null Beeld

Herwig Ilegems: 'Ik koester de figuur van 'Duts' nog steeds, maar ik heb er ook vrede mee als iets voorbij is'

De zomer nadert met rasse schreden en dus neemt het aantal herhalingen op uw kleine scherm gestaag toe. Gelukkig valt er tussen de ‘F.C. De Kampioenen’s van deze wereld hier en daar ook een fijne, bijna vergeten parel uit de VRT-archieven te bespeuren. Vanaf vanavond kunt u bijvoorbeeld nog eens naar 'Duts' kijken, de lichtjes absurde, maar wondermooie serie van en met Herwig Ilegems uit 2010. Om even te schetsen hoelang dat alweer geleden is: in één aflevering van ‘Duts’ duikt ene Matthias Schoenaerts op, toen nog een nobele onbekende in Hollywood.

mke

HUMO Ga je zelf nog eens voor ‘Duts’ zitten, vanavond?

Herwig Ilegems «Normaal blik ik niet graag terug, maar voor ‘Duts’ maak ik een uitzondering, ja. Al was het maar omdat ik er geen enkele dvd meer van heb liggen (lacht). Ik had er een hele stapel, maar ik heb ze ooit allemaal cadeau gedaan aan vrienden. En dan heb ik nog een bijzondere reden om de reeks te herbekijken: ongeveer twee jaar geleden is Greta Van Langendonck (die buurvrouw Annie speelt, red.) overleden. Ik weet dat ze veel plezier heeft beleefd aan ‘Duts’, want net als ik trad ze graag buiten de geijkte paden. Als ik vanavond kijk, zal het dus als een soort eerbetoon aan Greta zijn.»

HUMO Welke plaats neemt ‘Duts’ in jouw carrière in?

Ilegems «Het is nog steeds het meest persoonlijke wat ik ooit heb gemaakt. Ik laat de wereld door mijn ogen zien. ‘Duts’ verbeeldt perfect wie ik ben, want er zit een soort brutaliteit in, maar ook schoonheid, de schoonheid van het geleefde. Plus: voor veel van de verhaallijnen heb ik me op gebeurtenissen uit mijn eigen jeugd gebaseerd. Heel soms heb je het gevoel dat je iets ‘moet’ maken. ‘Duts’ was zoiets voor mij. Dat ik dat mocht doen voor tv, toch een prachtig medium, met mijn goede vriend Bart Meuleman, maakte het wel heel bijzonder.»

HUMO Heeft Canvas je destijds carte blanche gegeven?

Ilegems «Ja, in die tijd moest je nog een pilootaflevering van een kwartier maken om Canvas te overtuigen. Jan Stevens was toen netmanager, en die heeft me na die eerste vijftien minuten meteen zijn volle vertrouwen geschonken. Een pak van mijn hart, want ik had toen nog niet zoveel tv-ervaring en was dus bang dat iedereen zich met ‘Duts’ zou willen bemoeien. Met ‘Clinch’ heb ik nog eens mogen merken dat Canvas zo’n zeldzame zender is waar het woord ‘carte blanche’ nog letterlijk wordt genomen – een verademing.»

HUMO Beschouw je ‘Clinch’ als een verre neef van ‘Duts’, of liggen de series daarvoor te ver uit elkaar?

Ilegems «Voor mij zijn dat eigenlijk zeer eigen universums. Het idee van ‘Clinch’ kwam uit de koker van Roy Aernouts, dus het heeft een heel andere inhoud. De reeks drijft ook veel meer op taal, terwijl er in ‘Duts’ net een enorme schaarste aan woorden heerst: er blijft veel onuitgesproken, er is meer verstilling. Wat beide programma’s wel gemeen hebben, is de sterke vorm, de zin voor detail en de nodige portie onnozelheid.»

HUMO Kriebelt het soms niet om nog eens in de huid van Walter Duts te kruipen?

Ilegems «Ik koester die figuur nog steeds, maar ik heb er ook vrede mee als iets voorbij is. Als televisiemaker moet je op tijd met iets durven te stoppen.

»Trouwens, dan zou ik opnieuw die zware bril moeten dragen – een marteling! (lacht) Die glazen waren zo dik, dat ik ter compensatie enorme lenzen moest dragen, waardoor ik voortdurend het gevoel had dat ik vanuit een aquarium naar de wereld keek. Die bril kwam mijn geloofwaardigheid als regisseur waarschijnlijk ook niet ten goede. Ik vermoed dat de acteurs van ‘Duts’ geregeld moesten lachen als ‘die met zijn bokaalglazen’ weer instructies kwam geven (lacht).»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234