wel geregeld controleren. Ik laat een bloedstaal nemen om te zien of de waarden nog goed zijn en niet op een probleem wijzen, en ik onderga om de zes maanden een borstonderzoek, omdat er een voorgeschiedenis in de familie is.»
HUMO Doe je aan sport?
WESENBEEK «Ik sport niet graag, behalve op het water: zeilen, kiten, surfen, waterskiën... Maar in de fitness zul je mij niet vinden. Ik weet wel dat bewegen belangrijk is. Gelukkig heb ik een personal trainer, mijn hond. Hij verplicht me om te gaan wandelen. Maar hij wordt wel een dagje ouder.»
HUMO Gerontoloog Ivan Bautmans benadrukte in Humo het belang van evenwichtsoefeningen. Tai chi heeft volgens hem veel positieve effecten.
WESENBEEK «Dat klopt. Je kunt ook aan yoga doen, maar opnieuw: dat is niets voor mij. Ik ben daar te ongeduldig voor. Ik lijk een rustige mens, maar van yoga word ik nerveus.»
HUMO Met de jaren worden we ook mentaal minder flexibel. Volgens experts raken we in de loop van ons leven 10 tot 15 procent van ons hersengewicht kwijt.
WESENBEEK «Voor een mentale aftakeling ben ik wel bang. Als het licht uitgaat, wordt het moeilijk om nog met je omgeving te communiceren. Dat wil ik niet. Ik heb dat al tegen mijn kinderen gezegd, maar ik moet het natuurlijk zelf op papier zetten. Nú, want als het zover is, is het te laat. En het is niet omdat ik me vandaag goed voel, dat dat volgend jaar nog zo zal zijn.»
HUMO Vind je het erg dat je uiterlijk verandert?
WESENBEEK «Het is niet mijn hoofdbekommernis, maar ik zou liegen als ik zei dat het nooit door mijn hoofd gaat. Soms zucht ik ’s morgens diep en smeer ik maar een extra laagje crème met hyaluronzuur, vitamine A en vitamine E, en slik ik extra vitamines om het proces te vertragen. Maar wat je ook smeert, geen enkele tachtiger ziet er nog 40 uit. Je smeert dus beter wat vaker over je hart (lacht).»
HUMO Zou je plastische chirurgie overwegen?
WESENBEEK «Nee. Ik vind dat niet mooi. Je verandert er helemaal door. Ik laat wel één keer per jaar pigmentvlekjes verwijderen, want ik hecht veel belang aan een frisse huid. Schoonheid vergaat en de zwaartekracht doet wat ze doet, maar ik wil een zekere elegantie behouden. Mijn schoonmama is bijna 90 geworden, en zij is tot de laatste dag van haar leven een elegante vrouw geweest.
»Ik heb onlangs een interessant boek gelezen, ‘Wie ben ik als niemand kijkt’ van Liesbeth Woertman, een Nederlandse professor psychologie. Het gaat over de rol van vrouwen ouder dan 40, en over hoe je omgaat met veranderende schoonheid in een wereld waarin het uiterlijk veel aandacht krijgt. Vanaf je 40ste kijken mannen minder naar je. Is dat erg? Nee, maar het is wennen. Nog een aanrader is ‘De kunst van het ouder worden’ van de Zwitserse schrijver Hermann Hesse, mooie gedichten over de vergankelijkheid van het leven. Ik vind dat inspirerend, want er is ook veel positief aan ouder worden. Je weet bijvoorbeeld heel goed wat je niet meer wilt.»
HUMO Dat de blikken niet meer als vanzelf jouw richting uitgaan, is dat moeilijker te slikken voor iemand die altijd in de schijnwerpers heeft gestaan?
WESENBEEK «Toch wel. Bij mij zijn de schijnwerpers abrupt gedoofd, maar ik merk hetzelfde bij anderen. Mensen die plots moeten verdwijnen, hebben het daar moeilijk mee, of dat nu in de politiek is, in de media of zelfs in een bedrijf. Dat komt omdat je jezelf erg vereenzelvigt met je job. We halen er waarde en onze identiteit uit: we willen gezien worden.
»Dat geldt niet alleen voor vrouwen. Ik heb eens een interview gelezen met Karel… Allee, hoe heet hij weer? De Open VLD’er, de Europarlementariër… De Gucht! (Zucht) Dat heb je dus op je 60ste, hè. Hij zei toen ook dat het wennen is, als je plots minder aandacht krijgt.»
HUMO Heeft VTM je ooit gezegd waarom ze destijds de samenwerking hebben stopgezet?
WESENBEEK «Nee. De persoon die dat toen heeft beslist, heeft me niet zo lang geleden wel gezegd: ‘Ik zou het vandaag niet meer doen.’ Tja.
»Zoiets overkomt veel mensen. Het was niet aangenaam omdat het tot veel onzekerheid leidde. Mijn kinderen studeerden nog en ik moest een lening afbetalen. Het was even lastig, maar uiteindelijk heeft het mij verrijkt. Door de omstandigheden was ik verplicht na te denken over wat ik nog wilde doen in mijn leven.»
HUMO Hadden ze je ook opzijgeschoven als je een man was geweest?
WESENBEEK «Het is toch veel vrouwen overkomen, ook bij de VRT. Tot voor kort was ik lid van de raad van bestuur van de openbare omroep, en in vergaderingen heb ik het vaak over de vele mannelijke presentatoren gehad. De grote VRT-shows worden bijna uitsluitend door mannen gedragen en er worden formats rond mannelijke schermgezichten gecreëerd. Toen Siska Schoeters die hetze over gelijkwaardige verloning begon, is dat haar niet in dank afgenomen. Ze had nochtans een punt. De VRT geeft vier keer meer geld uit aan mannelijke schermgezichten dan aan vrouwen, terwijl die mannen geen vier keer beter zijn. En bij VTM presenteert een man van bijna 70 elke zondag nog het nieuws. Heb ik daar last van? Nee, persoonlijk niet. Maar ik vind wel dat je dat probleem moet benoemen, en dat moet blijven doen. Anders verandert er niks.
»Erik Van Looy, nu ook een zestiger, pleit in mijn boek ‘Vijftig tinten wijs’ zelf schuldig: in zijn jongste film ‘De premier’ is de premier een vijftiger, zijn vrouw een veertiger en zijn vriendin 25. In Hollywoodfilms zien we trouwens constant bijgewerkte gezichten.»
HUMO Erik kwam vorige week aan het woord in deze reeks en hij zei daarover: ‘Het lijkt wel alsof we met z’n allen weigeren te verouderen.’
WESENBEEK (knikt) «We kunnen niet om met ouder worden. Ik ben zelf ook blij als ik het woonzorgcentrum verlaat. Het is confronterend, ook al wonen daar veel interessante mensen met wie ik echt goed kan praten en die fantastische verhalen te vertellen hebben. Ik heb er een koppel ontmoet dat daar verliefd op elkaar is geworden, twee tachtigers die nauwelijks van elkaar kunnen blijven. En een man van 100 jaar die op zijn 62ste gids is geworden in Gent en dertig jaar lang mensen heeft rondgeleid. Maar de samenleving stopt ouderen liever weg. Tijdens corona is dat pijnlijk duidelijk geworden. Mijn schoonmama leefde toen nog, zij zat vaak verbolgen naar de nieuwsuitzendingen te kijken. Haar generatie werd gewoon vergeten.
»Nochtans vergrijst de bevolking steeds sneller. Straks is mijn generatie aan de beurt. Dan denk ik: hoe zal de maatschappij tegen dan met ons omgaan?»
HUMO Wat moet ze vooral doen?
WESENBEEK «Inzetten op gezondheidspreventie. Ik kreeg onlangs een brief van de overheid: ze biedt alle vrouwen tussen 50 en 69 jaar een gratis borstonderzoek aan. Moet dat niet opgetrokken worden tot 75 of 80 jaar? We worden allemaal ouder. Nu zeggen ze eigenlijk tegen al wie ouder dan 69 is: ga maar dood.»
MINDER ROODKAPJE
HUMO Volg je de wokebeweging?
WESENBEEK «Daar kijk ik met de glimlach naar. Ik ga niet jammeren dat vroeger alles beter was. Als ik dat anderen hoor doen, denk ik: jij wordt oud. De wereld verandert, de gebruiken veranderen. Dat is altijd zo geweest. En ja, misschien schieten ze wat te ver door, maar alles gaat uiteindelijk weer de andere kant op.
»Met de digitalisering heb ik het moeilijker. Probeer maar eens je bank te bereiken, of je energieleverancier. Je krijgt een automatische chatrobot aan de lijn, of in het beste geval jonge mensen die een draaiboek volgen. Ik was onlangs in een winkel van Zara in Londen. Daar hebben ze alleen automatische kassa’s. Er staat wel nog een meisje dat vraagt of je een zakje wilt.»
HUMO Je dochters Lauren en Morgane zijn 28 en 27 jaar. Laat je hen met een gerust hart los?
WESENBEEK «Ze staan stevig in hun schoenen. Ik heb altijd gehamerd op zelfredzaamheid: zorg ervoor dat je een diploma hebt, en dat je nooit van iemand afhankelijk bent. Ik heb ooit gelezen dat vrouwen wat meer wolf moeten zijn, en wat minder Roodkapje. Daar ben ik het mee eens. Vriendelijkheid is belangrijk, maar er zijn grenzen. Sta op je strepen en laat je horen. Mijn dochters gaan daar goed mee om. Ze kunnen blij zijn als ze een complimentje krijgen, maar ze weten ook aan te geven wanneer het moet stoppen.»
HUMO Heb jij ooit een #MeToo-ervaring gehad?
WESENBEEK «Nee. Nochtans hing ons lot bij VTM destijds volledig af van twee mannen aan de top.»
HUMO Marlène de Wouters, je ex-collega daar, vertelde in Humo hoe ze bij VTM het slachtoffer van grensoverschrijdend gedrag is geweest. Ze weigerde in te gaan op de avances van een leidinggevende, waarna hij haar stokken in de wielen begon te steken.
WESENBEEK «Dat heb ik achteraf vernomen. Ik wist dat toen niet.»
HUMO Hoe verdien je nu de kost?
WESENBEEK «Ongeveer de helft van mijn tijd geef ik mediatraining aan bedrijfsleiders, en ik werk als moderator onder meer voor de Europese Commissie. Ik doe dat heel graag, er komen thema’s aan bod zoals duurzaamheid, innovatie en gezondheidszorg, om er maar enkele te noemen. Ze verruimen mijn blik en ik word er nog voor betaald ook (lacht).
»Daarnaast zou ik graag een creatief project opzetten. Ik ben drie jaar geleden begonnen met boetseren, in een prachtig atelier in Heuvelland. Dat gaf me zo’n rust en evenwicht, ik ben er niet meer mee gestopt en heb sindsdien al verschillende opleidingen gevolgd. Intussen staat mijn woonkamer vol creaties. Hoofden vooral, ik noem ze mijn kopstukken. Vorig jaar heb ik ze tijdens een toonmoment voorgesteld aan het grote publiek, en ik zou er graag meer mee doen.
»Een doel en vooruitzichten hebben is belangrijk in het leven. Ik las ooit dat het risico op een alcoholverslaving stijgt als je met pensioen bent gegaan. Je hebt veel tijd, je schenkt om halfelf een aperitief in, tegen de middag is de fles leeg… Dat gaan we dus niet doen (lacht).»
HUMO Tot slot: wat vond je tot nu toe de mooiste leeftijd?
WESENBEEK «Ergens tussen 38 en 45 jaar. De kinderen waren al wat groter, professioneel bevond ik me op mijn top en ik wist waar de klepel hing. Nog altijd, hoor. Ik ben gelukkig. Ik voel me in evenwicht met mijn omgeving.»
HUMO Dat was ook de conclusie van de experts in deze reeks: mensen worden gelukkiger naarmate ze ouder worden.
WESENBEEK «Je wordt weer wat onbevangener, denk ik. Als kind zie je alles voor het eerst, als oudere denk je: dit is misschien voor het laatst. Je hebt ook tijd om te kijken en je te verwonderen. Rond je 20ste kan dat niet, dan moet je studeren, een job zoeken, een lief vinden, kinderen krijgen...
»Mijn hond is een vondeling en is nu al vijftien jaar bij ons, maar hij zit aan het eind van zijn bobijntje. Elke ochtend kijk ik naar hem en ben ik blij dat hij de voorbije nacht niet is gestorven. Zo gaat het in een mensenleven ook. Wees ’s ochtends blij dat je er nog bent. Op een dag gaan we dood, maar op alle andere dagen niet. Gebruik je tijd daarom wijs.»
Herman Verbruggen: ‘Nicotine en wijn’
Verser dan Herman Verbruggen kun je een zestiger niet krijgen: de acteur is op 25 januari 60 geworden. En het doet hem wel iets. ‘Ik ben de meest optimistische mens ter wereld, maar dat is toch wat, hoor. Ik voelde ook zoiets toen ik 40 werd, en bij de kaap van 50 nog meer. Maar volgens mijn vrouw (reportagemaakster Petra De Pauw, red.) was ik een dag later weer opgekikkerd. Dat zal nu ook wel zo zijn, zeker?’
HUMO Wat maakt het voor jou zo moeilijk?
HERMAN VERBRUGGEN «Als je 40 wordt, weet je dat je aan de helft zit. Op je 50ste ben je over de helft, en op je 60ste, tja... Vergelijk het met een dag in het pretpark: om 11 uur heb je het gevoel dat je nog de hele dag voor je hebt, maar om 14 uur moet je knopen doorhakken en uitmaken welke attracties je zeker nog wilt doen.»
HUMO Voel je je 60?
VERBRUGGEN «Helemaal niet. Ik vind trouwens dat we veel te veel belang hechten aan dat cijfer. Dat is de schuld van Napoleon: had hij het bevolkingsregister niet ingevoerd, dan hadden wij nu geen leeftijd. Dan waren we oud als we niet meer functioneerden, nu zijn we oud omdat er toevallig een hoog cijfer naast onze naam staat. Hoe je het ook draait of keert: je wordt daarop beoordeeld.»
HUMO De voorbije weken hebben experts ons verteld wat er op ons 60ste gebeurt met lichaam en geest. Het klonk niet als een uitstap naar het pretpark.
VERBRUGGEN «Een mens gaat er niet op vooruit. Ik ben bij de gelukkigen, ik heb geen grote kwalen. Maar af en toe sputtert mijn lijf wel. En mijn buikje krijg ik ook niet meer weg. (Wrijft over dat buikje) Ik heb geen lichaam meer om een pornofilm te draaien, hè.
»Ouder worden lijkt me wel erger voor bekende mensen. Als de buurman er wat ouder begint uit te zien, dan vindt iedereen dat normaal. Maar in het geval van Erik Van Looy, die weleens op de cover van Humo staat, beginnen de mensen erover te praten.»
HUMO Let je meer op je gezondheid?
VERBRUGGEN «Ik probeer voldoende te bewegen. Ik heb een tijdlang om de andere dag een halfuur gelopen, maar dat heb ik moeten opgeven toen ik geblesseerd raakte. Toen heb ik een roeimachine gekocht, maar daarop trainen is vreselijk saai. Intussen ben ik voorzichtig weer beginnen te lopen.
»Ik ben tien jaar geleden gestopt met roken. Ik voelde dat mijn lichaam het lastig had om die teer en nicotine te verwerken. Sindsdien vape ik. In die vapevloeistof zit maar een minimale hoeveelheid nicotine.»
HUMO Durf je nog een glaasje te drinken?
VERBRUGGEN «Ik drink elke dag twee of drie glazen wijn. Is dat gezond? Ik heb daar een theorie over: het leven bestaat uit het bevredigen van behoeftes. Eten, slapen, bewegen, mensen ontmoeten: het zijn allemaal behoeftes, en het geeft je een fantastisch gevoel als je die kunt bevredigen. Zo zorgt de natuur ervoor dat we het leven waardevol genoeg vinden om op te staan, en om – in het geval van mannen – enkele vrouwen te bevruchten. Of, in het geval van vrouwen, ervoor open te staan om bevrucht te worden en zo het leven door te geven.
»Hoe meer behoeftes je kunt bevredigen, hoe meer je geniet van het leven en hoe gelukkiger je bent. Daarom geniet ik dus van vapen en van mijn glas wijn. Met mate, voor alle duidelijkheid: je zult me nooit stomdronken zien en nooit op een zware rokershoest betrappen. Ik luister altijd naar mijn lichaam.»
HUMO In het Radio 2-programma ‘De madammen’ noemde je jezelf een laatbloeier.
VERBRUGGEN «Niet op professioneel gebied, ik wist al heel jong wat ik wilde. Wel op het vlak van relaties. ’t Is te zeggen: ik stond wel in bloei, maar er was geen bevruchting (lacht). Van mijn 20ste tot mijn 30ste was ik alleen maar bezig met werken. Ik had een vriendin, een Frans meisje dat ik op de theaterschool had leren kennen. We hadden een langeafstandsrelatie, en dat was op dat moment voldoende. Pas rond mijn 35ste kreeg ik het gevoel dat ik iets miste en ging ik echt op zoek. Ik was toen constant verliefd. Kwam er een nieuwe assistente die een beetje in mijn smaak viel? Dan werd zij de vrouw van mijn leven.
»Net toen ik het weer wat had losgelaten, kwam Petra in mijn leven. Vanaf dat moment was het eenvoudig. Samenwonen, kinderen: we hoefden daar niet over te praten, het ging vanzelf. En daardoor heb ik nu, op mijn 60ste, nog tieners in huis – ik kan dat overigens iedereen aanraden. Mijn grootste zoektocht heb ik achter de rug, ik ben nu veel rustiger dan toen ik 40 was.»
HUMO Petra is zestien jaar jonger dan jij, en jullie dochters zijn 16 en 18. Houden zij je jong?
VERBRUGGEN «Zeker. Stel dat Petra ook 60 zou zijn, dan waren onze kinderen wellicht al het huis uit en was ik misschien al opa. Ik kan me daar niets bij voorstellen.
»Gisteren gingen Petra en ik met Billie winkelen. Ik had een broek nodig. We gingen een jeanswinkel binnen en ik zag een paspop met een broek in een speciale, hippe stof. Het eerste wat ik dacht, was: mooi! En daarna: kan ik dat nog wel dragen? Billie zei van wel, dus ik heb die broek gekocht. ’s Avonds had ik opnames van ‘De wonderjaren’ met Siska Schoeters en ik kreeg keiveel complimenten over die broek. Mensen vonden ze echt mooi – allee, als ze het meenden. Ik denk niet dat ik die broek had gekocht als Billie er niet bij was geweest.»
HUMO Sleuren je dochters je ook mee in de wereld van TikTok en Snapchat?
VERBRUGGEN «Ik heb geen account op TikTok of Facebook, wel op Instagram. Ik heb daar meer dan 25.000 volgers. Dat is absurd, dat zijn twee Sportpaleizen vol. Helaas denk ik te veel na voor ik iets online zet, dus is er niet zoveel op mijn account te zien.
»Gisteren kwam dat ook ter sprake in ‘De wonderjaren’. Sekswerker en TikTokster Mel was er ook, zij beantwoordt online vragen van pubers over seks. Ik vind het goed dat ze dat doet. Er staan zoveel halve waarheden online, en zij geeft jonge mensen juiste informatie. Zonder taboes. Tegelijk zit ik er verwonderd naar te kijken. De tijden zijn zo hard veranderd. Ik kan me niet herinneren dat bij ons thuis vroeger één keer het woord ‘seks’ is gevallen.»
HUMO Is dat een goeie evolutie?
VERBRUGGEN «Dat vind ik wel, ja. Er was een grotere afstand tussen mij en mijn ouders dan nu tussen mijn kinderen en mij. Ik heb mijn ouders nooit in hun blootje gezien, en het woord ‘knuffel’ is pas uitgevonden nadat ik het ouderlijk huis had verlaten. Als puber worstelden wij in ons eentje met onszelf, met onze ouders over intimiteit praten was in die tijd ondenkbaar.
»Onze kinderen zijn veel opener. Vooral tegenover Petra, maar dat is normaal, omdat het meisjes zijn. Ik luister soms met verbazing naar de gesprekken aan de keukentafel (lacht).»
HUMO Hoe kijk je als zestiger naar de wokebeweging?
VERBRUGGEN «Dat is complex. Ze vraagt aandacht voor sociale onrechtvaardigheid, wat niet verkeerd is. Maar een groep binnen de beweging is wel extreem, en daardoor haken mensen af. Ze krijgen het gevoel dat ze niets meer kunnen of mogen zeggen. Tegelijk maakt extreemrechts van de woke-extremen gebruik om de beweging de kop in te drukken.
»Wat het zo complex maakt, is dat je extremen nodig hebt om iets te kunnen veranderen. Het feminisme had de dolle mina’s nodig om iets in beweging te krijgen. Zonder extremen gebeurt er niets.»
HUMO Vorig jaar heeft de VRT negentien afleveringen van ‘F.C. De Kampioenen’ geschrapt wegens ‘racistisch, vrouwonvriendelijk en niet meer van deze tijd’.
VERBRUGGEN (blaast) «Het enige wat wij van die commissie hebben gehoord, is dat een aantal mensen zich stoorden aan bepaalde uitspraken in die afleveringen. Kom, zeg. Je móét Pascale juist wat dommig over ‘die zwarte’ laten praten, precies om te tonen dat het fout is. Nieuwe Belgen nemen daar geen aanstoot aan, zij spreken me aan op de tram en zeggen hoe leuk ze Marcske vinden.»
HUMO De VRT is wel op de beslissing teruggekomen.
VERBRUGGEN «Maar die afleveringen worden niet meer op tv uitgezonden, mensen kunnen ze alleen op VRT MAX bekijken. Ik vind dat flauw, maar goed, we waren al blij dat ze niet vernietigd werden.»
KLEINE VIJVER
HUMO Acteer je nog vaak?
VERBRUGGEN «Ik speel af en toe in een toneelstuk met de Sven De Ridder Company. Ik doe dat heel graag, ik kom na elke voorstelling voldaan thuis. Maar laat me dat geen heel jaar doen. Ik heb mezelf nooit 100 procent als acteur beschouwd. Ik heb dertig jaar aan het hoofd van Aksident gestaan, een creatief bedrijfje waarmee we producties in elkaar hebben gestoken. Eigenlijk heb ik mijn boterham vooral verdiend door achter de schermen creatief te zijn.»
HUMO Minister Petra De Sutter (Groen) vertelde vorige week in Humo dat je in de politiek meer au sérieux wordt genomen naarmate je ouder wordt. Hoe zit dat in de acteerwereld?
VEBRUGGEN «Dat is vergelijkbaar. Voor een acteur die volhoudt, zal er ook altijd werk zijn. Jonge acteurs van 25 zijn er genoeg, maar voor een vrolijke, wat gezette 75-plusser kom je haast vanzelf uit bij Jaak Van Assche of Fred Van Kuijk. Die vijver is veel kleiner.
»Ik ben wel enigszins verbrand: ik zal altijd Marc Vertongen van ‘F.C. De Kampioenen’ blijven. Ik zie er wel veel ouder uit dan dertig jaar geleden. Kinderen zeggen me dan: ‘In het echt zie jij er zo anders uit!’ Dat is ook één van de redenen waarom de reeks is gestopt, het klopte niet meer. Ann Tuts en An Swartenbroekx, die ook jongere personages speelden, hadden dat gevoel eveneens.»
HUMO Jij werkt nu onder andere voor Radio 2.
VERBRUGGEN «Ik werk mee aan enkele programma’s, zoals ‘De rechtvaardige rechters’, waarin we de actualiteit van de voorbije week door een komische bril bespreken.
»Ik bouw mijn activiteiten wel voorzichtig af, maar ik heb natuurlijk de luxe dat ik me kan permitteren om nee te zeggen. Ik heb in een populair tv-programma gezeten en ik pluk daar nog altijd de vruchten van.»
HUMO Erik Van Looy kroop op zijn 60ste in een radijzenpak in ‘The Masked Singer’. Zou je daar ja op zeggen?
VERBRUGGEN «Ik heb me dat ook al afgevraagd. Ik vind ‘The Masked Singer’ vergelijkbaar met ‘F.C. De Kampioenen’: ze brengen allebei families samen voor de buis. Ik denk wel dat ik het zou doen. Ik ben geen zanger, maar ik vind het ontmaskeren van die figuren echt leuk.»
HET EEUWIGE LEVEN
HUMO Volgens experts zijn mensen op latere leeftijd vaak tevredener of gelukkiger dan jonge mensen. Is dat herkenbaar voor jou?
VERBRUGGEN «Ik ben inderdaad nog nooit zo gelukkig geweest. Van mijn 20ste tot mijn 40ste heb ik waanzinnig hard gewerkt, nu kan ik het allemaal meer op zijn beloop laten. Ik heb veel kunnen doen en over van alles en nog wat kunnen nadenken.
»Met mijn vader, die 88 is, praat ik soms over de eindigheid, en als ik hoor hoe hij ertegenover staat, valt mijn angst voor de dood weg. Blijkbaar zit er een soort chip in ons hoofd die ervoor zorgt dat je op een bepaald moment een voldaan gevoel krijgt: ‘Het is goed geweest.’»
HUMO Lijkt jouw eindigheid verder weg omdat je vader nog in leven is? Volgens de logica van de natuur ben je pas aan de beurt als de generatie vóór je weg is.
VERBRUGGEN «Dat zou kunnen. Mijn moeder is vroeg gestorven, in 2004, het jaar waarin mijn eerste dochter is geboren. Ze was 68, veel te jong. Ik weet niet hoe ik zal reageren als mijn vader overlijdt. Misschien zal ik dan het gevoel hebben dat ik de volgende ben. Wat is het alternatief? Het eeuwige leven? Neem nu dat iemand me een voorstel doet: ‘Herman, als je dit papier tekent, blijf je eeuwig leven. Het gaat oneindig door, met alle blijdschap maar ook met alle pijn en verdriet die erbij horen.’ Ik denk niet dat ik zou tekenen. In de eindigheid zit ook iets moois. Waarom werk ik zo hard? Om me goed te voelen. Om ooit te kunnen denken: ik heb mijn best gedaan. Als dat moment nooit komt, waarom zou ik dan nog mijn best doen? Als ik eeuwig leef, wat is dan nog mijn drijfveer om me te bewijzen? Het is een denkoefening die iedereen zou moeten maken.»