'De leuze is: 'De student is klant, en klant is koning' – dat komt de kwaliteit niet ten goede’ Beeld
'De leuze is: 'De student is klant, en klant is koning' – dat komt de kwaliteit niet ten goede’

briljante examentipsHOOGLERAAR KATLIJN MALFLIET

'Het aantal dt-fouten is significant toegenomen'

Is examineren veranderd in de loop der jaren? Welke smoezen en prachtprestaties zijn hun altijd bijgebleven? En welke studeertips en examentrucs garanderen een moeiteloze eerste zit?

fvd/sp


Meer examentips »

Professor Katlijn Malfliet (64) is vicerector geweest van de KU Leuven, en doceert nog steeds over Russische politiek en Oost-Europees recht. In september gaat ze met emeritaat, dus is ze binnenkort aan haar allerlaatste examens toe.

HUMO Blij toe?

KATLIJN MALFLIET «Nee! Voor mij is examens afnemen altijd een waar genoegen geweest. Ook al omdat ik cursussen geef die door de – laat ons zeggen – iets rijpere studenten gevolgd worden: vakken waar ze in hun latere studentenjaren zelf voor kiezen. Mondelinge examens zijn voor mij dus altijd aangename ervaringen, waarbij student en professor elkaar dingen bijbrengen.»

HUMO Zijn er op die paar decennia examens geweest die u altijd zullen bijblijven?

MALFLIET «Per examenzittijd zijn er een paar studenten – echt niet meer dan twee à drie – die er met kop en schouders boven uitsteken, mensen van wie je denkt: de werkgevers die deze mensen aan de haak slaan, doen een bijzonder goede zaak.

»Maar het examen dat mij nog het meest is bijgebleven, was dat van een studente van Roma-afkomst. Een zeer intelligent meisje, dat de rollen op het examen plots omdraaide: ‘Kijk, en nu zal ik ú eens analyseren. Nu zal ik eens zeggen hoe ik u aanvoel.’ (lacht) Prof en student die zo hard uit hun rol vielen: dat had ik nog niet meegemaakt, maar het was absoluut niet onaangenaam.»

HUMO Als het niveau in ons secundair onderwijs daalt, volgt vermoedelijk ook dat van het hogere onderwijs. Stelt u dat ook vast?

MALFLIET (voorzichtig) «Ik merk inderdaad dat, zowel tijdens examens als bij thesissen en masterproeven, studenten steeds minder goed een redenering kunnen opbouwen die logisch, consistent en overtuigend is. Niet zo vreemd: vroeger kregen studenten nog meer vakken als logica en retoriek, nu al een tijdje niet meer. Daarbovenop maakt men ook steeds meer fouten tegen de grammatica en de spelling. Het aantal dt-fouten is de voorbije jaren significant toegenomen.»

HUMO Zijn ook de vestimentaire keuzes van de examinanten aan een evolutie onderhevig?

MALFLIET «Meer dan het verschil met vroeger valt het verschil tussen de faculteiten op. Rechtenstudenten zijn altijd opvallend netjes uitgedost – zowel vroeger als nu – terwijl studenten van de politieke wetenschappen eerder uitzonderlijk in kostuum naar het examen komen. Persoonlijk heb ik daar geen probleem mee. Ik heb studenten in een chique pak barslechte examens weten maken, en ik heb heel doordeweeks geklede studenten het schitterend zien doen.

»Een fenomeen dat uitgestorven blijkt: tot vijf jaar geleden durfden de meisjes weleens met een gewaagde decolleté op het examen te verschijnen. Dat men daarmee is opgehouden, wijst er vermoedelijk op dat het toch niet zo’n efficiënte methode moet zijn geweest (lachje).»

HUMO Herinnert u zich nog uw eigen slechtste examen?

MALFLIET «In mijn tweede kandidatuur kreeg ik Romeins recht van de legendarische professor Caes. Zijn cursus zat goed in elkaar, maar tijdens de examens stond hij bekend als een buizer. Tot overmaat van ramp was ik een dag te vroeg opgedaagd voor het mondelinge examen. Een vergissing die hem razend maakte, waarna ik – voor een zaal vol studenten die zich aan het voorbereiden waren – de toorn van Zeus over mij kreeg. ‘Hoe kun je verwachten voor een examen te slagen als je nog niet eens de dag juist kunt noteren?! Buiten! Buiten!’ Een verschrikkelijke situatie, maar ik ondervond wel meteen dat alle aanwezige studenten met mij te doen te hadden. Wanneer de nood het hoogst is, kun je rekenen op solidariteit van je medestudenten, heb ik toen geleerd – en dat is ook iets waard.»

HUMO Het is niet ondenkbaar dat enkele van uw studenten dit nog te lezen krijgen: hebt u nog tips om bij u een grote onderscheiding te halen?

MALFLIET «Ik apprecieer het ten zeerste wanneer de studenten zelf een aantal dingen hebben bijgelezen, artikels of boeken, en daarover vertellen op het examen. Beter nog dan aantonen dat je de cursus helemaal uit het hoofd hebt geleerd, is bewijzen dat je doorheen het jaar oprecht enthousiast bent geworden over de stof en het domein. Daar is geen enkele professor ongevoelig voor.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234