null Beeld

Het beloofde land

Goddelijke inspiratie troef bij de titelbedenkers van de VRT: na ‘De zevende dag’ daalt nu ook ‘Het beloofde land’ neder op uw televisiescherm, een gloednieuw verkiezingsprogramma dat u (ja, u daar!) wil helpen om op 25 mei de juiste keuze te maken en, ondanks de lichtelijk vooringenomen titel, ook andere partijen dan de CD&V aan het woord zal laten, aldus het presentatieduo Phara de Aguirre en Wim De Vilder.

Daarnaast belooft de tijdelijke vervanger van ‘Café Corsari’ politici aan de tand te voelen over ‘zeer concrete thema’s’ en is er ook plaats voor leuke reportages en Kobe Ilsen. Leuke reportages én Kobe Ilsen? Dat moet wel een Eén-programma zijn!

HUMO De VRT komt met een hele waaier verkiezingsprogramma’s op de proppen. Wat is de plaats van ‘Het beloofde land’ binnen dat pakket?

Wim De Vilder «Ons programma wil het brede publiek van Eén duidelijk maken dat werkelijk álles politiek is. Zodra een kind geboren is, wordt zijn leven door de politici beïnvloed. De ouders moeten een crèche zoeken, maar voor het oprichten van zo’n crèche bestaan strikte regels. En die worden bepaald door de politiek.»

Phara de Aguirre «Kinderbijslag…»

De Vilder «Kinderbijslag, ja, nog zo’n politiek thema. Of de keuze van de achternaam… En zo gaat het eindeloos door. Mocht er bij mensen al een soort verkiezingsmoeheid optreden, dan willen wij hun duidelijk maken dat hun keuze echt wel belangrijk is. En dat je dus maar beter een gefundeerde mening kan hebben voor je gaat stemmen.»

De Aguirre «Kijk, politiek gaat natuurlijk deels over personen. Maar wij willen laten zien dat het ook over thema’s gaat. De poppetjes die je daar op het scherm ziet, hebben allemaal een mening over die onderwerpen. Bij ons worden die opinies duidelijk uit de doeken gedaan.»

HUMO De politici mogen ‘hun beloftes’ komen voorstellen. Lopen jullie zo niet het risico dat het een goednieuwsshow wordt?

De Aguirre «Nee, want dat is maar een klein onderdeel van het programma. Voor de rest wordt het echt een botsing van verschillende meningen over actuele thema’s.»

De Vilder «We gaan de dingen die politici beloven ook systematisch checken. In ons programma zit – net als in ons hele verkiezingsaanbod – een factchecker. Als een politicus een boude uitspraak doet, gaan we na of hij zich daarvoor wel op de juiste argumenten en getallen baseert.»

HUMO ‘Het beloofde land’ wordt jullie vuurdoop als presentatieduo.

De Vilder «Ja, en ik kijk er echt naar uit om met iemand met, euh, zo veel punten op haar rapport te mogen samenwerken.»

HUMO Jij hebt inderdaad al wat meer ervaring op dit vlak, Phara.

De Vilder «Zeker.»

De Aguirre (resoluut) «Nee, Wim heeft veel meer ervaring op het vlak van presentatie. Ik heb dan weer vaker studiogesprekken gedaan. We vullen elkaar dus perfect aan (harmonieus gelach).»

HUMO Jullie zijn er allebei ook bij op de Grote Dag, 25 mei. Een journalistieke topdag?

De Aguirre «Ja, dat is fantastisch, hè. Vergelijk het met de finale van de Champions League.»

De Vilder «Je merkt ook dat iedereen bij de VRT er die dag wil bij zijn. Er is zeker geen tekort aan vrijwilligers om dan te komen werken (lacht).»

De Aguirre «Ik word op zo’n verkiezingsdag eigenlijk ’s ochtends al vrolijk, aan het stembureau. Die algemene mobilisatie, heel de buurt die komt toegestroomd: heerlijk!»

HUMO Zouden jullie zelf eigenlijk ooit een ‘Bracke’ doen, en de overstap naar de politiek maken?

De Vilder «Nee, dank je. Ik heb veel bewondering voor politici, het lijkt mij een zware job in vaak moeilijke omstandigheden – alleen al die vervelende journalisten – maar zelf heb ik geen ambitie in die richting.»

De Aguirre «Ik ook niet. Zolang ik zelf meer vragen heb dan antwoorden, blijf ik journalist.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234