null Beeld

Het beklag van Jonathan Holslag: 'Trump is gruwelijk onhandig'

Het aan de man brengen van de wereld zoals hij nu is: dat is de opzet van de zesdelige Nederlandse tv-serie ‘Weg van de wereld’, waarvoor Rob de Wijk en Arend Jan Boekestijn deze week politicoloog Jonathan Holslag hebben uitgenodigd. Holslag staat te boek als China-kenner, al richt hij zijn aandacht momenteel op een plek dichter bij huis.

Tim Van Steendam

HUMO U reist op dit ogenblik als reporter door Europa.

Jonathan Holslag «Ik wil vooral onderzoeken hoe de veiligheid in en rond Europa is geëvolueerd. Het is binnenkort vijftien jaar geleden dat de EU uitpakte met een eerste veiligheidsstrategie. Wat is daarvan gekomen, hoe ontwikkelde de Europese invloed zich, wat zijn de nieuwe uitdagingen? Daarvoor reis ik het komende jaar van Groenland over Oost-Europa en de Balkan naar Noord-Afrika. Ik zal er praten met politici, diplomaten en militairen, maar zal ook peilen hoe jonge mensen in vaak moeilijke omstandigheden het beste van hun leven proberen te maken. Dit project is voor mij een welgekomen afwisseling op Azië, al blijf ik het daar ook volgen.»

HUMO De opzet van het programma ‘Weg van de Wereld’, waar u deze week te gast bent, is: complexe wereldproblemen voor een breed publiek toegankelijk maken. Is er nood aan zo’n programma?

Holslag «Twee grote uitdagingen zullen het beeld van deze eeuw bepalen: de bevolkingsgroei in Afrika, het Midden-Oosten en Zuid-Azië aan de ene kant, en de opkomst van China aan de andere kant. Dat laatste zal grote gevolgen hebben voor de VS en het gedrag van regionale spelers als Rusland, Iran en Turkije.

»Ik heb veel belangstelling voor geopolitiek, en dan vooral voor de verhalen áchter de voorpagina’s. In dat opzicht is zo’n programma een prima initiatief. Bij ons hebben we dat minder. Misschien verkas ik nog weleens naar Den Haag.»

HUMO Inpikkend op China: in hoeverre is Trump een aanhanger van de Wolfowitz-doctrine, die stelt dat de VS moet voorkomen dat er weer een land zo sterk als de Sovjet-Unie kan worden?

Holslag «Alle defensiedoctrines en veiligheidsstrategieën na de val van de USSR benadrukten dat Amerika de nummer één moet blijven. Zo gaat dat nu eenmaal. Trump is alleen gruwelijk onhandig en laat zich veel te weinig sturen door deskundigen, die bijvoorbeeld zouden aansturen op een economische verzwakking van China. Trump rolt met de spierballen, maar de Chinezen zijn slimmer en werken pragmatisch voort.»

HUMO Noord-Korea organiseert de ene nucleaire test na de andere, tot groot ongenoegen van de VS. Gebruikt China haar bondgenoot als een dummy om de zenuwen van Trump te testen?

Holslag «Zeker niet, de Chinezen zijn zelf bezorgd. Trump en Kim Jong-un zijn wat hun onvoorspelbaarheid betreft aan elkaar gewaagd. Ik heb geen kristallen bol, maar tenzij Trump een vredesverdrag met de Koreanen gaat onderhandelen, zal Kim doorgaan met zijn kernwapens en wordt een conflict waarschijnlijk. Als de Chinezen het slim spelen, laten ze de Amerikanen zich vastrijden in het Koreaanse moeras en komen zij achteraf tevoorschijn als leidende speler, die mee stabiliteit moet brengen. Het kan veel kanten uit.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234